自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

當然姪仔個爸媽是知道的!全家人冇私人樓,冇公屋!姪仔做業主,祖父或祖母只是家庭成員;申請居屋又好,公屋又好,事前自己呀哥/細佬呢家人冇同自己提及過,大家接受到嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

姪仔阿爸阿媽都有問題啦,不過祖父祖母又肯亦都係有問題
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

祖父母而家住邊度?

別墅

回覆樓主:

老人家已經80幾!有自理能力但對福利嘅嘢唔識唔理那種老人家!
老人家同想申請資助房屋那個姪仔一家住平租村屋!

珍珠宮

你父母覺得無問題就得啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cutebambi 發表於 24-4-4 16:18
當然姪仔個爸媽是知道的!全家人冇私人樓,冇公屋!姪仔做業主,祖父或祖母只是家庭成員;申請居屋又好,公 ...

每年邊位拎老人家個免税額?

大宅

cutebambi 發表於 24-4-4 16:27
老人家已經80幾!有自理能力但對福利嘅嘢唔識唔理那種老人家!
老人家同想申請資助房屋那個姪仔一家住平租 ...

佢地一齊住,即係有照顧老人家嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果姪仔唔係用完即棄嘅又肯照顧老人家咁就由佢申請
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

2024年龍年勳章

即係依家祖父母同姪子一家住?

咁都ok呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

祖父/母同意,唔使同其他人講喎 ~

男爵府

如果同老人家一齊住,咁佢有份照顧長者,我覺得O k喎

伯爵府

2024年龍年勳章

我都覺得肯同老人家住照顧佢地起居飲食,咁我會ok,最緊要唔可以踢走老人淨係要間屋

男爵府

一齊住我覺得冇問題

BBG1    發表於 24-4-4 20:59

侯爵府

接受到,以後就由姪仔照顧祖父/母一切所需

趙元嵩    發表於 24-4-4 20:53

子爵府

回覆樓主:

申請到居屋都係姪仔供,同時佢地而家又同住,有乜問題?
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

cutebambi 發表於 24-4-4 16:18
當然姪仔個爸媽是知道的!全家人冇私人樓,冇公屋!姪仔做業主,祖父或祖母只是家庭成員;申請居屋又好,公 ...

即係本身一齊租樓住緊,而家轉買居屋?個問題係邊?

侯爵府

2024年龍年勳章

佢地本身同祖父母住緊,抽到又係自己比首期自己供,我又唔覺有乜問題,如果要其他人夾份而唔唔同其他人商量先抽就好大問題囉。

男爵府

一齊租屋住緊 即係平時照顧個老人家 咁一齊住一齊申請睇唔到有咩問題

大宅

我覺得係好事添,一來宜家佢哋一齊住村屋,環境可能都無居屋咁方便,如果因為有老人家,而抽到大單位,簡直是雙贏。
你又係諗住抽?
如果唔係,我覺得一啲問題都冇,而且老人家都80幾歲,還說什麼福利呢?只想有人陪伴和照顧吧

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

本身佢地係一齊住咁又冇咩問題

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊