自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

No113113 發表於 24-2-19 10:01
一眼睇晒,包冇過期。
次序係跟每月還款日去排,清晰。

可以不只信用卡,還可以加埋水電煤等。

我都有用試算表來管理禮券。
我用 google 試算表,不用微軟 Excel,
google 有幾個函數很好用,但微軟沒有。

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vZL4V-DYJZ3NnA1zVD9iPsSDWvFkqXItnk2cY9x4IoQ/edit#gid=480749883

下面是「輸入區」,排列次序隨意,我將同一商戶放在一起。輸入了禮券的資料後,
上面便會自動更新,上面是按日期先後次序排序的,並會以不同顏色提示即將到期。此處用了「filter」函數及「sort」函數。
中間還有各商戶的總數,此處用了「filter」函數及「unique」函數。

除了下面的「輸入區」外,上面右邊還有個小「輸入區」,此處只輸入兩個數——到期前多少天前提示。

此試算表也可管理信用卡、水電煤等(可略作修改或不作修改亦可)
在不作修改下,
A 欄可輸入「信用卡」、「公共服務」等
B 欄可輸入「中銀」、「匯豐」、「恒生」、「水」、「電」、「煤」等
C 欄可輸入「VISA」、「Mastercard」、「銀聯」等
D 欄可輸入「帳款」
E 欄可輸入「到期日」
F 欄輸入「1」

珍珠宮

糯米米糍 發表於 24-2-19 10:14
開到一身卡,可能我care自己信貸狀況,我就一定唔會咁做
原來有影響架?我老公都有好多張卡,但只會用3張左右,從冇欠數亦每次都找清,佢信貸狀況良好喎(上次做按揭時個職員講)

翡翠宮

糯米米糍 發表於 24-2-19 10:07
分咁多張,每張卡數咁細,可能我懶,完全唔明咁做有咩好處,要用時間精神去管理咁多張卡,不如用喺管理好自 ...

侯爵府

牛年勳章

三國1 發表於 24-2-20 13:51
原來有影響架?我老公都有好多張卡,但只會用3張左右,從冇欠數亦每次都找清,佢信貸狀況良好喎(上次做按 ...

我自己比較保險,畢竟TU報告係完全睇到晒你有幾多張卡,包括申請左無批,已cut卡,都有紀錄,咁當然有借有還,有卡數按時還,呢啲係好紀錄,有助信貸評級,但銀行批按揭都有好多考量,唔同時候唔同狀況都有機會影響,我自己覺得無必要開到一身卡,當然可能係我懶唔去研究信用卡優惠,但我份人實際,簡單易管理,無謂為咗唔知咩原因,將來要用到TU先嚟左驚又右驚

象牙宮

choyki 發表於 24-2-19 20:08
我就唔 care 信用評級喇。

你第時要買樓買車,總之關乎銀行借錢,就會睇你評級!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊