自由講場

跳至

首頁
12345...56

尾頁

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-2-13 16:18
樓主有成一千萬資產, 差極有個譜!
單身一個人又冇仔女要養, 擔心嘅返下part time又得!
...

都係嘅,I guess 每個人對生活質素要求唔同
單身一個人,仲要諗老咗嘅安排

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實樓主份工都唔錯,一星期有兩日可以喺屋企工作,其實可以繼續做,調整下心態正面啲會好啲!

伯爵府

按揭未完,會繼續做多幾年先

公爵府

Oklady 發表於 24-2-13 15:19
我單身女人,48 歲,沒有結婚,沒有孩子,唔需供養父母,最近成日唸提早退休,原因有以下:1. 份工一星期可 ...

搵過份輕鬆的工,休息下再唸

伯爵府

搵part time

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

clyl03 發表於 24-2-13 15:57
呢份cv可以拎去相睇

搵到堆姨姨不想努力了的軟飯小奶狗
然後就做到65歲都退唔到休

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實樓主只係返工黎供樓
用手上現金full paid左層樓再返大陸住
香港層樓收租 月月都有2萬銀
已經可以即時退休
根本無做野賺錢既需要
除非好大支出啦 個個星期豪飲豪食去旅行 買貴價保險供啲唔賺錢既基金養銀行業人士
唔係呢個條件早就退休有餘

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

我單身女人,48 歲,沒有結婚,沒有孩子,唔需供養父母,最近成日唸提早退休,原因有以下:1. 份工一星期可 ...

照睇就唔可以,流動資產300萬,贖返層樓尾數220萬之後剩得80萬,48歲唔可以拎返老強。48歲+80萬+有大陸樓+自住樓都退唔到喎!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實一個人住
唔使住咁大開支既樓你層樓800萬每月管理費開支應該都唔少
單身若無子女都唔使留物業
賣左個物業
揸住800萬
用300萬做保本投資自製穩定收入租樓
搵返份part-time
都會過得好輕鬆
龍鳳媽

子爵府

2024年龍年勳章

哦!

子爵府

littlefunpig 發表於 24-2-13 16:51
搵到堆姨姨不想努力了的軟飯小奶狗
然後就做到65歲都退唔到休

得300萬流動資金,養隻小奶狗,唔夠幾年便fing 光。

樓主若不賣香港層樓,不工作,手頭300萬,當中要應付200萬供樓錢加其間的利息。至於大陸樓,以內地樓房過剩的現況,收唔到幾多錢租。賣亦難賣到好價錢。

除非樓主搬回大陸住自己屋,將香港層樓以租養樓,尚可動用300萬現金吊命。 48歲退休,筆強積金,要等17年後才能救火。一個唔好彩長命百歲,除非兩老有遺產比佢,否則並非那麼容易。

男爵府

揾個男人,然後俾佢呃哂清倉,咁就唔會諗退休。說笑
有得搵就揾,有假期去嘆。

珍珠宮

回覆樓主:

試放一個長假,三至四星期,體驗一下無工作日子會怎樣,再決定怎做

侯爵府

2024年龍年勳章

Ritzmary 發表於 24-2-13 16:59
照睇就唔可以,流動資產300萬,贖返層樓尾數220萬之後剩得80萬,48歲唔可以拎返老強。48歲+80萬+有大陸樓+ ...

同意,就算贖返層樓作租出之用,自己搬返大陸住, 收租扣除管理費差餉及維修費,所剩餘現金不多,年紀大咗會有很多醫療支出

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

萍pig 發表於 24-2-13 17:25

樓主若不賣香港層樓,不工作,手頭300萬,當中要應付 ...

香港層樓換間平啲細啲咪得囉!
單身一個人成千萬都退唔到休,
你預幾多budget先可以退休?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實呢個年紀競爭力可以講係無咩,工作只有做同吾做。簡單嚟講,一日財務未自由,諗吾到咩理由要退休。表面睇好似好好,心水清既覺得剩返吾多。其實國內層樓真係可有可無,口掛住無時間已經令妳損失左好多野。香港地養老,除左要有間屋住,就係有醫療既錢。食真係好簡單。一個病可能已經要賣左層樓。。。

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

如果因為工作不合意而有退休打算,我覺得唔需要,只要搵過份輕鬆d 嘅工,一直做到55-60,還清貸款,之後再review財政狀況,自己想過d 咩生活,計下大約要幾多錢,可考慮將部份錢在60時買政府年金,保證每月有筆錢做基本開支,不要隨便做高風險投資(甚至是so-call 低風險投資),可能得不嘗失。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

登陸火星 發表於 24-2-13 17:37
同意,就算贖返層樓作租出之用,自己搬返大陸住, 收租扣除管理費差餉及維修費,所剩餘現金不多,年紀大咗 ...
其實48歲唔算老,就係因為得48歲退休後活動/嗜好更多, 錢一定使得多。48人不會甘心過著老人式生活。

翡翠宮

萍pig 發表於 24-2-13 17:25

樓主若不賣香港層樓,不工作,手頭300萬,當中要應付 ...

有300萬直頭還左220既按揭好過
留返80萬現金再收租 唔過咩揮霍生活
一個人大陸生活飲飲食食去下國內旅行足夠有餘
到咁上下年紀(55+)埋層樓套現
趁精神頭腦清晰做呢啲大動作
然後安安樂樂用到過世 臨老先做隨時俾啲身邊人喉住
無下一代唔洗賺咁多留返物業落嚟只係益政府或者啲親戚

翡翠宮

Ritzmary 發表於 24-2-13 16:59
照睇就唔可以,流動資產300萬,贖返層樓尾數220萬之後剩得80萬,48歲唔可以拎返老強。48歲+80萬+有大陸樓+ ...

自住樓收租
慳慳地夠
要揮霍要高端私家醫療就做到65歲
大把老人家都無呢個數都照退休

首頁
12345...56

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊