自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呢啲真係要睇校風, 有啲band3唔係你想讀書就讀到, 隔離左右嗰啲成日搞串個課室 不停搞搞震
總有離別的時候

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

其實band3都唔一定差架~~~我個女都係讀band3~~~間學校啲學生都唔太壞~~~

Boeing787    發表於 24-3-10 15:02

男爵府

野原美冴 發表於 24-3-9 17:25
自卑問題,唔係其他人究竟識唔識校名,係自知band 3已經自卑。

中學生當然唔會識哂全港中學啦,但自己區 ...

係?我哋呢邊港島區,通常只認得名校校服

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

靚靚C9 發表於 24-3-9 17:10
宜家講學校,而唔係識咩朋友喎,點解band 3學校學生起碼仲會讀書,band 2 尾應該放棄讀書?唔明喎 :quest ...

如果能夠在band 3學校考到頭幾個,即個學生仲肯讀書,咁學校實會將所有資源放落去比佢

反而band 2 考尾,即無心讀,學校都唔會理佢,又唔會比資源,因為佢無心讀,做咩都浪費資源

複式洋房

你點知入到去讀Band3一定名列前茅?大把差嘅以為自己唔差,仲話自己讀學校入面嘅「精英班」入到2,唔會去3囉。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

野原美冴 發表於 24-3-9 17:25
自卑問題,唔係其他人究竟識唔識校名,係自知band 3已經自卑。

中學生當然唔會識哂全港中學啦,但自己區 ...

好睇小朋友性格,就算今日幾勁嘅學生,都有機會幾年後變質,有時教佢地調整心態,會比較重要,就算比佢入到band2A都好, 抗逆力不足,分分鐘連個仔無埋
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

翡翠宮

zxyggp 發表於 24-3-9 17:31
睇小朋友,再睇校風
我當年選3頭,唔想有壓力,
呢2年學校升左去2尾

非常同意

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

0q.cathy 發表於 24-3-9 17:42
如果能夠在band 3學校考到頭幾個,即個學生仲肯讀書,咁學校實會將所有資源放落去比佢

反而band 2 考尾, ...

如果肯讀書,我覺得入band 2 好d, band 3 學校可能會就大部分學生既程度去教學,我識有朋友讀校風好既band 3而且名列前茅,考DSE 仲好勤力讀書,都係入唔到8大

伯爵府

2024年龍年勳章

會揀校風好既band 3名列前茅
朋友仔本身band 1小學考包尾
自行入咗間校風好既band 3
依家考級頭有返晒信心
仲會自己主動溫書保持成績
高中揀科亦可任揀
呢樣好重要

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔好揀band3,好多有特殊需要嘅孩子,甚至唔鍾意讀書嘅小朋友,會喺度搞搞震,好影響學習

翡翠宮

yauchuchu 發表於 24-3-9 17:58
會揀校風好既band 3名列前茅
朋友仔本身band 1小學考包尾
自行入咗間校風好既band 3

非常同意你所講

男爵府

小manman 發表於 24-3-9 17:49
非常同意

你個女好似差唔多升中定已升中?

翡翠宮

BaolawBB 發表於 24-3-9 18:26
你個女好似差唔多升中定已升中?

今年升中,準備呈3,啱啱in完2間中學

子爵府

回覆樓主:

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

其實讀書係小朋友讀唔係家長讀,應該揀間適合小朋友的學校,band2尾或band3頭都唔係問題,最緊要係啱小朋友讀,佢先係用家,佢要讀足6年。
如果band2考第尾,同band3考級頭,我會選擇band3,因為讀書係讀信心。試問如果你係公司成日都俾人話人蠢話你無用,成日比人比下去,呢份工你仲會返得開心,仲會有心機做咩?
同樣地,小朋友長期考尾,佢仲有信心有興趣讀書咩?我係佢就一定唔再努力,反正點讀點努力都無用,咁辛苦為乜?直接躺平接受現實,打下機同班fd玩下仲好,自己仲開心。

翡翠宮

vvkennis 發表於 24-3-9 18:54
其實讀書係小朋友讀唔係家長讀,應該揀間適合小朋友的學校,band2尾或band3頭都唔係問題,最緊要係啱小朋友 ...

好認同你所講,我都係咁諗

公爵府

如果以升大學計,絕對去b3,頭三名讀硬大學,學校出埋資源幫你補習。。如果b2排尾。肯定無大學讀

男爵府

回覆樓主:

其實真係會咁極端嗎?band 3級頭去band2尾會變左考包尾?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小manman 發表於 24-3-9 18:35
今年升中,準備呈3,啱啱in完2間中學

我今日都係,上下午各一場

珍珠宮

減齡達人勳章

加菲貓3 發表於 24-3-9 19:02
如果以升大學計,絕對去b3,頭三名讀硬大學,學校出埋資源幫你補習。。如果b2排尾。肯定無大學讀 ...

未入讀純估計,如何確定孩子讀band 3一定頭三名先?

都有唔少學生自願或派位失敗碌落band 3, 唔會係唯一一個跌band 入學喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊