自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

除咗刻苦耐勞,獨留兒童在家 = 犯「疏忽照顧兒童罪」,也是極大原因。

上兩代的婦女,叫年紀最大果個,睇住所有細佬妹,自己就可以外出做好多野。

既然有咗條法例,婦女的確困身好多,湊兩個已經是極限,多一個都攪唔掂。

我只會罵人借錢唔還,而唔會罵人唔返工。因為有咁多件,真係返唔到工。

男爵府

以前採取放養形式,依家一個都當係寶,跌倒冇事都全家震驚、食要食最好、著要著最好、用要用最好,讀書又要想最好,金叵籮,唔同了 !

珍珠宮

我要passion 發表於 24-2-11 17:54
除咗刻苦耐勞,獨留兒童在家 = 犯「疏忽照顧兒童罪」,也是極大原因。

上兩代的婦女,叫年紀最大果個,睇 ...

以前生四五個,一級一級的,每個相距一二年,大既睇住細,有d大家姐重要煮飯,湊細佬妹,鄰舍又幫下手,又獨留兒童在家,亞媽去買餸煮飯做part time都得,而家世界環境都吾同左啦

男爵府

牛年勳章

的確係生3個,4個。
父母只會負責賺錢,
對細路仔教育只有打,鬧。
有咩就會話賺錢受氣辛苦。
有時候會因為小小事發我哋脾氣。
最大果個去照顧啲細佬細妹。
去湊細佬細妹番學,
買餸煮飯,洗碗曬衣服。
細佬妹有咩向阿媽投訴,
又或者細佬妹有咩跌倒受傷都入我家姐數。
細佬有咩做得唔又話係家姐教壞。
係家姐無做好。
細佬做得好,阿媽就話係自己教導有方。

男爵府

牛年勳章

angiehouse 發表於 24-2-11 18:16
以前生四五個,一級一級的,每個相距一二年,大既睇住細,有d大家姐重要煮飯,湊細佬妹,鄰舍又幫下手,又 ...

我哋屋企煮飯都係家姐責任,
如果細佬妹投訴食唔飽,
家姐會俾阿媽打。

男爵府

Chloe199401 發表於 24-2-11 18:21
的確係生3個,4個。
父母只會負責賺錢,

中曬point.

以前做父母唔聽話就打,打到你聽話為止,
地位高高在上, 唔會理你有咩意見, 唔洗陪伴。
啲小朋友自然打到聽聽話話唔會反抗唔會煩父母有咩自己搞掂、 仲點敢叫父母陪?

珍珠宮

Chloe199401 發表於 24-2-11 18:24
如果細佬妹投訴食唔飽,
家姐會俾阿媽打。

以前做大既好慘,聽過有d大概讀書叻但系多細佬妹,要出黎做野養家

珍珠宮

時代唔同啦!
以前呀媽返工,啲細就困係屋企,好危險
10歲未夠就要負責照顧細佬妹,書都無錢讀
而家可以?

侯爵府

現在d小朋友營養豐富,奶粉營養高,细细個乜都識又醒目,精靈又活潑,好奇心重,就算幾乖既細路真係唔放心留係屋企太耐。

連d老人家都話現在d小朋友唔同我地细個嗰代,真係一舊飯,以前bb都可以放在家落街買餸。現在d bb真係有佢方法係網床自己爬出來

侯爵府

以前小朋友冇上網冇乜看電視,就算電視節目情節也很簡單,個個比較單纯,玩具也簡單,冇得比,人類進化

珍珠宮

Chloe199401 發表於 24-2-11 18:24
如果細佬妹投訴食唔飽,
家姐會俾阿媽打。

大家要孝順家姐先啱

子爵府

以前?以前生完唔理架喎。
個個去街玩,幾歲都自己去公園玩到食飯啦,個個生5,6,7個,年紀可以差10年都好common。我媽話以前大既去拍拖要湊埋細既先去得。
而家邊會有咁既情況。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

通常只湊大一個,其餘好多時係大仔大女湊細佬妹。一級一級。細佬妹著同用二手野。大哥大家姐一早要出社會賺錢,所以舊社會母親并不偉大,不值得被歌頌。

子爵府

點只三、四個!好像阿嫲年代的那一輩,我記得有一個婆婆,生九個小朋友,印象中識得一個好似叫做八姨
以前都係一個湊一個,最大嗰個孭住最細嗰個咁樣大㗎⋯⋯

大宅

回覆 Chloe199401 的帖子

你家姐真係好慘

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

以前既課程同功課簡單好多
細佬仔自己攪得掂
冇而家既堅深
又project咁要搵資料
家長唔陪讀幫吓手都唔得

子爵府

2024年龍年勳章

angiehouse 發表於 24-2-11 18:27
以前做大既好慘,聽過有d大概讀書叻但系多細佬妹,要出黎做野養家
...

你講得好啱!

我阿媽嗰代有5兄弟姊妹
佢排第2,4歲就要揹細佬妹,揹到背脊”寒”哂
讀到小三被迫冇得讀書,做童工搵錢供細佬妹讀書,辛辛苦苦搵返嘅錢俾哂阿媽,最激心係細佬妹逃學唔讀書,但阿媽冇鬧佢地,冇要佢地返工。排第1個大家姐,阿媽一叫佢幫手,就即時閃咗,係我阿媽老老實實先蝕哂底

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以前天生天養/放養,忍心放手無話唔得,現今社會普遍富裕咗,為孩子會諗清楚先生,大多數衹會生1-2個然後悉心栽培,所以孩子比以前幸福。
一個湊3-4個冇話唔得,衹係肯唔肯努力去做啫,仔女係自己選擇要生嘅,唔用腦諗清楚冇本事又要生,辛苦都係自己攞嚟, 又冇本事要窮養 , 小朋友嘅愛又畀人分薄曬 , 冇本事就咪鬼生啦,害咗班細路添。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Chloe199401 發表於 24-2-11 18:21
的確係生3個,4個。
父母只會負責賺錢,

係架,我奶奶係大家姐,有成5個細佬妹,細個要幫屋企手做野,仲要照顧細佬妹,書又冇得讀
啲細佬妹有得讀書,搵到錢,生活好過我奶奶n倍

男爵府

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-11 20:45
以前天生天養/放養,忍心放手無話唔得,現今社會普遍富裕咗,為孩子會諗清楚先生,大多數衹會生1-2個然後悉 ...

身邊有親戚,因為經濟問題,同唔中意小朋友。
所以決定唔生。
都被長輩批評自私自利,
話咩生左就有辦法養,
湊唔到比奶奶湊之類。
唔要下一代點解要結婚之類。
奶奶果邊唔夠住,娘家又無地方。
問題佢哋都要租屋住,開支大。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊