6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB一歲都仲未識行 係咪發育得唔好?
上網睇啲人話一般九至十個月大應該會識行
為咗方便小朋友學行我仲買埋學行車比佢 但佢一冇左架車就會跌返係地⋯⋯

複式洋房

但我自己覺得用學行車反而學得仲唔好喎!
小朋友好易會將個身挨晒落架車度咁行
係呀,行係行到既!但會變相學壞姿勢!

複式洋房

回覆 laviniaching 的帖子

我仲諗住佢就咁行唔到學行車會幫到佢
原來反而會有反效果架 NOOOOOO

複式洋房

其實啲人成日話幾歲識啲咩識啲咩都只係想等大家心入面有個譜
小朋友生長線唔係爭得遠都唔需要太擔心

大宅

回覆樓主:

有人快識行,有人會遲d,你留意下佢有無扶住野周圍行,多唔多企喺度,當佢腳仔夠力,突然有日就會好快識行架

複式洋房

若然真係好困難不妨比佢爬多啲先
其實學行都少不免要比佢跌下 咁先學到平衡架麻

複式洋房

回覆 judyfan1101 的帖子

跌都唔係問題
只係我怕佢呢個進度比同齡爭咁遠
會唔會同佢唔長肉所以引致肌力等等發展唔好有關...好擔心

複式洋房

kakakaS 發表於 24-3-21 23:46
回覆 judyfan1101 的帖子

跌都唔係問題

如果你係擔心發育同肌力既我覺得你都可以試下搵隻長肉既奶粉
我自己就餵開neuropro貪佢咩營養都有啲 小朋友肥肥白白仲有氣有力

但其實你問我我會覺得你嘅擔心有啲太早
如果係再大都未識行就話 始終每個小朋友發展都唔同

複式洋房

你係用邊隻學行車先?我親戚做物理治療師話BB學行用手推式會好過坐騎式
因為後者會令BB練唔到大脾仔D肌肉

複式洋房

回覆 kakakaS 的帖子

BB開始加固未呀?如果有加固就補多啲肉肉動物性蛋白對肌肉發展好緊要㗎

複式洋房

cococoli 發表於 24-3-21 23:53

BB開始加固未呀?如果有加固就補多啲肉肉動物性蛋白對肌肉發展好緊要㗎 ...

除咗補充單一營養 其實確保小朋友營養均衡先至吸得好
以前唔識冇留意奶粉成份 朋友個女做營養師同我講先知

原來揀有鈣、鎂、鋅及維他命D等營養素嘅奶粉真係好緊要
因為咁先可以提升鈣質吸收 幫助肌肉成長
而家第二胎先識揀 真係行咗好多冤枉路

複式洋房

cococoli 發表於 24-3-21 23:53

BB開始加固未呀?如果有加固就補多啲肉肉動物性蛋白對肌肉發展好緊要㗎 ...

都有試過 但我發現我BB唔係好鍾意食肉...淨係肯食埋啲澱粉呀其他嘢呀咁
佢咩都肯食 就係唔肯食肉!

複式洋房

咁更加要注意揀隻營養全面嘅奶粉喎!
見樓上講嗰啲營養素咁緊要我都拎左BB罐奶粉上手睇 發現佢食開隻neuro pro都有齊呢啲
見佢一直食呢款都幾長肉 你可參考下

PS. 我BB八個半月就識行!

子爵府

未識行意思係未能自己放手行,定係唔能夠扶住傢俬行,如果係未能放手自己行,可能係唔夠擔,可以試下引開佢注意,離開佢身幾步遠,引佢行過來,就算跌都扶到佢。亦可以單手扶佢行一段路,等佢慢慢平衡到先放手。

至於,學行車,其實無咁嘅需要,一般bb識企,慢慢會扶住牆身、傢俬行,當然如果有d推車玩具,bb可以當扶手咁學行。

我兩位小朋友一位1歲左右識行,另一位11個月識行,但兩個智力發展都差不多,大肌小肌都無問題,不過,小朋友未識行之前,多爬行對前庭發展亦好好。

大宅

未學行先學企, 如果可以純熟地企, 由坐轉企, 咁就ok, 遲早都識行.
至於話咩飲食導致肌力不足行都行唔到, 完全冇可能...

別墅

有無去健康院問姑娘呀?

大宅

kakakaS 發表於 24-3-21 22:45
BB一歲都仲未識行 係咪發育得唔好?
上網睇啲人話一般九至十個月大應該會識行
為咗方便小朋友學行我仲買埋 ...

我bb 14個月至開始學行,仲要係行唔穩嗰種,到16個月至行得穩。

行得穩之後,我一個禮拜出門4次,唔帶bb車落街逛1~1.5小時。

到19個月大已經開始跑,現在22個月大甚至識得原地跳,仲可以穩定著地。

起步本來有遲有早,識行之後再比佢行多d,儘量唔好坐太多bb車就得。

複式洋房

Sofiebaby 發表於 24-3-21 23:21
有人快識行,有人會遲d,你留意下佢有無扶住野周圍行,多唔多企喺度,當佢腳仔夠力,突然有日就會好快識行 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊