自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

以上幾間旅行社有些我曾跟過。各有好,有不好。勝景、尊賞幾好,但較貴。
美麗華平點,但好多好多自費活動。
永安又不是你講到咁差,我2008年跟去南非,開普敦的桌山去不到(因好大風),領隊當時有同我們解釋。

但我幸運地那領隊非常好,介紹南非歷史動物好吸引,他有帶去購買鑽石,行程係有鑽石中心(間間旅行社都有這個行程)(但不是在開普敦,在約翰尼斯堡)我當時無買,但又無困獸鬥感覺。可能領隊不同啩。
不過,我又無覺得邊一間旅行社特別好,但比貴點就食用和住好D就真。
但我都相信一次不好經歷會好深刻。
所以我覺得報團都好講運氣。我又無特定去一間旅行社,總知邊個行程合我價錢OK,成團等等,我就去個間

伯爵府

viana 發表於 24-4-11 11:49
以上幾間旅行社有些我曾跟過。各有好,有不好。勝景、尊賞幾好,但較貴。
美麗華平點,但好多好多自費活動 ...

唔該哂!

伯爵府

大姑娘 發表於 24-4-11 09:29
20年前未有 internet。

問題係: 一早,陽光普照,佢帶我哋去購物點,閂埋門購物三小時。 然後,就話趕唔 ...

唔好意思,令你諗番起唔開心嘅回憶!
多謝你意見,我會參考的!

伯爵府

CathyLss 發表於 24-4-11 10:58
我無話唔信你定唔信邊個,只係覺得你之前既理據不足。你即係話導遊係完全無講過係因為天氣原因唔開而唔去? ...

唔該你!資料好有用!

翡翠宮

viana 發表於 24-4-11 11:49
美麗華平點,但好多好多自費活動 ...

南非好似是永安皇牌線。

男爵府

ngwong2 發表於 24-4-12 00:03
南非好似是永安皇牌線。
我又唔知係唔係皇牌,但當時見間間行程差不多,但永安成了團就報名。
至於講到困獸鬥購物行程,又唔多覺,因整個行程就只得一個鑽石中心。好似我無買又係悶點,但當時都有幾組團友買,都理解要等下人,跟團就無辦法。但南非我又不敢自由行

伯爵府

viana 發表於 24-4-12 00:19
我又唔知係唔係皇牌,但當時見間間行程差不多,但永安成了團就報名。
至於講到困獸鬥購物行程,又唔多覺, ...

我以前有個女上司係南非白人,佢叫我地唔好自由行去南非,一定要跟團。佢話當地人又係好多都有槍,治安好差。

男爵府

lalalumlum 發表於 24-4-12 00:23
我以前有個女上司係南非白人,佢叫我地唔好自由行去南非,一定要跟團。佢話當地人又係好多都有槍,治安好 ...
係呀,所以當時都唔敢自由行

男爵府

二三十年前我媽咪同婆婆最鐘意跟勝景遊(前身叫鐵行)去東西歐,聽講服務好好,領隊導遊非常有經驗,食宿安排超滿意,老人家出門只係揀佢。宜家轉咗手唔知有無變

珍珠宮

lalalumlum 發表於 24-4-11 19:54
唔好意思,令你諗番起唔開心嘅回憶!
多謝你意見,我會參考的!

係,一次唔好既旅行經歷,會一世難忘。 而且南非沒有一種吸引力,令人一去再去。 所以,去唔到桌山係我既遺憾。

我唔會再回應,費時比人追擊。 可能人哋有家人做嗰間旅行社,怕影響生計。

不論你選擇邊間都好,祝旅途愉快!

珍珠宮

大力大力 發表於 24-4-10 16:36
原來妳講緊、20年前~

我近十年、跟左永安幾十次、ibank朋友去東歐跟鐵行、無論航班、 ...

我講緊2×年前去南非。之後都有再跟過,20年前係最後一次。 咪睇嘢睇一半先得㗎!

大宅

大姑娘 發表於 24-4-12 01:28
係,一次唔好既旅行經歷,會一世難忘。 而且南非沒有一種吸引力,令人一去再去。 所以,去唔到桌山係我既遺憾。 我唔會再回應,費時比人追擊。 可能人哋有家人做嗰間旅行社,怕影響生計。
我諗你係講緊我,因為你對我有錯誤揣測咁我都回應埋呢次。我無認識任何人係做旅行社、或者做旅遊相關職業、或者有生意往來,更唔好講話家人。我淨係對一D唔合邏輯、理據錯誤、資料錯誤既講法忍唔住要回應,無論你係講緊邊間旅行社、甚至乎你係抱怨緊你朋友陽光普照都唔帶你去,我都會係咁回。纜車開放與否要睇風速唔係咁難明吧,希望你唔係依然覺得陽光普照就等於去得到、唔好再拎陽光普照呢樣野黎做否定天氣係咪有問題既理據,睇見覺得好辛苦。

咁耐以黎我只係跟過5次團(唔計廣東2天團),兩次永安、一次金怡、一次翠明、一次唔記得,遇到最好既領隊/導遊係永安,遇到最差既都算係永安(寸團友、黑面);翠明都算差(全程黑面),金怡唔好唔壞。不過都係超過10年前既事,同埋單一事件,對樓主黎講參考性唔大所以之前都無講。坦白講如果要再跟團,我都好大機會會避開永安,東張高加索團個單太驚嚇,對佢地有戒心。

伯爵府

大姑娘 發表於 24-4-12 01:28
係,一次唔好既旅行經歷,會一世難忘。 而且南非沒有一種吸引力,令人一去再去。 所以,去唔到桌山係我既 ...

多謝!

大宅

幾年前去新疆,跟大陸團,“32號” 來回自己買機票,係新疆集合,都幾好,純玩團

伯爵府

xp_terry 發表於 24-4-12 21:08
幾年前去新疆,跟大陸團,“32號” 來回自己買機票,係新疆集合,都幾好,純玩團
...

32號係公司名?

伯爵府

anniekayan 發表於 24-4-6 23:59
剛參加完永安長江三峽遊輪8日7夜,非常差,個領隊係好蠢似第一次出團,當地導遊八日轉咗四個,食物好差,一 ...

30年前跟過永安去日本,好可怕嘅回憶

大宅

cibewong 發表於 24-4-7 00:04
想知跟尊賞假期好唔好?

我2月份時跟尊尚去17天南美包括巴西,秘魯和玻利維亞。老實說,尊尚定位係貴價旅行團,在交通,酒店,膳食安排都好滿意。當時有團友在秘魯病了,領隊都能安排醫生到酒店治病。
領隊更令我印象深刻。話說三地與香港飲食文化不同,團友欠缺食慾,領隊往小鎮買公仔麵,腸,親自煮了20個腸蛋麵,成為我17日來最好味晚餐。所以我額外付了不少導遊費。

大宅

lalalumlum 發表於 24-4-9 22:37
其實睇咗咁多JM覆,我諗住永安就一定out。心中係翠明同尊賞,依家睇埋你嘅回覆,對尊賞加多分。嚟緊星期六 ...

尊尚真係幾好。我最近跟佢地去南美17日,酒店交通膳食好滿意,從來沒有要我買野。導遊見團友因當地飲食文化不同而失去食慾,更加煮了20個腸蛋麵給所有團友,這點加了好多分。

子爵府

2024年龍年勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 24-4-12 21:26
30年前跟過永安去日本,好可怕嘅回憶

咩事?

子爵府

2024年龍年勳章

我十一月東歐跟永安,領隊係個男仔,一腳踢做埋導遊,鬼佬司機唔肯搬行李,佢一個人自己搬全車人行李。好細心好醒目好真,嗰團仲要係已包導遊費,人人都主動再比佢,一流。所以我估係個別領隊能力問題

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊