自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

去旅行就算嬲都要忍一忍,因為一嘈交就更加唔抵

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

martens 發表於 24-4-2 08:41
因為路線
男既成日吾理
照舊想訓就訓

通常最大機會令大家不歡而散係執喼,閂極都閂唔埋兩邊喼,到辛辛苦苦閂到又過重,又要再開再閂就會充滿火藥味⋯⋯

侯爵府

martens 發表於 24-4-2 09:10
你都好就你老公
我都係要老公攞行李
做阿四所以冇佢出行又吾得

搬行李唔會日日搬嫁麻,咁一係一早自己行程先,佢訓醒先再call你再約係邊等
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

chucimama 發表於 24-4-4 10:42
老實說
我好怕去旅行
全部計劃行程,搵資料,買機票,訂酒店,執行李由我負責

其實我都係怕,但又要帶小朋友去,真係好矛盾 。我去到又係要take care 2個細路,帶玩搵食,返到酒店仲要幫沖涼呢(細果個)大果個自己搞掂 。自己係最後先沖得,沖好又要執下喼 。真係辛苦過在家 。回到家仲要洗衫 。

不過咁,又想佢童年有旅行既回憶 。所以只好頂硬上 。問心一定辛苦囉 。

子爵府

回覆樓主:

出發前mark左可以考慮去嘅景點,旅行途中日子,等大家訓醒先因應當日天氣同各人身體狀況決左當日去邊。

其實係expectation management, 無一個所謂行程同時間表框住自己,自然唔洗失望唔洗嘈。

同意某d jm講,「怕蝕抵」先係嘈交嘅心魔。

大宅

amazing 發表於 24-4-2 08:59
其實我老公真係完全冇興趣去旅行,佢最鍾意喺屋企瞓覺,但係有時想帶小朋友出去行下,我都係安排去幾日, ...

我都係,以前阿女的同學仔們都中意約埋幾個家庭一齊去短線旅行,但係去過兩次,我老公的表現實在太失禮,自此我就吾再預我老公!廢事掃興又失禮!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊