自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

ctsang 發表於 24-4-5 19:36
有啊,除咗大馬仲有星加波

雖然我都好鍾意大馬同星加坡,亦都不時會去,但睇完樓主呢個post,即時笑咗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

FeiLong 發表於 24-4-5 21:20
足料、新鮮、尊重消費者,呢d 香港連鎖店要學下啦!
海報設計鬼屎甘靚,但製成品卻嚇死人,最叻偷偷摸摸加 ...

大佬呀, 你相d subway sandwich 份份都一pat 野, 得菜同酸瓜
你食埋佢喇
你要sell 人地d 所謂「美食」, google d 好d 架喇, 唔該

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 24-4-5 19:29
仲有間唐閣,哩間就三星米芝蓮,不過講環境,擺枱,我個人比較鈡意一星嘅彤福軒 ...

我like唐閣,不過我上個月同朋友食晚飯,幾樣餸都not to their standards,當然唔算難食,但食過佢好食啲出品,有啲失望,我同朋友講,或者大廚,二廚都放咗假

別墅

大把啦
以前中環嗰邊勁多高檔日本餐西餐
平時啲西裝友同鬼佬應酬
雖然貴 不過真係好食
呢家冇晒外資 間間每晚得幾台客
要去食 位都唔洗book

別墅

加菲貓3 發表於 24-4-5 17:42
西餐可能有好野食,中餐我唔覺有。。。單講特色食物,香港就難,例如滿山走既雞,野生蛇片。。香港好多肉都 ...

講起食蛇依家嘢,以前大馬路檔嘢,6七十蚊套餐,有羹有湯有碟頭雞飯,好後悔果時無去食多啲。仲有肥公樣樣餸5蚊雞,腩膀腸紅蔔油麵大辣大樽可樂唔該。此情不再了。美心快餐35蚊羊腩/中式牛柳套,有菜有茶有湯有飯。黃克競13蚊羊腩飯,青紅蘿蔔湯任飲。當我自煮時,叮噹時光機好想要返部。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

領養喵回家 發表於 24-4-5 23:00
講起食蛇依家嘢,以前大馬路檔嘢,6七十蚊套餐,有羹有湯有碟頭雞飯,好後悔果時無去食多啲。仲有肥公樣 ...

好耐無食肥公,除咗加咗價,食物質素 keep 到嘛?

大宅

今時今日,個個都吐槽香港的垃圾黑心餐飲業。不是少數人不滿,是多數人都厭倦。我見到 Facebook 有人出 post,他 order 外賣燒鵝飯,結果收到的不堪入目的飛禽骨頭,結果要自己煮麵吃。其實我幾年前都試過多次,已經盡量不在港吃燒味飯。
話説某日我吃完飯經過 KL Sentral 一家雞飯店,見到有海南雞/燒鷄飯,只賣 RM6(港幣 9.8),甘平就試下啦,結果非常好味的鷄飯,不至於米芝蓮等級,但絕對比起香港個d 6、70蚊茶餐廳或連鎖快餐的鷄飯要好味好多!大馬d 鷄飯有保證,一定好。

Skytree1000    發表於 24-4-6 10:42

水晶宮

CrabPincers 發表於 24-4-5 21:21
日本麥當奴的mcgriddle 真是好好味,我去日本點都要搵一餐早餐去食

見你咁講,我都要試一次先

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

horsepant 發表於 24-4-5 21:54
我like唐閣,不過我上個月同朋友食晚飯,幾樣餸都not to their standards,當然唔算難食,但食過佢好食啲 ...

竟然失水準? 正如我前文講,我個人比較鈡意彤福軒,可能啱我口味,食咁多次都冇走過樣

男爵府

FeiLong 發表於 24-4-5 23:49
今時今日,個個都吐槽香港的垃圾黑心餐飲業。不是少數人不滿,是多數人都厭倦。我見到 Facebook 有人出 pos ...

我宜家連外賣都要戒,反正我住果區嚟嚟去去都係果d菜式。。。試過用app買外賣,送餐果個人竟然响你門口影張相當送咗,又無按鐘又無打俾我又無掛响鐵閘門柄,當時我一直响屋企近大門位置等緊佢按鐘。
我用個app同客服溝通見到張相都o咀。 最後客服信我,因為我幫襯左幾年都無試過d咁嘅事,我稔稔吓覺得好唔妥,因為之後我有開門出去垃圾房掉垃圾,開門係聞到一陣飯餸香味。

應該唔會係鄰居攞咗,因為Hktv mall d 貨間中就咁放門口,從來無唔見野。

稔稔吓叫外賣都唔知咩人上嚟,果餐失踪外賣唔係貴,稔返果個唔知咩人曾經去過你屋企門就有超級多不安聯想…

伯爵府

FeiLong 發表於 24-4-5 17:35
呢家自製意粉好正,我在吉隆坡吃了多次,意粉全部自家製,非常新鮮好味。有一次我假日 7pm去到,因爲當日 ...

海港城Amelia,金巴利道Lab zero 都好食

子爵府

2024年龍年勳章

你唔用歐洲、英國比?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

普普通通樓下酒樓,越南粉,牛雜河,小店漢堡包都好好食喎
就算大集團麥記、大x樂間間水準有高有低,我去開分店都好食,水滾茶靚,有講早晨,多謝

當然有遇過差嘅食店,冇下次幫襯已經對佢地最大懲罰

子爵府

2024年龍年勳章

FeiLong 發表於 24-4-5 23:49
今時今日,個個都吐槽香港的垃圾黑心餐飲業。不是少數人不滿,是多數人都厭倦。我見到 Facebook 有人出 pos ...

係咪睇得多執笠關注組呀你?

侯爵府

回覆樓主:

香港點會無好嘢食,只係好嘢食同好服務都好貴。認同上面姊妹講,香港應該同新加坡比,大馬應該同深圳比。大馬人工低香港咁多,無可能食嘢會平過香港。

水晶宮

FeiLong 發表於 24-4-5 17:41
甘你要去睇睇香港 25蚊的意粉是點樣啦,見到唔敢吃。

我去過1間潮州打冷店,好好味的。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

pauline_c 發表於 24-4-5 23:53
見你咁講,我都要試一次先

一定要試,我去旅行,每次都要試當地的麥當奴,我平時不會飲咖啡奶茶,真是好間不中先飲一次,近排麥當奴有買卷優惠,我依家食緊佢地的早餐,杯奶茶越整越細杯

深圳,廣州,日本果杯大過佢好多

p.s 因為外賣返屋企食,本身張相帶有屋企背景,所以我p走個background
attach1/tmp/php5uGuJI

子爵府

2024年龍年勳章

茶餐廳我覺得百分百幾好食

水晶宮

CrabPincers 發表於 24-4-6 08:56
一定要試,我去旅行,每次都要試當地的麥當奴,我平時不會飲咖啡奶茶,真是好間不中先飲一次,近排麥當奴 ...

我好少食麥當勞早餐,今朝就食返個先

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

香港肯比多少少當然有好的。

我間中會去 茶木 食嘢,食碗紅燒牛肉麵、飲杯嘢、食埋甜品,埋單$200內,不限時,座位闊落。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊