自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

瑪瑙宮

別墅

bb好慘

大宅

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:32
所以我唔輕易交小朋友去其他人嘅手照顧,我保母我都好長時間先信任佢,最好緊係自己人湊,呢對父母有無後 ...

你咁講, 即係全香港無乜邊幾個人有資格生仔啦

父母全職返工係揾食, 唔係去咗玩, 可以自己湊到, 邊個唔想自己湊番, 仔女都可以矜貴D

水晶宮

Fatima_melanie 發表於 24-3-15 13:31
另一topic 講做婆婆嫲嫲唔會湊孫,尊重長輩的自由,但請外傭唔可靠,連請本地保母都搞成咁,懷孕前仔細思 ...

自己生應自己搞掂,生前要諗清楚配套,可行性,不要為生而生。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mami2000 發表於 24-3-15 14:23
呢件事真係好慘,父母一定心痛死了。
睇完呢單新聞,我諗我將來如果有需要,我會幫我女湊孫,等佢專心工作 ...
睇完條片好難過

好地地一個BB 搞成咁
我諗果位BB 既長老們都好內疚自責
如果有需要都會幫手湊下同睇下
自己都好興幸有99幫手湊仲照顧得好好
可以安心返工搵食
將來有需要都會幫下手

子爵府

yuyueng 發表於 24-3-15 14:14
唔會!出事嘅佢會賴99唔幫佢湊,總之佢人生所有不幸都可以賴落佢99 度。
...

最無賴係佢奶奶唔肯湊,佢請工人,老公就會搭上工人,頭家會散,係奶奶造成,工人都搭得上嘅癈柴老公,根本就應該飛左啦,仲攬住黎煲醋咩

別墅

無血性

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sanjoe 發表於 24-3-15 14:27
叫朋友幫手接送返學,朋友帶埋去玩
我都吾會
X2
從來都唔會

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-3-15 13:40
請工人幫手睇頭睇尾相信會好得多,連工人都唔請,要老人家全職湊就要商量好,不是生完就一定要食死貓湊, ...

我識的人生B都一定有請工人,婆婆嫲嫲幫眼睇確保工人無亂嚟,但隔離topic 講到一定唔會湊孫,咁雙職父母有責任心的都唔會生啦,生出嚟都無可靠的人睇

男爵府

spikenard 發表於 24-3-15 14:49
自己生應自己搞掂,生前要諗清楚配套,可行性,不要為生而生。

絕對正確,單獨俾工人同本地保姆湊都唔可靠,如果外母奶奶講明唔會幫眼睇,有責任感的雙職父母好多都決定唔生,大肚前要溝通清楚湊仔的安排

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:49
我而家份工無24000,之前搵到一份,但講明要長時間,要ot,無人幫手湊,所以而家搵嘅工唔洗ot,代價就人工 ...

咁你唔洗or咪湊仔,其實無壞架。
你搵份高人工要ot 湊唔到小朋友, 根本得不償失。
你話搵高人工比返d奶奶,甚至多過12000, 比左佢你都少左錢, 點解唔直接搵少啲然你陪小朋友?

我唔係有錢Ftm, 但我會放棄高薪湊小朋友, 搵得多就算係自己袋晒我都寧願湊小朋友, 何況你仲要比d奶奶

珍珠宮

虎到金來勳章

充裕 發表於 24-3-15 14:51
最無賴係佢奶奶唔肯湊,佢請工人,老公就會搭上工人,頭家會散,係奶奶造成,工人都搭得上嘅癈柴老公,根 ...

佢話要等公屋,抽到就會飛起老公請工人湊仔,而家寧願大仔等佢8點去接,2仔去寄宿,都打死唔肯請工人,唔係請唔起 係唔想工人變左女主人,如果佢講嘅野係事實,真係為同老公奶奶鬥氣累左啲仔

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

會唔會大力搖晃個bb所以無傷痕?希望可以搵到真相啦!bb同佢父母都好慘

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:47
唔係20蚊,而家好似3歲以上正常小朋友40蚊,3歲以下或者有特殊需要嘅小朋友60蚊
...

今年4月1日至加咋. 而家真係25元/鐘. 不過錢點少都唔可以對小朋友唔好.

子爵府

polliebb 發表於 24-3-15 14:58
佢話要等公屋,抽到就會飛起老公請工人湊仔,而家寧願大仔等佢8點去接,2仔去寄宿,都打死唔肯請工人,唔 ...

搵籍口,離婚法官會判返小朋友跟照顧開那方,佢照顧開,90%會判比佢,公屋係留比帶小朋友管養權的那方

男爵府

polliebb 發表於 24-3-15 14:58
佢話要等公屋,抽到就會飛起老公請工人湊仔,而家寧願大仔等佢8點去接,2仔去寄宿,都打死唔肯請工人,唔 ...

其實離婚單親家庭一樣上到公屋,既然最終都諗住離婚,咁咪而家照請工人湊仔,老公無搭上就證實當初的憂慮唔成立,真係搭上左就大條道理離婚,好過而家d仔咁慘,可能Steven d 仔都幸福過佢d仔

珍珠宮

虎到金來勳章

充裕 發表於 24-3-15 15:02
搵籍口,離婚法官會判返小朋友跟照顧開那方,佢照顧開,90%會判比佢,公屋係留比帶小朋友管養權的那方
...

其實佢算唔算係照顧開啲仔嗰個都係問題,話有正職,又做幾份pt,又唔care啲仔第日怨佢,感覺佢唔係咁錫啲仔,唔知點解仲生咁多

男爵府

vanfersen 發表於 24-3-15 13:17
屯門早前發生懷疑虐兒案,一名9個月大女嬰交由社區保母照顧期間,疑遭其虐待,腦部出現血塊,涉事鍾姓保母 ...

睇到呢個新聞都好心痛,小小人仔剛黎到世間上就要受如此痛苦,父母仲痛心

伯爵府

回覆樓主:

個保母一定要重判

子爵府

polliebb 發表於 24-3-15 15:10
其實佢算唔算係照顧開啲仔嗰個都係問題,話有正職,又做幾份pt,又唔care啲仔第日怨佢,感覺佢唔係咁錫啲 ...

尋日睇到,話第3個係意外,講真,咁錫小朋友,又想離婚,未拎綜援囉,香港有安全綱,等小朋友大d先出返黎做野,而家幾仔乸攬炒,幾個小朋友到時都會同佢疏離,特別第2個仔

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊