自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

《星島頭條》記者當日隨團出發,同行者除醫護,也有重病患者。「肺癌病人關注組」召集人吳樂文指,自己罹患第4期肺癌,每月需花逾6萬港元買標靶藥控制病情,「幸好我之前有買保險,暫未構成沉重經濟負擔。」他指,其所服用的肺癌標靶藥物,即使透過醫管局資助購入也要約4.5萬港元,但在內地僅需約1.5萬元人民幣(折合約1.6萬港元)..........

新風天域執行董事、大灣區首席運營官蕭毅晃指,內地現有不少藥物較香港便宜一半或以上,相關醫護的手術經驗及完成度均非常高,集團亦注意到港人北上治療癌症需求很大,故正籌建腫瘤科多專家團隊。深圳新風和睦家醫院腫瘤科主任醫師賈琳指,暫時接獲1、2宗港人治癌病例,病人較擔心內地和香港藥物質量有差異,但實際兩地均用進口藥,「除了包裝用簡體字,藥物是一樣的。」

https://std.stheadline.com/realtime/article/1991974/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%8C%97%E4%B8%8A%E6%B1%82%E9%86%AB%E6%88%90%E9%A2%A8-%E8%82%BA%E7%99%8C%E6%82%A3%E8%80%85-%E6%A8%99%E9%9D%B6%E8%97%A5%E5%8F%AA%E9%9C%801-4%E5%83%B9%E9%8C%A2-%E6%95%B8%E4%BB%A5%E7%99%BE%E8%A8%88%E7%97%85%E5%8F%8B%E8%BF%94%E5%85%A7%E5%9C%B0%E6%B2%BB%E7%99%82

大宅

回覆樓主:

包裝不一樣藥物一樣差30000?如果係真,賣比香港果批食水好深下。

前香港食物及衛生局局長高永文指,公院藥物由醫管局集體採購,雖然一般能爭取到「較合理價錢」,惟對國際藥廠而言,本港巿場規模較少,港方的議價能力自然不如內地。故部分海外藥物在進入內地巿場後,價格反而會較香港便宜。此外,內地近年也有很多新型研發藥物,因在當地生產,費用亦較低廉,惟因本港藥物註冊制度關係,在引進香港前也只限在內地使用。

伯爵府

我想知有無人返大陸買醫療保險?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我不認為香港醫管局會在病人藥上謀取暴利,內地嗰啲,可能係仿製藥。

大宅

SKLH 發表於 24-4-11 20:24
我想知有無人返大陸買醫療保險?

我冇買,但公司保險有cover,上次老公睇專科做治療都claim足咁濟。都係新聞裏面呢間和陸家醫院,私家醫院嚟。

大宅

banbanmm 發表於 24-4-11 20:26
我不認為香港醫管局會在病人藥上謀取暴利,內地嗰啲,可能係仿製藥。

高永文解釋係採購規模問題導致香港買價錢較貴

水晶宮

要來救命的!可是不可集結大陸買藥嗎?

侯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-11 20:08
包裝不一樣藥物一樣差30000?如果係真,賣比香港果批食水好深下。

前香港食物及衛生局局長高永文指,公院 ...

如果係一模一樣嘅藥物, 每月 三皮野分別 真係好大

大宅

幸福花 發表於 24-4-11 20:35
要來救命的!可是不可集結大陸買藥嗎?

高永文建議港府可與內地再作磋商,推動讓香港參與內地的集體採購藥物機制,令病人可獲取更便宜藥物。

大宅

dyl 發表於 24-4-11 20:39

系好誇張

局方其後再補充,香港與內地的註冊制度、藥廠訂價機制、海關制度亦有所不同,故香港與內地在採購藥物的程序上,並非互通,有關安排不能作直接比較。

伯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-11 20:30
我冇買,但公司保險有cover,上次老公睇專科做治療都claim足咁濟。都係新聞裏面呢間和陸家醫院,私家醫院 ...

幾好,香港好難賠足

大宅

SKLH 發表於 24-4-11 20:47
幾好,香港好難賠足

果次做咗7千幾,公司保險都cover 晒,香港做要20000,cover 唔晒

大宅

dyl 發表於 24-4-11 20:39

我老公用開的類風濕生物製劑,香港4000幾,大陸800幾。在香港打咗10幾年,最近先轉去大陸買!
香港代理食水太深!香港公立醫院唔會理,係養和的醫生,叫我地自己去大陸穩!

大宅

Yasmid00 發表於 24-4-11 20:54
我老公用開的類風濕生物製劑,香港4000幾,大陸800幾。在香港打咗10幾年,最近先轉去大陸買!
香港代理食 ...

咁呢個養和醫生有良心喎,養和啲藥仲貴

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

免疫治療藥物,內地都平過好多

大宅

乖寶寶布布 發表於 24-4-11 20:55
咁呢個養和醫生有良心喎,養和啲藥仲貴

係啊,公立醫院打咗10幾年,開始的時候12000一個月,近年良心價4000幾。公立醫院的醫生都唔會話你知,近年老咗,過咗發病期,想减藥,先知道有更平。

珍珠宮

Yasmid00 發表於 24-4-11 21:06
係啊,公立醫院打咗10幾年,開始的時候12000一個月,近年良心價4000幾。公立醫院的醫生都唔會話你知,近年 ...
政府醫生唔會講啦!如果有咩事實俾人投訴死,老公個同事都係私家醫生建議佢去大陸打生物制劑

大宅

三國1 發表於 24-4-11 21:12
政府醫生唔會講啦!如果有咩事實俾人投訴死,老公個同事都係私家醫生建議佢去大陸打生物制劑
...

我估點解咁貴,可能同某些基金資助有關。

侯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-11 20:08

前香港食物及衛生局局長高永文指,公院 ...

咁好簡單啫, 搭大陸單一齊訂返黎咪平哂囉. 药行代理一直有回傭給醫生, 這是潛規則吧, 但又唔可以將依個原因擺上枱話妳知.

伯爵府

dyl 發表於 24-4-11 20:00
《星島頭條》記者當日隨團出發,同行者除醫護,也有重病患者。「肺癌病人關注組」召集人吳樂文指,自己罹患 ...

H K人甘醒~自然知道邊度醫好D嘅。..

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊