夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友既男友一直都係脾氣唔好,但佢地一齊同居左之後,男方有改善,佢地就黎結婚

朋友近來讀緊course,完成後有機會升職(要重新send cv同interview),佢男友好緊張朋友讀呢個course既情況,咁岩朋友抽到平機票去旅行,上唔到呢個course最後一堂,suppose最尾一堂應該係考試tips…但抽機票嗰時我朋友對晒工作同course schedule,擔心撞到考試,但因為嗰時呢期既上堂日子未firm,所以去旅行日子撞中左最尾嗰堂,朋友想叫男友幫手去個課堂到錄音,佢男友發晒爛咋話朋友淨係識玩,話佢自私唔對呢個家庭負責,我朋友本身超級鐘意去旅行,最愛獨遊,但佢男友唔鐘意佢去獨遊,覺得佢唔拎多啲錢出黎係佢地屋企,寧願去旅行,仲要唔預佢男友、因為佢男友買左樓,諗住結婚既,但屋企支出男方比多,男方想女方一齊共渡時間,因為朋友既男朋友比左屋企支同埋供樓後,都唔係淨到太多錢

講返個考試啦,佢地傾傾下,佢男友話個考試唔合格佢會斬我朋友,我朋友聽到呢句勁hurt同埋驚,其實佢男朋友都間唔時比面色朋友睇、男方後尾解釋話唔係字面意思呀,又話我朋友蠢,話佢唔識諗深一層意思,又話朋友幼稚唔成熟,考試前仲去旅行…同埋朋友都預測到如果考試唔合格,佢男友肯定會好嬲

另外,其實朋友早幾日佢男友車佢去買高鐵飛比朋友父母返大陸,但當時無回程飛買,而佢父母又唔鐘意轉車,所以當刻打算大陸叫車返黎,但朋友諗多兩日想說服父母搭轉車既高鐵返,因為少返大陸唔洗煩,佢父母又話ok,咁岩早兩日放假,佢想快啲到高鐵站買飛,問男友可否幫手車佢去,佢男友放假在家睇片打機中,佢男友即時發脾氣,後尾佢男友同朋友話佢唔想去,唔想車我朋友,放假佢淨係想在家,同埋呢件事佢嬲係因為朋友處理呢件事處理得差,類似咁既事實在太多,朋友覺得好委屈

佢男友既脾氣同性格有改既,同埋男方想生仔,女仔唔想,最後男方話讓步,話就個女仔唔生,但仍然有呢啲位令佢都猶豫緊仲應唔應該同男方結婚,男求左婚,但未簽紙,我都唔知比咩意見好(之前男方直頭用粗口鬧我朋友,經過好多次離合之後,少左好多了,幾乎冇啦)

大家點睇呀?

複式洋房

in_hk_people 發表於 24-4-7 21:24
朋友既男友一直都係脾氣唔好,但佢地一齊同居左之後,男方有改善,佢地就黎結婚

朋友近來讀緊course,完成 ...

有!老公好易嬲,又小氣

揸車成日用粗口鬧人,小朋友喺度照講。
小小事都腌尖腥悶,搞到小朋友都有樣學樣。
所以搵老公,一定要搵個EQ高的!

子爵府

我本身就唔會同呢類男仔係一齊,脾氣差到口不遮言,都係傷害嘅一種,加上價值觀不一樣,我喜歡去旅行,佢唔喜歡,久而久之會好多爭執。

不過,你朋友都唔成熟,為左去旅行唔上堂,又要人車佢去買高鐵飛,宜家高鐵飛上網都得啦,點會仲需要都現場買,你嘅時間係時間,人地嘅時間都係時間

男爵府

in_hk_people 發表於 24-4-7 21:24

朋友近來讀緊course,完成 ...

好簡單,去做婚前輔導, 將d結婚後生活問題擺晒出黎, 例如婆媳問題, 生唔生仔, 有咩事輔導員做醜人, 你作為朋友食花生就得, 咩意見都唔好比

大宅

人冇十全十美,我老公都係呢啲人,不過佢嘅優點可以令我接受佢脾氣,雙方三觀合唔合好緊要,未結婚咪揀吓先

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

男既是好人, 女既亦都不是好人

1. 最愛獨遊
2. 寧願去旅行,仲要唔預佢男友

既然係咁, 女既當初何必拍拖?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

男女都有問題,早分早着

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊