自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

baby668 發表於 24-3-18 21:59
我同你相反童年,我過得非常之好,我出世之後,屋企就富裕起嚟,但係我啱啱出嚟做嘢,媽媽就已經教我,必須要自 ...

中學lunch要 25蚊但你媽一個月只比100蚊?一星期都唔夠啦
同埋你媽叫你草錢但你一出糧買晒貴野咁茅盾既。我爸媽會叫我早d出來做野自力更生,佢地做人已經好辛苦仲要養仔女

男爵府

cattz288 發表於 24-3-18 21:23
細個知屋企唔多錢,小學想參加童軍,原來要買制服,所以無參加 算唔算
...

一樣, 童軍制服咁貴, 點可以參加, 連羽毛球會都唔敢參加, 因為要買球拍, 無錢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

saladgab 發表於 24-3-19 19:08
一樣, 童軍制服咁貴, 點可以參加, 連羽毛球會都唔敢參加, 因為要買球拍, 無錢。
...

好似要百幾蚊架
放下自在

子爵府

orezo 發表於 24-3-19 19:05
中學lunch要 25蚊但你媽一個月只比100蚊?一星期都唔夠啦
同埋你媽叫你草錢但你一出糧買晒貴野咁茅盾既。 ...

正因為窮得耐,所以一出兩就要滿足自己嘅慾望,但好快痛定思痛,先至有今日

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-19 18:23
我很同意你想法, 我同你一樣, 我哋嘅年代,個個都係想盡辦法脫離公屋. 我聴到依家啲人講, 得公屋得天下, 我 ...

25歲人人仲係吃喝玩樂,我就走去供樓,次次朋友聚會都唔敢食貴嘢,仲要比人笑on 居,但笑我嘅人,之後個個學我買樓上車,37歲前我嘅人生都係工作賺錢再賺錢37歲之後就正式躺平,結婚生小朋友,做自己鍾意嘅事

我嘅先苦後甜,唔係咁多人識得欣賞,個個只會質疑,使唔使咁樣刻薄自己

男爵府

cattz288 發表於 24-3-19 19:22
好似要百幾蚊架

記得係$90度, 一定要買靚拍, 唔買唔可以參加,話會打壞手喎

大宅

dougiewoodie 發表於 24-3-19 10:38
多謝你分享人生經歷. 你講你人生第1份糧用嚟買心頭好, 而我用人生第1份糧 1989年花4500蚊, 買一部80386電 ...

好勵志,但你的成功一定得來不易。果陣大學應該是未有IT讀

dougiewoodie    發表於 24-3-21 04:01

大宅

baby668 發表於 24-3-19 19:35
正因為窮得耐,所以一出兩就要滿足自己嘅慾望,但好快痛定思痛,先至有今日
...

明白,你父母都比左個好的開始你

子爵府

giagia 發表於 24-3-17 18:41
咩原因搞到當時咁?

最窮個時腐乳撈白飯,因為學生時期無錢,屋企父母個時都因某d原因無比錢我

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

baby668 發表於 24-3-19 17:21
好多謝你嘅分享,其實選擇大於努力,呢一樣說話絕對係啱,初初出嚟做嘢,仲係唔知自己方向,父母亦都比唔到任何 ...

夠膽去拍賣會
放下自在

男爵府

csc1016 發表於 24-3-19 12:32
我哋呢代係咁,細個知道屋企窮,但又唔會有乜要求,死慳死抵,努力讀書去改變。唔會好似而家C X珊嗰啲,乜 ...

星期日重播方東昇尋人記, 主角大家姐細細個就代阿媽湊細佬妹, 主持問佢有冇怪父母, 佢口話冇, 但眼中有淚。
我好明白佢心情, 父母要揾食, 環境迫著你急速成長, 嗰代人個個都係咁成長。

子爵府

orezo 發表於 24-3-19 20:18
明白,你父母都比左個好的開始你

所以依家呢一兩代嘅人,完全唔認同上一兩代嘅教法,其實以前嘅人,反而更有智慧

子爵府

cattz288 發表於 24-3-19 20:48
夠膽去拍賣會

果陣仲要自己供緊一層,廿幾歲根本唔識死

依家絕對唔夠膽咁做

大宅

baby668 發表於 24-3-19 21:15
所以依家呢一兩代嘅人,完全唔認同上一兩代嘅教法,其實以前嘅人,反而更有智慧
...

都唔係個個上一兩代的父母有智慧,你是幸運的

大宅

2024勳章

orezo 發表於 24-3-19 18:49
我得一套,阿媽叫我一星期洗一次。真係污糟左就放學除出來即洗晾第二朝著,唔比燙佢話我一著上身就會直。 ...

你屋企慳錢啲方法好獨特. 我屋企最獨特的慳錢方法是由細到大 屋企都無電視. 呢招一石二鳥, 迫所有細路勤力讀書, 而我老豆以身作則, 佢啲娛樂只喺睇書睇報紙聴音樂. 我老豆份人的中心思想就喺 窮得有品味.

大宅

dougiewoodie 發表於 24-3-19 21:27
你屋企慳錢啲方法好獨特. 我屋企最獨特的慳錢方法是由細到大 屋企都無電視. 呢招一石二鳥, 迫所有細路勤 ...

層次真是唔同

象牙宮

baby668 發表於 24-3-19 21:15
果陣仲要自己供緊一層,廿幾歲根本唔識死

依家絕對唔夠膽咁做

真係勇字行頭,如果係凶宅點上會
放下自在

象牙宮

dougiewoodie 發表於 24-3-19 21:27
你屋企慳錢啲方法好獨特. 我屋企最獨特的慳錢方法是由細到大 屋企都無電視. 呢招一石二鳥, 迫所有細路勤 ...

真係有品味,我家有電視,但我媽就迫我地小學8點半就要瞓覺
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

3歲前瞓bb 床
後來有公屋,雙格小童床,床尾放滿雜物
所以一直唔過高5呎三寸

家中無書枱
坐地下/飯枱/床 做功課

一擘大眼到瞓覺,都唔見阿爸
因為6點去返工,晚上11都未返