自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人留意,之前有片話3個黑人選手衝線前疑似夾埋讚助方造馬讓賽比中國選手,而家證實左黑人都係領跑員,但贊助商出錯沒有為他們釘上領跑員名牌。有冇跑開馬拉松的jm 知道,會3個領跑員一齊陪衝線嗎?又見3個黑人的運動裝明顯同跑手不同

水晶宮

orezo 發表於 24-4-21 12:12
有冇人留意,之前有片話3個黑人選手衝線前疑似夾埋讚助方造馬讓賽比中國選手,而家證實左黑人都係領跑員, ...

我只見過有視障既跑手係有一個領跑員帶住一齊跑

佢地係有條帶圈比佢兩個揸住的

大宅

信不信由你。

反正我就....

你當我白痴呀!
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

大宅

我睇係話特步冇報上去話果三個係領跑員,所以主辦單位都唔知

男爵府

有冇人留意,之前有片話3個黑人選手衝線前疑似夾埋讚助方造馬讓賽比中國選手,而家證實左黑人都係領跑員, ...
北京半馬涉造假風波 何杰及3名非洲選手被撤成績

全國馬拉松紀錄保持者何杰周日(14日)在北京半程馬拉松比賽奪得男子組冠軍,惟3名非洲選手疑在最後數百米讓賽,予何杰後來居上衝線,引起造假爭議。北京半馬組委會周五(19日)發布調查處理的決定,涉事4名選手被取消比賽成績,收回獎盃、獎牌和獎金,並報中國田徑協會備案。

網民日前反映蒙牛2024北京國際長跑節北京半程馬拉松男子組比賽疑涉「放水」,由於涉事的何杰、來自肯尼亞的馬納蓋特(Willy Mnangat)、凱特爾(Robert Keter),以及來自埃塞俄比亞的海盧(Dejene Hailu)均穿有特步品牌的服裝參賽,引來特步干預比賽的質疑。北京半馬組委會發布的調查處理決定指出,廈門特步投資有限公司為賽事贊助商和合作夥伴,其推薦28名國內外運動員以特邀身份參賽,包括上述4人,但未明確標註配速員。

除了處罰上述4名選手,組委會亦決定解除承辦單位中奧路跑(北京)體育管理有限公司北京半程馬拉松承辦營運資格,責成其向社會公開致歉,對相關責任人嚴肅處理;取消本賽期內廈門特步投資有限公司賽事合作夥伴資格,責成其向社會公開致歉,亦對相關責任人嚴肅處理。組委會又對有份承辦的北京市體育競賽管理和國際交流中心給予通報批評,責成其做出深刻檢查,嚴肅處理相關人員。

對於簽約運動員的表現和結果引發爭議,特步向廣大跑友及消費者表示誠摯的歉意。特步表示,完全接受組委會作出的處罰決定,並認真反省、深刻檢討,嚴肅處理涉事人員。特步將深刻汲取教訓,全面排查賽事運營工作的所有流程和制度,及時修正,確保今後不再發生此類事件。

原文網址:北京半馬涉造假風波 何杰及3名非洲選手被撤成績 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0419_00952_001.html

大宅

慣犯。早有前科。應該倒查十年所有賽事。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

水晶宮

呃鬼。

子爵府

呢D人最鐘意搞亂規矩,贏得醜,但自己繼續自吹自擂。

男爵府

3個黑人之前話讓何係因為何係佢哋朋友,而家又話係配速員,唔知邊句真

男爵府

回覆樓主:

佢正正常常又唔係disable,洗唔冼三個領跑員呀,真係當全世界儍嘅咩

水晶宮

越描越黑

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

以為盲/傷健人士先要領跑員。

大宅

Onlok 發表於 24-4-21 16:11
以為盲/傷健人士先要領跑員。

上網查大陸好似叫速配員即係兔子,幫跑手指路,打氣,擋風的。有分公家大會請的或跑手私人請的,但他們不可以參賽。所以有人話今次3個黑人同冠軍都係一伙人, 黑人是幫他的但又想攞埋獎金

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

orezo 發表於 24-4-21 16:46
上網查大陸好似叫速配員即係兔子,幫跑手指路,打氣,擋風的。有分公家大會請的或跑手私人請的,但他們不 ...

即係點?唔明,無果3個跑唔到冠軍咩?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章

點會係領跑呀? 之後一起上台領獎

子爵府

我無知,未聽過冠軍級的跑手都要領跑員,呢場仲要話有4個領跑員(其中一個早段退出左)
我以為領跑係比果d 業餘跑手

男爵府

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-4-21 17:16
點會係領跑呀? 之後一起上台領獎

所以依家咪四個一齊dq曬啦

公爵府

Dauntlessff 發表於 24-4-21 12:19
信不信由你。

反正我就....

珍珠宮

X登仔又炒晒車