自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Zoe蜜糖豬脾 發表於 24-4-24 15:54
老公已做左3X年煙民。最近唔知群左咩損友,咩煙都掂,電子煙又真煙,仲升級食紅萬,真係好X濃。洗衫時勁大 ...

佢自己唔肯死去改,仔女關心佢仲話人唔孝順唔尊重,佢呢啲點止脾氣臭,直頭食煙食懵咗佢添啦!

別墅

kakiloww 發表於 24-4-30 12:37
所以我絕不揀吸煙人士做終身伴侶。我好討厭人食煙,係唔顧家ge表現,正常唔理自己都會為家庭著想吧

...

咁又唔好一竹篙打一船人 始終每個人覺醒階段都唔同
我老公以前都有食煙習慣 好像樓主老公咁密
自從驗到有脂肪肝 各方面都節制咗好多
煙都食少咗 佢要恰都係恰我一個 但平時都好聽兩個仔講

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Zoe蜜糖豬脾 發表於 24-4-26 12:12
佢已經周身病痛,牙醫都話佢食煙食到嚴重牙周病,牙都爛哂。本身仲要有三高,又都唔好好愛惜身體。。。

都真麻麻,仲極過我老豆當年。仔女同老公幾大。
我當年又係因為叫佢唔好係屋企食煙,同老豆大炒。佢差打埋我,鬧到我叭街。成家得我一個出聲,我果時都18/9歲,情緒又係激烈。佢成個人散發煙臭,一講嘢,濃濃嘅煙屎牙,煙屎味,又惡,根本無人想同佢講嘢,佢一返嚟成屋臭,仲有佢會朝要嘔痰。而家諗返都想嘔。果時除了因為全家頂唔順之外,其實係為當年我去做義工,見啲食煙啊伯咳濃濃淡聲,肺差,講嘢已經唔夠氣,又聞氧氣,連去開大都唔可以咁用力,驚回唔到道氣。睇見佢哋都辛苦。咪返屋企同老豆講囉。點知,又係話佢大晒,得佢一個人搵錢,一家之主,佢話點就點,我哋無權出聲……佢嘅性格……幾十年後,我哋都無人理佢。不過佢應該真係亞氏保家症。

佢都無食好多年,因為有年佢突然暈,當然佢有血壓高。入到急症……佢問醫生係咪介煙好啲,醫生話係,從此無食過一支煙,果時佢未夠60。我哋講到打咁濟都唔夠醫生講一句。講仲嫌而家食煙嘅人臭
可能血管差咗,前幾年有輕微中風。

其實我哋都係想佢好姐。

仲有胡鴻鈞單新聞,先無電子煙有金屬問題。

俾我呢個經歷佢知囉!

複式洋房

大宅

食煙都會影響肝架咩?

男爵府

Zoe蜜糖豬脾 發表於 24-4-24 15:54
老公已做左3X年煙民。最近唔知群左咩損友,咩煙都掂,電子煙又真煙,仲升級食紅萬,真係好X濃。洗衫時勁大 ...

紅萬? 以前食開咩? 好難戒

別墅

fishballlok 發表於 24-5-3 11:39
食煙都會影響肝架咩?

都有關係 不過醫生講話主因係佢食方面 食得太隨便太油
再加上佢有食煙習慣就加快破壞肝細胞
到而家都聽我仔講keep住食利肝素 幫助排毒

大宅

fishballlok 發表於 24-5-3 11:39
食煙都會影響肝架咩?

其實二手煙都會… 對於有慢性肝炎嘅人,更加要戒煙

大宅

方圓爸爸 發表於 24-5-6 12:31
都有關係 不過醫生講話主因係佢食方面 食得太隨便太油
再加上佢有食煙習慣就加快破壞肝細胞
到而家都聽我 ...

點知食幾耐有效?

別墅

eeswong 發表於 24-5-8 14:20
點知食幾耐有效?

你預兩三個月左右 當然最好決心戒埋不良習慣
如未完全戒到 都至少做到逐步減少 咁樣就會見到肝指數會有下降趨勢
事實上生理上不會反映到出嚟 所以要定期去check

大宅

方圓爸爸 發表於 24-5-9 12:50
你預兩三個月左右 當然最好決心戒埋不良習慣
如未完全戒到 都至少做到逐步減少 咁樣就會見到肝指數會有下 ...

唔該

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊