自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cbeyond 發表於 24-4-18 22:25
上面文章,睇唔到任何一點食肆老闆有想改善, 所有野都係人地錯, 社會錯。
食肆食物無水準, 唔係錯。
食 ...

……同埋,你肯找數,又點會俾劣質食材你?況且入乜質素嘅貨,俾$嘅買家要求架嘛!

珍珠宮

mother904 發表於 24-4-20 17:17
香港而家最大的問題係,各行各業普遍都係有錢買唔到服務,試多幾次,顧客就會走人,點解要貼錢受氣
...

對啊,各行各業都係,連去化妝專櫃啲BA都係,試過比白鴿眼買得少唔想理
有時去私家仲可能有差別服務,見過有啲可能真係大客或上流貴賓,有職員真係沖出黎貼身服務或態度有分別,呢啲地方都係睇錢做人,有錢咪係vvvip

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

QQ_panda 發表於 24-4-20 16:37
麵包學徒一路都有人請,點會做唔到麵包師傅

整車要dip, 今時今日真係要,好多都唔使以前咁師傅每一part c ...

可能我表達得唔清楚.

“師傅”分有政府認可( 例如證書課程, /考試) 及非政府機制承認、 冇政府文憑的“ 師傅”(廢除師徒制, 不承認只跟師傅學一門手藝[現在有人工,不是幾十年前的 奴隸制]是等同有政府文凭一樣咁“專業”)

烘焙師(讀4個月那種),可以不讀中英數;
但VTC Youth College學修車/修lifts 等, 都係3年制, 包括銜接hi dip(甚至U )的中英數課程.不能和DSE 水平的中英數太脫軌. 中三入VTC青年學院,所有3年制的文凭課程, 必修高中的中英數3 科.
修高中數,有必要嗎?
又不是人人想入U做工程師

3年制的青年學院文凭課程的drop out rate比高中DSE前drop out rate高很多 ,政府從冇公佈...
咁又何苦呢?

打不出青年學院3年高中“ 木人巷” 的徒弟,
縱使跟外面師傅學滿師, 仍是“認受性”比不上有張政府文凭的同學
attach0/tmp/phpZJD5jA
attach1/tmp/phpSYaeGX

侯爵府

ificould 發表於 24-4-20 17:39
……同埋,你肯找數,又點會俾劣質食材你?況且入乜質素嘅貨,俾$嘅買家要求架嘛!
...

欠租欠薪欠供應商,食理念搵打手,執左又改過名。
裝修界又係呃飯食嚴重

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MRS.KAREN 發表於 24-4-18 22:56
飲食辛苦,時間長,體力勞動

呢句真

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

6299 發表於 24-4-20 17:04
提提你
樓上有晒歷史記錄,大家有眼見晒
我16樓,你188樓

我唔洗睇啲閑人,佢哋靜係識得撩事鬥非,

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-20 18:15
可能我表達得唔清楚.

“師傅”分有政府認可( 例如證書課程, /考試) 及非政府機制承認、 冇政府文憑的“ ...

認受性,一般都係各大僱主認為架咋
你去餐廳食飯,你會問廚師邊到畢業,師承邊到?

如果你要做大型酒店,咁要求你有證書唔奇喎,人地有晒系統,標準

但一般小店既廚師唔係廚師? 個d 唔係專業?

政府只係比多個渠道年輕人入行

但從來無唔比人唔讀書咁做(工程師,會計師要註冊,真係要讀書先得,廚師邊使)

真係唔好下下屈政府喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊