自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

esmehouse 發表於 24-3-12 09:53
如果冇錢,有安樂死就好

安樂死收費好高,唔係窮可以享受到

水晶宮

Ononluk 發表於 24-3-12 10:29
自費幾十萬都好呀,起碼唔係無底深潭。
有啲高端醫療保險都有墊底費。
...

墊底費靠普通醫療份保險幫補,即使無,墊底費比較容易負擔

水晶宮

renapapa 發表於 24-3-12 10:37
其實病真係要向淺 (錢) 中醫,咩病都好越早發現、越早去醫康復嘅機會越高,尤其係癌症...

過來人,家中長 ...

健康無價

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

標杷藥應該用係4期患者, 政府都唔係完全冇包, 好似只包基本果隻, 如果基本果隻冇效要轉, 先要自己比錢, 其實唔放咁多資源係末期病人都正常吖

複式洋房

K$$ 發表於 24-3-11 22:32
見到善仁係度計醫佢老豆條數,touchwood屋企人冇遇到呢d病所以冇咩概念,如果係公立醫院醫都要幾廿萬?定係 ...

唔貴了,好多移咗民外國有重病都返來醫

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kiko_mami 發表於 24-3-12 07:29
有基金可以申請資助,要資產審查

其實就算申請都唔會一定批,所需文件,家人會面都要好多次,而且審查要一段頗長時間,所以社工都話要有自費嘅心理準備。

家人都因為承受唔到,病患仍要出席多次審查),最終放棄申請資助。

子爵府

回覆 renapapa 的帖子

係,應該感恩,錢洗左但醫唔好亦大有人在,健康真係無價

子爵府

kaheiboy 發表於 24-3-12 11:10
其實就算申請都唔會一定批,所需文件,家人會面都要好多次,而且審查要一段頗長時間,所以社工都話要有自 ...

批唔到係本身有一定資產, 關愛基金係預你人工兩至三成黎醫病,睇資產批資助 但如果自住樓以外既資料過左百零萬咁(大約), 其實係會批得好少或者去惠澤藥房買三送一, 如果百五萬以上, 就唔駛諗.. 不過有啲藥廠會你自費買夠十幾期後就免費...

子爵府

是是但但 發表於 24-3-12 08:41
touch wood 自己生癌,我諗我都放棄醫,寧願啲錢留俾在生既人 。

如果洗好多錢都係醫唔好,只係拖長多幾年,就寧願攞啲錢去旅行去享受吓,製造多啲開心回憶,留返啲錢俾最愛嘅人

是是但但    發表於 24-3-12 12:16

子爵府

polliebb 發表於 24-3-12 09:34
藥費係好貴,幾萬一個月,所以唔係啲人講有咩去政府醫唔洗錢囉,除非好窮可以申請到資助,有啲資產都好難申 ...

其實好多嘢政府都唔包,譬如某些手術、藥物。鏢靶藥要自己俾錢仲好大條數。啲人成日話唔買保險、有乜事去政府…… 如果好有錢,自掏腰包都畀得起就冇問題。

珊瑚宮

茶走 發表於 24-3-12 09:56
但如果無錢,可以申請資助當然會試下, 但無得申請既話,就算啦。。

只係無得用最好既藥, 無話無其他癌症藥物可用

珊瑚宮

happymama2009 發表於 24-3-12 11:36
如果洗好多錢都係醫唔好,只係拖長多幾年,就寧願攞啲錢去旅行去享受吓,製造多啲開心回憶,留返啲錢俾最 ...

鏢靶藥可以好多年, 唔係得幾年時間。
我識人, 退休一年就有cancer,現在已經10年, 佢會行會走, 湊緊孫了。

男爵府

我朋友經想申請鏢靶藥資助,政府醫生要寫紙俾佢攞晒MPF用晒,先合資格申請。

子爵府

cbeyond 發表於 24-3-12 11:49
鏢靶藥可以好多年, 唔係得幾年時間。
我識人, 退休一年就有cancer,現在已經10年, 佢會行會走, 湊緊孫 ...

咁佢真係好好彩。我識得兩個,兩三年後走了,過程好痛苦

子爵府

renapapa 發表於 24-3-12 10:37
其實病真係要向淺 (錢) 中醫,咩病都好越早發現、越早去醫康復嘅機會越高,尤其係癌症...

過來人,家中長 ...

你做得好啱,醫cancer最緊要快及早,有能力負擔下我堅持醫病。

珊瑚宮

happymama2009 發表於 24-3-12 11:53
咁佢真係好好彩。我識得兩個,兩三年後走了,過程好痛苦

都唔係呀, 我有朋友妹妹癌症第4期, 用鏢靶藥, 今年應該第5/6年了。
佢醫左1年,就重回職場, 跟普通人一樣跳槽加薪。

大宅

cbeyond 發表於 24-3-12 11:56
都唔係呀, 我有朋友妹妹癌症第4期, 用鏢靶藥, 今年應該第5/6年了。
佢醫左1年,就重回職場, 跟普通人 ...

真係人人都唔同,但如果好似劇咁,醫好又復發,其實都幾痛苦..

大宅

wtcys 發表於 24-3-12 11:54
你做得好啱,醫cancer最緊要快及早,有能力負擔下我堅持醫病。

但有時早期真係好難發現

男爵府

wtcys 發表於 24-3-12 11:54

親人... 就算我無,點借都盡力借比佢醫,所以果兩個鐘都係計吓數有幾多流動資金喺手,諗住唔夠就同銀行借,點知計計吓原來手頭上都有百幾萬... 真係好彩!

男爵府

K$$ 發表於 24-3-12 12:13
但有時早期真係好難發現

你啱呀,長老都係摸到有粒嘢去睇醫生,初頭醫生都以為係纖維瘤,但都建議佢驗血,驗出嚟都話唔係果啲衰嘢,但好在呢個醫生都仲係唔放心,叫佢做 PET Scan 先確診... 由佢確診到第一次做化療都係一個星期內嘅事,諗返起都覺得所有嘢發生得好快... 眨吓眼佢已經做到療程尾聲,希望聽日做埋最後一次就可以完全康復!

經過今次比我嘅啟發係一定要買醫療保 (利申我及我家人都唔係從事保險行業,想買保險唔駛搵我),要搵一個跟得足同你知道佢會以保險作為終身事業嘅 agent,有時間就睇吓你自己份醫保夠唔夠;作為中產,記得準時交稅,但你可以得到政府嘅支援真係少之又少,甚至可以講係無支援,有起事上嚟你都只可以靠自己。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊