自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wtwwwg 發表於 24-4-25 12:03
囡囡講咗想養poodle好多年,佢已經10歲,我同老公都覺得佢夠大可以照顧到狗狗講到做到,我地決定俾佢養Pood ...

好大責任,任何動物也是,我屋企養左幾十年poodle..中間也有唐狗。
所以只比較到呢2種,唐狗品種好乖,poodle係活潑D痴人,痴心。

請領養代替購買。

公爵府

留意番,如果去旅行,有冇人會照顧隻狗

伯爵府

育兒性格勳章

囡囡講咗想養poodle好多年,佢已經10歲,我同老公都覺得佢夠大可以照顧到狗狗講到做到,我地決定俾佢養Pood ...

雖然好多人話poodle易養,但係都有心理準備萬一養咗隻難教嘅都要養佢終老,因為狗同人一樣都有自己嘅性格。
我個囡都你的剛剛相反,
因為我以前養咗隻會咬人嘅poodle,
狗仔走咗之後,
我個囡都無話要再養狗,
因為佢知道養狗並不是一件簡單嘅事。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

poodle 好嘈,同層有單位養,佢隻poodle 好多時吠到失控。

珍珠宮

kwokdicken 發表於 24-4-25 16:15
租隻返黎養兩個月
試過知佢係唔係三分鐘熱度先真係買

強烈反對租動物反黎養幾個月囉,玩完就下手玩?甘助長無良商人,建議樓主收養,poodle 比較少出現收養名單但吾系無,而家d人移民會棄養,可以入動物group, 義工都可以幫手睇下家庭合吾合收養

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-4-28 07:30
poodle 好嘈,同層有單位養,佢隻poodle 好多時吠到失控。

識好多poodle, 有d吠,一出街見d大狗例牌吠,但系有d吾出聲好嗲可以放袋,搭小巴都無人知,最主要睇你點教佢同佢性格,最乖系standard poodle, 好聰明好乖又靚不過好大隻

伯爵府

poodle要留意手腳
長脚易出事(poodle爱跑跳)
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

象牙宮

wln 發表於 24-4-28 01:30
係!
醫療係好大開支,每次睇醫生,普普通通都一千幾伯!有朋友狗做手術,要十幾萬。你要諗清諗楚,有足夠 ...

屋企人隻岩返來氣管唔好,
要入院吸氣,十年前要5百一日,
成日跳落梳化斷腳都幾次,年老又心臟病,
每個月藥費都唔平,
朋友好有愛心養5隻狗,
有兩隻係比人棄養流浪街頭,
要去漁護署攪領養,
有隻岩岩先出院,
住一晚醫院連檢查化驗7千,
有隻有癌症,有隻有濕疹,
一隻先天腦有問題,
全部都定期睇醫生,要食藥,
但佢每隻都會養到自然走。
太多人買動物返來,
但有病就棄養,
朋友租出間村屋試過,
對情侶分手搬走,
留低兩隻狗都係餓死。

象牙宮

angiehouse 發表於 24-4-28 07:48
識好多poodle, 有d吠,一出街見d大狗例牌吠,但系有d吾出聲好嗲可以放袋,搭小巴都無人知,最主要睇你點教 ...

屋企人果隻成日咬人,
吠到暈,我地所有人都咬過幾次,
不過佢細隻又唔係太大力,
迷你種多數有問題,
朋友隻做左3次手術,
每次都7萬起.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我隻poodle係老公朋友俾的
朋友養兩仔一女諗住生狗仔,結果生唔成,兩仔日打夜打就有份,佢決定送走一隻仔(即我嗰隻)
所以我開始養已經係成年犬
有d習慣要執,例如前主人由得佢吠。我唔得。佢一吠我就捉住佢講no, 佢由初初自由吠,到之後我no佢至停,再之後佢條件反射都係吠咗先,但一吠就知衰望住我,我開始讚佢乖,慢慢地佢知道了,而家只係「好唔份氣」地嗚嗚嗚

大宅

2024年龍年勳章

呢點好多人忽略,清潔劑要換pet friendly,狗狗會成日瀨地下,食落肚會影響腸胃。同埋要揀隻好嘅糧,營養足先夠佢地成長。 我個隻食RC小型幼年犬配方,有齊狗仔成長要嘅營養,大得好快

伯爵府

想生BB熱投

個個月要出去剪頭髮。年年要打針,一個月一次體外杜蟲,3個月一次體內杜蟲。出街記得執屎。佢痾完屎記得同佢泯屎。
I am Agent P

複式洋房

唔容易

瑪瑙宮

養 poodle 唔係易定唔易 (我屋企只 puddle 算易養), 佢會佔你好多時間, 你又願唔願意付出時間比佢? 大小便 (有 d 要落街先疴), 預備飲食, 佢有病要錢要睇醫生餵藥, 定時剪毛, 好多野, 要大人照顧, 唔係靠小朋友, 小朋友唔識抱, 要好小心唔好跌親佢. 因為佢地有時不自覺會勁扭黎扭去, 小朋友唔够力的. 十歲唔係好大個咋, 至多咪放學同狗狗玩一陣.

你地去旅行搵人睇搵邊個呢? 養養下唔想養又點?

伯爵府

angiehouse 發表於 24-4-28 07:48
識好多poodle, 有d吠,一出街見d大狗例牌吠,但系有d吾出聲好嗲可以放袋,搭小巴都無人知,最主要睇你點教 ...

我嗰隻就係,唔吠,初初仲以為佢啞,超乖,唔咬人唔整爛野唔玩玩具,我有時驚佢太悶,只係成日要人抱

瑪瑙宮

我果只唔會, 同層另一只會, 主人出左街叫到好激動不停趴門. 所以如果鄰居唔鈡意會投訴.

瑪瑙宮

fionstone 發表於 24-4-29 17:37
我嗰隻就係,唔吠,初初仲以為佢啞,超乖,唔咬人唔整爛野唔玩玩具,我有時驚佢太悶,只係成日要人抱
...

我果只都係咁.

大宅

或者樓主可以考慮吓做狗狗寄養家庭,嘗試吓照顧狗,但不需要咁快養一隻!

男爵府

回覆樓主:

我而家幫人代養松鼠狗,初初養真係當佢係bb咁養,好搞笑,叧外食嘢都有學問,吾係樣樣都比得佢食的

男爵府

hedhed 發表於 24-4-29 17:11
個個月要出去剪頭髮。年年要打針,一個月一次體外杜蟲,3個月一次體內杜蟲。出街記得執屎。佢痾完屎記得同 ...

咁密嘅咩?我一年一次咋喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊