自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

除咗買返佢原裝嘅茶囊, 想問下咖啡嗰啲可以支援哪些牌子?

水晶宮

ms.coffee 發表於 24-3-5 21:02
除咗買返佢原裝嘅茶囊, 想問下咖啡嗰啲可以支援哪些牌子?
  • 兼容性與 Nespresso 和 Dolce Gusto 尺寸的膠囊兼容

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-5 22:36
  • 兼容性與 Nespresso 和 Dolce Gusto 尺寸的膠囊兼容

• 我去問過Nespresso, 佢話細嗰隻size就應該得,但大嗰隻佢話因為有專利,所以佢覺得應該唔可以, 所以想confirm一下

大宅

如果已經有咖啡機,係咪可以買tea chateau茶囊黎沖荼

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有部機,有大細茶格。Nespresso應該可以用細嗰個。不過我未試…..但staff係咁講。

如果你真係用我建議你分返開。好似我而家大嘅茶格沖茶,細嘅專用嚟沖咖啡,避免串味。

水晶宮

一杯水 發表於 24-3-6 10:48
    如果已經有咖啡機,係咪可以買tea chateau茶囊黎沖荼

我試過效果唔係咁好。因為tea chateau 本身茶機係會浸一浸個capsule先出茶,但用咖啡機冇呢個效果,沖出嚟嘅茶係淡好多

子爵府

YuYuMother 發表於 24-3-6 12:31
    我有部機,有大細茶格。Nespresso應該可以用細嗰個。不過我未試…..但staff係咁講。

如果你真係用我建議你 ...

細嘅Nespresso capsule我試過冇問題, 其實串味我又覺得唔關過茶格事,最多都係出水位串味, 我如果沖過咖啡我有再用細杯水沖一次水出嚟當洗喉

水晶宮

ms.coffee 發表於 24-3-6 15:16
    細嘅Nespresso capsule我試過冇問題, 其實串味我又覺得唔關過茶格事,最多都係出水位串味, 我如果沖過咖啡 ...

我未試,但根據sales講因為裏面有針位,沖得多咖啡就算用清水沖多次耐左都會有味。

不過你覺得冇或者唔介意就OK我自己就分開用。

子爵府

回覆樓主:

我想問下咖啡capsule沖完啲咖啡,你哋仲會唔會再加奶或者糖?

別墅

ms.coffee 發表於 24-3-6 17:08
    我想問下咖啡capsule沖完啲咖啡,你哋仲會唔會再加奶或者糖?

人人喜好唔同,同平常飲咖啡一樣,鍾意飲齌啡咪乜都唔加,加糖加奶自由決定

大宅

YuYuMother 發表於 24-3-6 12:32
    我試過效果唔係咁好。因為tea chateau 本身茶機係會浸一浸個capsule先出茶,但用咖啡機冇呢個效果,沖出嚟 ...

原來係咁既,謝謝分享

首頁

尾頁

跳至
    你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊