自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

本人只有幾份保險,mpf,保險箱,少量現金及股票。

早前同agent對話,才發現有兩份保險中,受保人是母親和女兒,假約自己離世先過受保人,到時份保險就唔可以自動比返受保人咁麻煩。所以一定要立平安紙。

請問有冇人知道,當假約我先離世。而佢地係自動分配。

1。張平安紙,還需要上律師樓辦理嗎?需要另外再收費嗎?還是唔需要理會都得?

2。平安紙是否就咁拎去保險公司,說明份保單,已轉咗比邊位,作為受益人就可以?

3。離世前,以上股票,mpf,保險箱。。。。其中已取消,咁份平安紙,是否已經失效?需要重新做過?

謝謝各位提供意見

男爵府

回覆 小肥豬 的帖子

後人拿平安纸去遺產承辨處约期交文件,如平安纸,死亡証,遺產清單。官會發一張遺產執行令给執行人去處理。平安纸去律師樓辦有律師見証,平安纸可指定遺產。如果去世前已經取消户口就不用寫入請單。以我知就係咁。

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

arjarnbuddha 發表於 24-3-31 09:56
回覆 小肥豬 的帖子

後人拿平安纸去遺產承辨處约期交文件,如平安纸,死亡証,遺產清單。官會發一張遺產執 ...

請問如去世前,取消兩三個戶口,是否要重新立平安紙?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔明喎?受保人係你母親同女兒 、即係份保單係保障你母親同女兒啦,咁如果你不幸先離世,咁有咩影響呢?
還是樓主你係受保人,你母親同女兒先係受益人啊?咁即係人壽成份啦,咁如果你不幸離世保單咪生效囉

男爵府

小肥豬 發表於 24-3-31 10:09

銀行要有遺產承辦先比取消口攞錢
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

珍珠宮

小肥豬 發表於 24-3-31 07:29

早前同agent對話,才發現有兩份保險中,受保人是母親和 ...

我唔明你問題,保險點解要立平安紙先拎到?

1)我是搵律師做

2)我拎過人地留比我既人壽保險,無需平安紙

3)婚姻關係無改變下,生效的:
比喻我甘我比兩個人,我立細項某幾個戶口或銀行比a,再寫其他所有野比b
甘如果我想比多些錢同股票a,我平時入多些落留比佢戶口就可以
但如果我開一間公司,或買多一層樓想留比a,甘先要再立一張新既

伯爵府

yan12345678 發表於 24-3-31 10:14
唔明喎?受保人係你母親同女兒 、即係份保單係保障你母親同女兒啦,咁如果你不幸先離世,咁份保單咪生效囉 ...

因為我問過 agent,佢話由於我係用佢地個名買,所以當我離世,佢兩個份保單都拎唔到d錢。但如果不幸,佢地唔係到,我就可以拎到保單的人壽。

珍珠宮

除非立個個人同人結婚或離婚先要改

你情況立兩人平均承繼就可以了,資產改變都不用重申立

珍珠宮

小肥豬 發表於 24-3-31 10:17
因為我問過 agent,佢話由於我係用佢地個名買,所以當我離世,佢兩個份保單都拎唔到d錢。但如果不幸,佢地 ...

哦。倒轉..甘係,要立

水晶宮

早前同agent對話,才發現有兩份保險中,受保人是母親和 ...

保險跟受益人claim錢,唔一定要平安紙

子爵府

2024年龍年勳章

我理解就係平安紙只係在世人驚去世後遺產會有爭拗,先預左立平安紙啫,咁你保險都已經寫明受益人係邊個啦,咁將來咪就係比受益人囉

子爵府

2024年龍年勳章

因為我問過 agent,佢話由於我係用佢地個名買,所以當我離世,佢兩個份保單都拎唔到d錢。但如果不幸,佢地 ...

更加唔明?你係用佢哋個名買!咪即係佢兩個咪就受保人,咁咪調返轉佢哋兩個將來有咩事保單先會賠比受益人喎?咁其實關你咩事呢?就算將來如果你不幸離世,只不過係改返個受益人名,其實樓主你係咪比agent呃緊呀?

子爵府

2024年龍年勳章

1314625 發表於 24-3-31 10:20
保險跟受益人claim錢,唔一定要平安紙

其實樓主明明咩叫做受保人同受益人兩個詞語啊!

子爵府

2024年龍年勳章

梗係拎唔到啦,因為佢兩個先係受保人,係唔關你事樓主

子爵府

2024年龍年勳章

你個兩份保單係保障緊受保人即是你母親同女兒將來有咩事,記住喺將來有乜嘢事係賠償返比受益人啊,唔係你兩份保險賠俾你母親同個女啊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

不需要
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

正確,仲有一個方案,就係問下保險公司有無得set後備保單持有人,如果無,要立平安紙的
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁我明啦,份保單係受保人系你母親同女兒,供款呢就樓主供嘅,如果將來樓主不幸離世,只不過係斷供嘅啫,只要供款期未斷前供返就得㗎啦,因為份保險唔係寫樓主你個名呀,咁其實關立平安紙係冇關係㗎喎,即係樓主係受益人啦

伯爵府

yan12345678 發表於 24-3-31 10:29
梗係拎唔到啦,因為佢兩個先係受保人,係唔關你事樓主

Agent真係提議我做平安紙,話以免日後當我唔係到,到時份保單,就唔可以直接,比返阿女繼續供,到時佢份單就會按法律途徑來分配。(因為份保單係由1歲先開始買)

子爵府

2024年龍年勳章

但點解會調返轉咁買嘅?正常受益人應該係母親同女兒,樓主先係受保人喎,將來樓主不幸發生咩事,賠償都係比受益人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊