自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

selinako^^ 發表於 24-3-29 13:31
佢地係一班同黨.. 有日講金記 10個貼有9個話服務態度差D 野難食, 但又講唔出點差.. 個個都係講同一樣既 口 ...

我琴日去完APM金記下午茶,我又唔覺得好差喎,因為個阿姐帶咗我埋去個位度,我就自己落單,跟住送啲嘢食埋黎,又冇話食快d趕我走,個炸魚沙律一定好食過大多茶記,因為啲魚冇怪泥味,炸得鬆脆,ok吖。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

四季酒店?四季酒店服務更係好啦。

男爵府

感謝樓主在凡香港飲食業都一定衰踩到爛,但大陸任何類型飲食必定好好好嘅BK挺身而出。

男爵府

liverpool2023 發表於 24-3-29 08:58
日本係服務好
但人工唔算好啦!十幾年前同而家既餐飲人工都無加過

日本請侍應都是1000yen一個鍾,香港無人做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 24-3-29 13:36
我琴日去完APM金記下午茶,我又唔覺得好差喎,因為個阿姐帶咗我埋去個位度,我就自己落單,跟住送啲嘢食埋 ...

金記我都去過, 係一間普普通通既茶餐廳 冇乜特別
又唔係佢地講到咁抵死..好似十惡不赦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

sogreen 發表於 24-3-29 13:37
感謝樓主在凡香港飲食業都一定衰踩到爛,但大陸任何類型飲食必定好好好嘅BK挺身而出。

呢度都有怪現象,大陸飲食業一定讚好,有次我講話去大陸食野有人喺隔離食煙,一陣就已經群出反駁我,又話冇可能乜乜乜,我心諗我點解要講大話?啲人點解要否定我所經歷嘅嘢呢?真的莫名其妙。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

selinako^^ 發表於 24-3-29 13:43
金記我都去過, 係一間普普通通既茶餐廳 冇乜特別
又唔係佢地講到咁抵死..好似十惡不赦
...

係囉,茶餐廳一間,自己電子落單,冇乜機會同侍應有衝突喎

selinako^^    發表於 24-3-29 13:50

珍珠宮

麟媽媽 發表於 24-3-29 13:14
我好多時去食貴舖頭,服務自然係好,但我一樣幫襯茶餐廳,我又好彩喎,我覺得佢哋態度好好喎,當然我自己 ...

x2

我喺香港出外用餐,見到刁民X客嘅機會多過禮貌不周嘅食肆員工好多。

人對人係一面鏡,講得好!

大宅

其實真係視乎運氣,遇到個侍應本身性格是否溫文有禮、心情及心地好唔好…. 好多因素,不能一概而論。
好似我家附近間平價粥店,侍應親切有禮,令人感覺到人情味。
上星期去半島食自助晚餐,反而並非每位侍應都有好態度。
Argo 我之前未有優惠嘅時候食過,亦冇人問我要邊隻咖啡。
所以我覺得好多時情況因人而異,睇彩數,有時遇到好嘅就當bonus。
當然so far喺香港遇到差嘅機會率係比較高。
我明白係人手、工作量及薪金問題,但香港的飲食業的確不少無禮員工,要提升我哋嘅包容度先得。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

普通嗰啲茶餐廳,有時都好睇侍應本人嘅服務質素,好似我試過2次去譚仔食下午茶,唔同分店,都係食到中途先發現少咗樣餸。
第一間我講話俾少咗1樣餸,侍應好大聲講話“你唔早講!食咗先講我點知你係咪!”,勁尷尬...
第二間我戰戰兢兢同侍應講,佢即刻去廚房攞返份餸俾我~
第一嗰間,我再去過一次,同一個侍應,倒咗部分青瓜辣油汁落我個袋上,佢好似發覺唔到咁?無講任何嘢就轉身走,我之後都無再去呢間了。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

麟媽媽 發表於 24-3-29 13:45
係囉,茶餐廳一間,自己電子落單,冇乜機會同侍應有衝突喎

睇運氣,最近去一間高級西餐廳,食物質素好高,咁啱老闆喺度,好熱情有禮,外國人嚟,不過樓面職員就一般,黑口黑面,講嘢無尾音。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

happyLC2006 發表於 24-3-29 13:57
其實真係視乎運氣,遇到個侍應本身性格是否溫文有禮、心情及心地好唔好…. 好多因素,不能一概而論。
好似 ...

最近喺 Sheraton 飲茶,waiter 放低碗喺枱嗰時不停講「我得一對手」,我好愕然,因為我地無要求攞碗比我地,打算用碟食,估唔到會聽到怨言。
諗返可能阿媽講咗句無碗嘅?我已經即時叫佢用碟,可能阿媽講嘢比較大聲,令人誤會。
人同人相處,有時做咗 d 令對方唔高興嘅事,未必察覺。

大宅

回覆樓主:

事實上大陸服務好過香港,唔係人地講真話就就話人踩香港。

馬鞍山金記我食過,服務差係事實。
事實係放食物係枱大力放落去。試過個坐位窄到行唔到入去坐,同佢講想坐第二個位(有吉枱)係度依依鵝鵝。

今日去富臨飲茶,有碟點心無黎,叫左侍應跟唔知有無去跟,最後唔等就去櫃檯埋單,同收銀講有個點心無黎要取消,佢無反應,跟住話幾多錢,我問有無扣到個點心,佢就話你講左啦,我話你無應我點知你有無聽到。呢啲咁既服務咪差囉。所以有好多人上深圳消費唔係無原因。

男爵府

saikungyan 發表於 24-3-29 13:41
日本請侍應都是1000yen一個鍾,香港無人做

十幾年前係900yen一個鐘,而家係1000yen,但嗰時兌7,而家呢?

男爵府

pauline_c 發表於 24-3-29 14:23
最近喺 Sheraton 飲茶,waiter 放低碗喺枱嗰時不停講「我得一對手」,我好愕然,因為我地無要求攞碗比我地 ...

所以有啲留言話四季一定點點點,甚至麥當勞譚仔都應該要點點點,我會話,呢啲人就是對自己就寬容,對人就奄奄尖尖既人。

子爵府

2024年龍年勳章

幸福花海 發表於 24-3-29 08:40
做飲食業要爭取好人工先有好服務?否則就唔需要有?呢啲就唔得敬業樂業,係好差既員工, 唔會認同。唔通醫 ...

有呀
南韓醫生,死左好多人啦!

男爵府

happyLC2006 發表於 24-3-29 13:57
好似 ...

贊成!
亦是點解我想公開讚揚一下既原因
講真,我一年前無優惠時幫襯,嗰時人比較少,侍應比較多
我覺得服務好係正常
今次見人多又用咗優惠價,我無預期有咁既服務
嗰啲去譚仔都覺得要服務既人,仲以為咁係晒命

男爵府

麟媽媽 發表於 24-3-29 13:36
我琴日去完APM金記下午茶,我又唔覺得好差喎,因為個阿姐帶咗我埋去個位度,我就自己落單,跟住送啲嘢食埋 ...

我都覺得金記ok,食物唔錯,地方算乾淨,茶餐廳我又唔會期望要咩服務

子爵府

2024年龍年勳章

liverpool2023 發表於 24-3-29 15:00
所以有啲留言話四季一定點點點,甚至麥當勞譚仔都應該要點點點,我會話,呢啲人就是對自己就寬容,對人就 ...

完全認同你!
去麥記梗係冇service,自助
去譚仔要求阿姐比四季服務係刁難人

謝謝樓主既正能量分享

珍珠宮

麟媽媽 發表於 24-3-29 13:14
我好多時去食貴舖頭,服務自然係好,但我一樣幫襯茶餐廳,我又好彩喎,我覺得佢哋態度好好喎,當然我自己 ...

根本大家香港人都明白大家平日處事和溝通style係唔知點解突然間變得非常有要求,睇樣樣都唔順眼唔合心意,其實都係好事嚟嘅,有要求就希望有進步啦

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊