自由講場

跳至

首頁
12345...42

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

onion555 發表於 24-2-15 22:47
我冇講詳細, 因為嗰日好多人, 當日兩個小朋友嘅地方, 大人行唔到過去
平時跟在身邊,有郁手嘅跡象馬上會阻 ...

我兩個仔細個時從來唔會打人推人郁手郁腳,你小朋友係咁唔好講都個個都係咁

子爵府

onion555 發表於 24-2-15 23:01
吓… 閣下有冇小朋友? 我咁講,因為我嘅小朋友 喺幼稚園, 遊樂場, 成日都比其他小朋友郁手郁腳, 睇嚟我都 ...

我有兩個小朋友,由細到大去公園玩,從冇試過對人/比人郁手郁腳。

男爵府

我小朋友今年9歲,未出現過去公園打交問題,我覺得你覺得成件事好平常,推來推去好普遍先好有問題

男爵府

我冇講詳細, 因為嗰日好多人, 當日兩個小朋友嘅地方, 大人行唔到過去

其實你呢句「去到兩三歲到嗰個小朋友都會郁手嘅, 尤其返幼稚園」真係好有問題。正常小朋友係唔應該無啦啦推人打人,通常打人/推人嘅可能係屋企大人成日打小朋友,令小朋友以為暴力係正常,或小朋友有過度活躍之類導致佢控制唔到自己而傷人。
你話人哋家長反應大嘅同時,不如先反省一下自己教法係咪出咗問題…

lo895121    發表於 24-2-16 16:33

水晶宮

zitamamama 發表於 24-2-15 23:02
我有兩個小朋友,由細到大去公園玩,從冇試過對人/比人郁手郁腳。

我係唔會比郁手郁腳呢件事發生

子爵府

onion555 發表於 24-2-15 22:41
前日我嗰三歲仔去遊樂場玩,同另一個小朋友(大約四歲)有啲身體接觸, 互相打咗幾下, 個小朋友喊得好大聲

** ...

報警個家長好癲, 小朋友打打鬧鬧成日都有㗎啦,使乜報警吖,將來點出嚟面對社會吖

大宅

mandy952 發表於 24-2-15 23:02
咁如果個細路有損傷甚至流血,個家長報警都無可口非

流血就冇, 我肉眼見唔到任何損傷

不過好奇問一下, 報警目的係乜嘢? 想索償?

大宅

KILW 發表於 24-2-15 23:03
其實你呢句「去到兩三歲到嗰個小朋友都會郁手嘅, 尤其返幼稚園」真係好有問題。正常小朋友係唔應該無啦啦 ...

其實你有冇小朋友? 去到呢個年紀。, 郁手係正常, 佢哋個腦部發育未成熟, 唔識得表達自己,所以會郁手郁腳

我哋屋企大人從來冇打過小朋友, 小朋友開始上幼稚園, 就開始學識郁手, 因為喺同學仔學返嚟

大宅

前日我嗰三歲仔去遊樂場玩,同另一個小朋友(大約四歲)有啲身體接觸, 互相打咗幾下, 個小朋友喊得好大聲

** ...

你見上面果D回覆就知香港唔適合小朋成長。

三歲人仔推撞,因爭玩具或遊戲打交係好常見。就算打交,父母不在身邊亦難以馬上阻止。
三歲人仔打交,要出動警察都幾誇張。唔知以為流哂血斷手斷腳添!

ilovehuman    發表於 24-2-17 21:30
零食狂    發表於 24-2-16 02:27

伯爵府

吓,我仔當年去遊樂場未試過同小朋友爭執,更遑論打交。樓主你都係檢討下平時小朋友點同人相處,照顧者是否太縱。

大宅

KILW 發表於 24-2-15 23:03
其實你呢句「去到兩三歲到嗰個小朋友都會郁手嘅, 尤其返幼稚園」真係好有問題。正常小朋友係唔應該無啦啦 ...

其實你有冇細路?

男爵府

** ...

試過囡同兩個勁百厭南亞玩,突然我囡喊住返黎搵我,因為睇唔到咩事,見佢冇咩損傷就算。其實大部分小朋友大部分都係有善,唔會亂郁手。我覺得say左sorry 已經ok

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

onion555 發表於 24-2-15 23:08
其實你有冇小朋友? 去到呢個年紀。, 郁手係正常, 佢哋個腦部發育未成熟, 唔識得表達自己,所以會郁手郁腳
...

咪玩啦~~~我個女由細到而家16歲都唔會郁手郁腳架~~~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你話: 小朋友都係推來推去,我個仔都被打過幾下

坦白講,自己仔女互相推,我都不能容許,點解你好似覺得出去玩,小朋友之間推來推去好似好平常咁?

伯爵府

patekp 發表於 24-2-15 23:09
你見上面果D回覆就知香港唔適合小朋成長。

三歲人仔推撞,因爭玩具或遊戲打交係好常見。就算打交,父母不 ...

個個金菠蘿
其實都係一個學習過程,睇到留言都感覺恐怖

aidan08    發表於 24-2-16 03:03

大宅

tailinlin 發表於 24-2-15 23:03
我小朋友今年9歲,未出現過去公園打交問題,我覺得你覺得成件事好平常,推來推去好普遍先好有問題
...

樓上嗰幾位家長教仔有方!

嗰日對方家長, 都係咁樣講自己個仔, 話佢好乖從來都唔會郁手, 但我親眼睇住佢個仔打我個仔

我話好平常, 唔係因為我個仔成日打人, 係因為佢成日俾人打! 俾同學仔咬都試過!

睇嚟我都應該報警先啱

男爵府

其實,任得自己個仔同人哋打嚟打去,仲以為好啱嘅仲恐怖。

男爵府

onion555 發表於 24-2-15 23:14
樓上嗰幾位家長教仔有方!

嗰日對方家長, 都係咁樣講自己個仔, 話佢好乖從來都唔會郁手, 但我親眼睇住佢個 ...

根本樓上都唔係討報唔報警問題,係成件事覺得你價值觀上有問題。小朋友你推我撞係無人教嘅情況下先會好平常,有人教係好少發生

回應返你問題,人哋報警係太誇張,我都覺得無必要

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

Sorry 我接受唔到兩三歲身體踫撞打人係正常,第一次要教,不過唔應該係理所當然。我個仔細個無打人嘅,唔係理所當然嘅事。

子爵府

onion555 發表於 24-2-15 23:08
...

咩叫依個年紀,郁手好正常?
你咁講我覺得你好唔正常就真呀。
你小朋友咁鍾意郁手郁腳,咁你留佢係屋企對住你家人郁手郁腳好了,無謂出去搞人地。

首頁
12345...42

尾頁

跳至