自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有位年近40歲的家人,當年被男人拋棄搞到自己有抑鬱症,又濫藥麻醉自己。呢一年俾唔同男人呃錢,呃的數目愈來愈大,最近一次搞到欠財務公司成20萬,欠咁多錢但又唔去做野,走翻黎叫屋企人幫手還,見佢頹廢到不似人形,有啲心噏,但又覺唔抵幫,因為前兩次被呃已經幫佢還左錢,以為佢會醒,但半年後再被呃!今次想狠心趕佢出家門,希望佢可以清醒振作,唔好再為男人浪費光陰,但走幾日又翻黎,大話連篇,今次翻嚟仲要懶死唔走,叫屋企俾錢佢租屋咪搬走,大家心力交瘁,已經唔識點處理

水晶宮

還完又再被呃,幫得幾多次?如果係親姐妹,會比地方佢住,供應三餐,但無錢過佢手。

大宅

Jane1983 發表於 24-2-20 13:16
還完又再被呃,幫得幾多次?如果係親姐妹,會比地方佢住,供應三餐,但無錢過佢手。 ...

呢幾年已經係無點做野,做一排嫌辛苦又唔做,我覺得因為屋企供佢三餐食宿,無生活壓力,令佢愈來愈懶惰同過分,有事就搵我哋去解決

公爵府

係我唔會入狼入室,親兄弟都咁話,你話正經人就唔同,佢都算走火入魔,帶返屋,全家都影響。。最多係比錢佢食飯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

joyjoy_521 發表於 24-2-20 13:39
呢幾年已經係無點做野,做一排嫌辛苦又唔做,我覺得因為屋企供佢三餐食宿,無生活壓力,令佢愈來愈懶惰同 ...
你地做佢最強大既後盾佢咪唔會長大同獨立
唔幫佢, 無人幫佢自自然然自己搵方法
唔俾野佢食, 佢自己餓自然就要搵食,
唔同佢還錢佢自己咪諗辨法
你地乜都幫佢搞, 佢咪安心做個廢人

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同我姑仔差唔多
每次都要報警趕佢走
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

水晶宮

回覆 joyjoy_521 的帖子

呢d係家門不幸。如果你唔係好決絕的人,都唯有勸、睇實、督促,否則佢出大鑊嘢,你做唔做得出完全唔理?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

joyjoy_521 發表於 24-2-20 13:39
呢幾年已經係無點做野,做一排嫌辛苦又唔做,我覺得因為屋企供佢三餐食宿,無生活壓力,令佢愈來愈懶惰同 ...

所以幫佢其實系害左佢。

男爵府

joyjoy_521 發表於 24-2-20 13:13
有位年近40歲的家人,當年被男人拋棄搞到自己有抑鬱症,又濫藥麻醉自己。呢一年俾唔同男人呃錢,呃的數目愈 ...

40幾歲?搵到工作,乖乖地番工,正常生活。
會改變,不過大話連篇?真係好難再有人信。
其實搵一次單獨同佢傾下。
關心吓佢先,如果係兄弟姊妹,有得救,救咗先。冇得救先再諗!

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

佢無於早期申請單人公屋 ? 趕佢出街瞓又係好慘

珍珠宮

回覆樓主:

再咁落去结果你好清楚,有病就醫,揾社工/第三者勸,priority 是有動力揾工養自己而不是揾男人

咁hea加上年紀大揾到人要先奇,浪費青春係佢個人選擇唔好累家人

同父母説再縱佢害死佢

我有男性朋友又係咁,只係有公屋,前妻養了他2年,佢只懂怨,負能量大,想幫也被扯入黑洞

而家只係肯返工,工接工(態度能力也差),減了20-30磅,fit 番但希望女仔千祈唔好㨂佢

大宅

加菲貓3 發表於 24-2-20 13:43
係我唔會入狼入室,親兄弟都咁話,你話正經人就唔同,佢都算走火入魔,帶返屋,全家都影響。。最多係比錢佢 ...

你講得無錯,佢一翻屋企,過一排又會出事,搞到家無寧日

侯爵府

回覆樓主:

好似每個屋企總有一個呢啲唔生性嘅人

大宅

FFchan 發表於 24-2-20 13:59
40幾歲?搵到工作,乖乖地番工,正常生活。
會改變,不過大話連篇?真係好難再有人信。
其實搵一次單獨同 ...

其實我哋一直都有關心佢,之前出事,我哋只係話兩句,之後就氹佢,以後努力做人,努力翻工,企翻起身!但過一排,又再出事,不停輪迴,大家都心力交瘁,唔知點幫佢好

大宅

yeung_ma 發表於 24-2-20 14:01
佢無於早期申請單人公屋 ? 趕佢出街瞓又係好慘

無申請呀!我哋就係唔忍心,俾佢翻黎,但好快又會回復原形

大宅

healthymimi 發表於 24-2-20 14:04
再咁落去结果你好清楚,有病就醫,揾社工/第三者勸,priority 是有動力揾工養自己而不是揾男人

咁hea加上 ...

佢有睇開精神科,你講得無錯,只要肯翻工,就可以改變,但佢就係無動力,點勸點氹都無用
最衰佢無屋住,唔係我哋真係由佢自生自滅

大宅

gilgilgilgil 發表於 24-2-20 14:06
好似每個屋企總有一個呢啲唔生性嘅人

唉⋯有時覺得呢家人真係累人累物
成40歲,仲不思進取,我哋係諗唔明佢哋個腦諗乜

珍珠宮

係咪當年濫藥食壞咗個腦?
有冇去驗智商?
自己仙都唔仙仲有得騙,姐係被騙去借錢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

係咪破左產,佢以後唔可以借到錢?

係,就幇佢搞波產,起碼堵塞一個出血位先

伯爵府

joyjoy_521 發表於 24-2-20 14:15
佢有睇開精神科,你講得無錯,只要肯翻工,就可以改變,但佢就係無動力,點勸點氹都無用
最衰佢無屋住,唔 ...

同我屋企個妹一樣

書又讀唔成 返工又話辛苦
成日請病假
只要有男仔對佢好少少就投入晒去
比人呃錢

無得救架啦 等父母兩腳一伸 我連聯絡方式都改埋等佢搵唔到我 我唔想佢累我一世

ying_mail    發表於 24-2-20 20:47

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊