自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

垃圾徵費即將於8月1日實施,食肆的經營成本大大增加。近日在內地社交媒體小紅書上有人發貼指,本港一間茶餐廳已率先試行「環保費」,在結帳時需每人加收一港元,一行6人總共收了6港元「環保費」,而該茶餐廳更在店內張貼告示解釋。不過網民並不收貨,有人批評茶餐廳是未實施垃圾徵費便「搶錢」,更嘲笑指此為「智商稅」。

有網民在小紅書以「啊?堂食也要收費?眾籌給餐廳買垃圾袋?」為題發貼,表示早前在一家「金X」茶餐廳吃飯時,被每人加收一港元「環保費」。而有眼利的網民已發現,該茶餐廳疑位於本港的核心商業區。

根據店內告示指出,「本店是為配合全港環保趨勢,為餐飲業行前一步,現階段餐廳需要垃圾分類及徵收垃圾費用,同時免費供應餐用紙巾,所以每位顧客,需要港幣一元作為環保費,不是巧立名目收費,為未來社會環保作出一分綿力。請各位顧客多多體諒及支持環保。」

而本港網民亦對該餐廳做法表示不滿,鬧爆「咁其實未執行,依家就收真係搶」,又指「你好地地加價無咁嬲,環咩X野保」;甚至有網民直嘲「點解唔直接寫智商稅?咁大家比較容易接受。」

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有冇jm 知X 係咩?搶錢

別墅

只要喺門口貼左指示話要收附加費用
無問題喎⋯願者上釣

男爵府

估到,
之前食肆走膠已經係外賣餐具就話「合理」加$6,
依家只係加1蚊姐,
到時8月加仲多啦,
唔使大驚小怪住。

子爵府

2023年兔年勳章

最好貼喺門口寫住收環保費,等人睇清楚先入去食/唔入去食!其實食飯都已加加加,收費已包埋租金、電費、人工等架啦,開數時扣返筆做環保費開支就得,唔明點解仲要分開項目寫

男爵府

maria2014 發表於 24-3-2 00:28

男爵府

maria2014 發表於 24-3-2 00:28

X
attach1/tmp/phpmpLHVT

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

gruntel 發表於 24-3-2 00:40
估到,
依家只係加1蚊姐,

遲早啦,額外用多咗費用,預咗會轉介消費者

男爵府

回覆樓主:

羊毛出在羊身上。
整個香港將全面加價。

子爵府

mickeyeva 發表於 24-3-2 00:14
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240301/bkn-20240301194717611-0301_00822_001.html? ...

又唔係間間餐廳咁咪唔食果間去第間

子爵府

KenChung_FB 發表於 24-3-2 06:01
羊毛出在羊身上。
整個香港將全面加價。

我上幾個月已經話唔係淨係果個垃圾袋錢咁簡單,係果班脫哂節嘅ftm同我爭論,仲話我搞事(我唔係馬後炮,當時講徵費嘅post我好踴躍),而家未正式徵費,就已經有多個名目去加價喇,徵費會連鎖影響物價上升,唔只係買個垃圾袋,有人養唔洗自己搵錢緊唔會諗到咁長遠

茶類愛好者    發表於 24-3-2 08:25

珍珠宮

去消委會投訴定係叫謝剪橫解釋下呢

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

真係好離譜。。。我一定唔會幫襯 。

別墅

2024勳章

俾我就一定唔幫襯,係要環保無錯,但收1蚊請問用係咗係邊??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不如加價
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Meimei42922 發表於 24-3-2 08:34
俾我就一定唔幫襯,係要環保無錯,但收1蚊請問用係咗係邊??

你唔知政府要垃圾膠袋徵收費用?

翡翠宮

noodle_noodle 發表於 24-3-2 07:07
我上幾個月已經話唔係淨係果個垃圾袋錢咁簡單,係果班脫哂節嘅ftm同我爭論,仲話我搞事(我唔係馬後炮,當 ...

一早知垃圾袋係牽一髮動全身,所有成本最終都係由市民埋單....我屋苑4月都因為咁要加管理費 我覺得呢個垃圾徵費係一個畸胎,係無完善配套 無成熟條件之下夾硬要生出黎 ps. 1X年FTM

子爵府

gruntel 發表於 24-3-2 00:40
估到,
依家只係加1蚊姐,

依家係堂食都要收1蚊,無論你有無用佢既免費紙巾,而且未開始收垃圾費,佢只係話要做垃圾分類工作

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

mickeyeva 發表於 24-3-2 00:14
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240301/bkn-20240301194717611-0301_00822_001.html? ...

其實預佐。
一講垃圾徵費,已經預計到餐廳之後會加價。爭在佢會唔會咁坦白講你聽,呢啲加幅係為了垃圾徵費。
現在未到8月1日,呢啲餐廳行早佐,所以實俾人鬧爆。但一開始佐垃圾徵費,應該十間餐廳有十間都會加。最後市民受哂呢啲影響......

有些人還說為環保出一分力,只係每月付多少少垃圾袋費用,自己做好回收,其實係有限錢。但問題唔係只係自己俾多幾十,而係市面好多食市、舖頭都會加價,佢地唔會由得成本變大自己賺少啲,佢地只會轉嫁俾消費者。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-2 07:07
我上幾個月已經話唔係淨係果個垃圾袋錢咁簡單,係果班脫哂節嘅ftm同我爭論,仲話我搞事(我唔係馬後炮,當 ...

有遠見,洞悉背後。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊