自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

我本身唔知佢哋係乜水,屋企人有飛,叫埋我去睇。
入場時派咗個膠套叫我哋入起部手機。開場前有講唔可以用任何器材拍照、錄影、直播。
佢哋真心唔係我杯茶,我覺得個show好悶,又山頂位,視線有阻礙。我唯有按吓手機睇WhatsApp,打機。
攞出嚟1分鐘左右,突然有人喺後面用電筒照我個mon,擰轉頭見到有個著黑色衫保安叫我收起部機。
之後見到個保安行落幾級,個男人已即刻收機無映,但個保安要佢delete 條片,個男人唔理個保安,個保安唔行開,仲開電筒照佢然後call對講機,跟住好快再多一個黑衫上嚟,話佢唔delete 就要跟佢出去。
有個女仔想用燈棒,又被保安叫佢收返埋,仲話表演者見到著光應援物會立即暫停唱。
我覺得好匪夷所思, artist 唔係鐘意有人應援嘅咩,演唱會除了聽歌唔係想有氣氛嘅咩?

水晶宮

11B 發表於 24-3-23 12:51
入場時派咗個膠套叫我哋入起部手機。開場前有講唔可以用任 ...

咁嚴格
自由太多會令世人失去平衡

珊瑚宮

回覆樓主:

每個演唱會都有唔同規矩, 若果一早講明, 都無問題。
我上星期去亞博睇演唱會, 同日有3個演唱會, 規矩各有不同。
其中一個演唱會講明水都唔可以戴入去, 就見到場外, 有一堆水。
我睇的, 無呢個問題, 無人查袋, 好彩有水, 叫到口乾要飲水

大宅

佢地開賣演唱會門票時已經大字寫明,係香港嚟講算好嚴格,但都尊重,因為唔係事後先有呢d要求,d人如果接受唔到就唔會買飛

侯爵府

如果連咩人都唔知,寧願放出去。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

購物狂媽媽 發表於 24-3-23 13:18
佢地開賣演唱會門票時已經大字寫明,係香港嚟講算好嚴格,但都尊重,因為唔係事後先有呢d要求,d人如果接受 ...

喺呀!我後尾上網睇,原來主辦一早有講。拍片、影相啲人低俾保安圍,但我用手機只係睇自己嘢都唔得。之後我費事煩,閉目養神算。
attach0/tmp/phpdY2rgk

珍珠宮

回覆樓主:

你完全唔識,就一定悶,歌迷唔會介意set咩規矩,外人在無原因要接受底下,唔like都無計,當初唔應該去。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

ensureyip 發表於 24-3-23 13:20
如果連咩人都唔知,寧願放出去。

得我唔識,屋企人有聽佢哋,話台灣好紅,又話好聽,叫我去感受吓。除咗我覺得伏,佢哋都enjoy。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我覺得演唱會應該係咁喎,個個拍片擺上social media,邊個買飛入場睇?! 應援可以拍手掌,拎住閃光捧後面d觀眾點欣賞?! 人地可能唔會出演唱會碟,所有演出、即興表演、講嘅說話全部都係買咗飛睇演唱會嘅觀眾先睇到,好合理!呢d就係睇演唱會同買CD嘅分別!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

盡責,好事
總有離別的時候

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

wan_sosin 發表於 24-3-23 13:29
你完全唔識,就一定悶,歌迷唔會介意set咩規矩,外人在無原因要接受底下,唔like都無計,當初唔應該去。
...

得我唔識,屋企人有聽佢哋,話台灣好紅,又話好聽,叫我去感受吓。除咗我覺得伏,佢哋都enjoy。捱到10點幾我開始閉目養神。

珊瑚宮

11B 發表於 24-3-23 13:32
得我唔識,屋企人有聽佢哋,話台灣好紅,又話好聽,叫我去感受吓。除咗我覺得伏,佢哋都enjoy。捱到10點幾我開 ...

正常,唔係你杯茶。
幾年前韓星李敏鎬來港開fans meeting, 朋友有免費飛
佢成場同我whatsapp,話唔明d粉絲抱吓就鬼咁開心, 終於個party未完,佢已經走人了

水晶宮

11B 發表於 24-3-23 12:51
入場時派咗個膠套叫我哋入起部手機。開場前有講唔可以用任 ...

我好多年前睇過佢地在香港開既演唱會,當時冇咁嚴,但青峰已經講唔希望大家影相拍片,因為佢覺得掛住影相就會錯失左d野

男爵府

咁人地都set左規矩,你會考用10分鐘做完份卷,之後唔拎筆,你都唔可以攞個手機出黎玩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KUDOS 發表於 24-3-23 13:29
我覺得演唱會應該係咁喎,個個拍片擺上social media,邊個買飛入場睇?! 應援可以拍手掌,拎住閃光捧後面d觀 ...

同意

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

又真係好嚴喎,我未去過d執得咁嚴既演唱會,不過人哋set咗d規矩,去得就應該尊重人既。Btw, 蘇打綠响台灣紅咗好耐喇,青峰唱歌係幾好聽既

大宅

Piaget 發表於 24-3-23 14:42
又真係好嚴喎,我未去過d執得咁嚴既演唱會,不過人哋set咗d規矩,去得就應該尊重人既。Btw, 蘇打綠响台灣紅 ...

我好鍾意蘇打綠架,我星期日去睇。

佢哋演唱會飛係秒殺的。

子爵府

回覆樓主:

但演唱會有時好興奮,想揮吓閃棒
見到個個歌手,又想影吓佢幾張相

上次睇 mirror 演唱會
有個5字頭以上嘅大嬸,
全程幾個鐘無停地錄片,唔知有咩嘢用呢

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Piaget 發表於 24-3-23 14:42
又真係好嚴喎,我未去過d執得咁嚴既演唱會,不過人哋set咗d規矩,去得就應該尊重人既。Btw, 蘇打綠响台灣紅 ...

我都睇過唔少演唱會,本地星、中港台星、外國星,全部都你有你叫唔好影,大家有大家不停影。但呢個show真係好嚴,因為我唔投入,我就四圍望,見到原來無論山頂、山腰、山腳都有好多黑衫、白衫人行嚟行去捉人偷拍。
唔知邊個青峰,應是主音?唱得好唔好聽見仁見智,開場無耐有個女隊員,我覺得佢唱到有啲大戲同厲鬼feel (粉絲唔好打頭)

珍珠宮

回覆樓主:

好想去 但我買唔到飛 又唔捨得買貴黃牛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊