自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

吸引注意?

男爵府

回覆樓主:

我媽都係,時刻放負。包括;我返工時打電話嚟放負,講到唔收線果種。我好開心玩緊,同其他人講得興起時,佢打嚟放負。我情緒經常俾佢搞得好差。

侯爵府

回覆樓主:

係咪以前有唔好嘅經歷?試下同佢傾下計囉

珍珠宮

回覆樓主:

比D責任佢,叫佢煲下湯,煮多D D餸你地帶飯

介紹YouTube叫佢跟住煮

一齊去grocery shopping

大宅

我阿媽都類似咁性格,乜都講一餐,周圍同親戚,同我講我老豆點衰之類。後尾可能太多人話佢唔可以咁樣,佢又丁一聲醒左,而家成日同D朋友睇大戲,去旅行,玩,得閒湊下孫咁已經好少再呻了。我想講既係除非佢本人改變/ 捻通,否則旁人好難幫到忙!做仔女,盡力就好,唔好自責,好多野我地改變唔到

水晶宮

2024年龍年勳章

lukelukeu 發表於 24-4-4 22:15
我媽呢幾年身體都係差左好多,又有腦退化,好多負能量,見親佢唔係嫌呢個就係嫌果個唔好,但係如果我唔多啲 ...

樓主親人無腦退化。同腦退化的人傾計要有技巧,或者你可以搵多D呢個病的資訊睇下,腦退化的病人就係唔知點解都有同一病徵,就係會懷疑他人甚至將幻想當成現實,把親人「當賊扮」,呢樣真係會好傷親人的心,頭腦上知道佢有病,但情緒上會嬲會難受。你爸爸而家同住,佢的壓力比你更大,你反而要多D倍爸爸傾下計,你探佢地時可以比爸爸落街行開下,照顧者24小時對住病患者的壓力你睇新聞都略知一二。媽媽有食藥嗎?有冇參加一些醫院的腦退化支援小組?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

ifcsir 發表於 24-4-4 05:47
因為佢本人唔識咩叫開心,每次都想佢開心,每次見完面自己都唔開心又內疚,已經十年以上係咁
...

我娘直頭一向是負能量之皇。已近80 y。

男爵府

2024年龍年勳章

ifcsir 發表於 24-4-4 05:47
因為佢本人唔識咩叫開心,每次都想佢開心,每次見完面自己都唔開心又內疚,已經十年以上係咁
...

我屋企位老人家都係,成日講呢個唔好,果個唔好,鄰居又不聞不問,唔想咁長命快啲走….
其實事實並非佢口講既野,佢係放負搏人關心。
關心佢都係覺得無人理,我都係做好我本分就算。

男爵府

回覆樓主:

非常多謝你嘅建議,我嘗試下吧!我爸係比較豁達嘅人,所以身體比我媽好,呢點比較欣慰

公爵府

回覆樓主:

其實聽完佢呻就算
佢要凡事攞嚟唔開心
咁其他人可以點?

男爵府

Rita 發表於 24-4-4 07:15
係由你懂事開始就已經見佢唔開心?凡事放負?唔好介意我以下的形容:
好可憐好委屈的樣子?有冇每次同你呻 ...

全中。我呀媽是這樣,又是道德綁架,又是情緒綁架。我係要好多年先明白我呀媽做的係好影響我生活同情緒。最後選擇係離遠佢,因為就算WhatsApp佢,你都感覺到佢負面情緒。要經歷過的人先會明白你所寫的。

大宅

Edithcsm 發表於 24-4-4 17:29
有啲人係咁,咁多年佢自己都習慣咗,佢只會不停消耗晒你啲正能量,唔想俾佢拉落去,唯有睇開啲,唔好諗住改 ...

對住呢啲父母真係身心疲累,要見到你吸左佢的唔開心先順氣

大宅

貝_貝 發表於 24-4-5 10:44
我屋企位老人家都係,成日講呢個唔好,果個唔好,鄰居又不聞不問,唔想咁長命快啲走….
其實事實並非佢口 ...

關心完第二日再黎過

伯爵府

ifcsir 發表於 24-4-4 11:26
應該性格主導多少少

有啲人性格係咁,每樣野都選擇睇負面。呢個係佢自己的選擇,其他人無能力亦無權幫佢選,你尊重佢選擇和睇法,點解要內疚。
管理自己情緒係自己的責任,你講過你的睇法比佢聽你已盡了責任,其實你無權要佢跟你嗰套,換轉父母以為你好為藉口,迫你跟佢的睇法,你都會反感。
另外,其實有時負面得過份都要駡吓佢和對佢發脾氣,你強忍即係默認和縱容。

男爵府

2024年龍年勳章

ppsfung 發表於 24-4-5 12:24
有啲人性格係咁,每樣野都選擇睇負面。呢個係佢自己的選擇,其他人無能力亦無權幫佢選,你尊重佢選擇和睇 ...

老人家上70/80都應該 正面,應該咩都睇化晒,隨遇而安,咁唔好咩?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊