6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔而家八個幾月大 一日食三餐 一餐都係講緊餵200ml左右
晏晝有添啲粥仔比佢 如果有食副食就會減啲奶

實情係我仔仔食完冇耐又會扭計要食奶
明明小朋友食得、肯食應該係好事先啱
但我奶奶就成日話哎呀你咁樣會質到佢滯晒㗎又點又點咁
真係好煩 乜呢個份量真係算多咩????

洋房

上網睇啲人話6-8個月大一日食600ML同開始加副食係正常指標喎

複式洋房

就咁聽落都唔算好多啫 有啲一日餵成五六餐都係咁啦

複式洋房

哇 你BB咁拆得呀
如果我小朋友有你仔仔一半胃口就好喇 咁我就唔洗成日咁愁
想問你而家係餵緊人奶定奶粉?我BB成日唔肯食奶 想參考下

複式洋房

回覆 cococoli 的帖子

我都係一半人奶 一半奶粉咁餵 奶粉我用緊A+ 金蓋 Neuro pro
多數朝早會泵一次奶 晏晝因為間中都要WFH下就會補奶粉咁囉

複式洋房

回覆 XinXin.YHX 的帖子

因為其實我自己阿B食人奶有啲扭計 你覺得你而家用緊呢隻好唔好?

洋房

其實個個BB嘅需求都唔同 佢肯食係好事
好多BB都厭奶搞到過輕 仲頭痕
只要唔係真係食滯同埋超重我覺得就得啦

複式洋房

cococoli 發表於 24-3-22 00:31
回覆 XinXin.YHX 的帖子

因為其實我自己阿B食人奶有啲扭計 你覺得你而家用緊呢隻好唔好? ...

我BB係勁鍾意食呢隻牌子
仲要最初由人奶轉呢隻奶粉佢都從來唔會話推開個奶樽唔食呀咁
佢成分都好好 我都係見佢有齊針對腸胃、免疫同腦仔發展嘅成分先揀佢 想話奶粉有齊晒一次過補夠唔洗煩
坊間成日講嘅MFGM DHA HMO佢都有晒

複式洋房

我明呀!!!啲長老成日都過分擔心!
食得多又話怕滯 唔食又話你餵得唔好 總之點都有位入!
老公又唔幫下口 都幾難頂

大宅

你唔俾呀B 食, 奶奶又會話, 哎呀餓親呀B呀, 乜乜物物

別墅

八個幾月大 一日食三餐咁少

大宅

係咪我get錯,3餐奶total 600,如果有食粥就減奶?
咁似係食得太少喎,應該3奶total600再加2固先夠。
Anyways bb食得係好事,我奶奶都係日日嘈我比佢食太多,但明明我仔每日奶飲得好少500都未必有(8個月)。

大宅

我覺得三餐奶加一至兩固先正常,bb身高同體重成正比就無問題啦

複式洋房

XinXin.YHX 發表於 24-3-22 00:09
我仔而家八個幾月大 一日食三餐 一餐都係講緊餵200ml左右
晏晝有添啲粥仔比佢 如果有食副食就會減啲奶
唔算多, 一日飲600ml正常分量, 如果bb仲餓可以試下俾麵包麵條佢食, 會飽肚d…我女飲雅培心美力, 入面有益生菌同hmo, 自從轉左飲呢款增磅快左之餘, 又唔會話好快餓, 都吸收得幾好

別墅

發表於 6 天前 |只看該作者
奶奶可能只係擔心,因為佢成日係咁講。不過,你嘅BB食飽先係王道,唔洗太擔心。每個BB胃口都唔同,食多啲都冇問題,擔心嘅話可以諮詢醫生意見。

複式洋房

發表於 昨天 10:27 |只看該作者
你嘅BB食嘅份量係好正常嘅,唔使擔心。佢食得開心健康就好,唔需要太過擔心奶奶嘅擔憂,睇醫生嘅意見先啱。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊