自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ychan^ 發表於 24-5-1 14:06
我覺得應該同credit card一樣,你報失前簽賬應該無得追,因為你要確保妥善保存張咭。報失後簽賬也有可能不 ...

同信用卡唔同,信用卡可以截得切,事關交易之後不會即時入賬。

珍珠宮

YuYuMother 發表於 24-5-1 12:07
呢張真係超好用,又有回贈,一路使錢一路賺錢

回贈冇信用卡咁多,就算信用卡有手續費,都係信用卡抵

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bee 發表於 24-5-1 10:59
其實可唔可以在外面換咗YEN再到外幣機bank in落番張debit card到。。。 定一定要去HSBC櫃面先可以做到?
...

櫃檯入

水晶宮

Rainy 發表於 24-5-1 11:47
搭單問,如果入面有yen, 去日本當credit card 直接碌得嗎?有無手續費?

HSBC debit card 係 Mastercard,收 Mastercard 嘅地方就收,同 credit card 一樣咁用,無手續費

水晶宮

ocarebear 發表於 24-5-1 12:40
真心唔係好明
credit card都可以有回贈
如果跌咗張debit card,執到張卡個人又可以消費直接喺我戶口扣錢, ...

我入 apple wallet,要 FaceID 先過到數

子爵府

MissMaMa 發表於 24-5-1 14:12
同信用卡唔同,信用卡可以截得切,事關交易之後不會即時入賬。

就算未番單入賬都未必唔駛找條數。應該要睇情況,大多報失前要付責,因為張碌咭不是網購。咭已簽,商戶貨物已出。
以前做間大公司系lunch時間有賊人系潛咗入公司(應該跟職員一齊入),跟住偷咗同事張creditcard去太古城apple shop 碌卡,因為條友唔止碌一次同碌過萬蚊,引起card center懷疑打比同事問佢有無簽賬,同事話無簽即刻睇自己銀包揾唔到自己張咭,即時報失。同事肯定張咭無離開過銀包,銀包放手袋,叫公司睇cctv先發現比賊人潛入系同事座位偷咗張咭.
據同事話佢有去報警但同銀行傾唔惦要同事負責報失前簽賬。話佢沒有妥善保管張信用卡,離開坐位無鎖櫃桶。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 24-5-1 14:14
回贈冇信用卡咁多,就算信用卡有手續費,都係信用卡抵

睇識唔識用,滙率低時換定就抵好多!始終信用卡用當時滙率扣,只要滙率低時換定就好。

信用卡兌換滙率浮動太大,試過買完野唔係即刻扣數,個幾星期後滙率升好多變相俾多左錢。

不過每人用法唔同,自己覺得抵就得

珍珠宮

ychan^ 發表於 24-5-1 16:02
就算未番單入賬都未必唔駛找條數。應該要睇情況,大多報失前要付責,因為張碌咭不是網購。咭已簽,商戶貨 ...

我自己親身經歷過,張卡比人用來網購,HSBC 和建行,兩間做法一樣,職員都係同我講早發現,可以截到條數,所以唔需要我負責。

你講嘅情況,係信用卡被偷,然後進行實體卡交易,呢個情況銀行係唔會負責,因為的確係冇妥善保管信用卡。

珍珠宮

YuYuMother 發表於 24-5-1 16:23
睇識唔識用,滙率低時換定就抵好多!始終信用卡用當時滙率扣,只要滙率低時換定就好。

信用卡兌換滙率浮 ...

其實係唔會有你所講嘅滙率升跌問題 。我自己會喺低位時喺網上銀行買入外幣, 如果到簽卡交易時外幣係升咗好多,我就會喺自己帳戶沽出同等數量外幣,變相可以鎖定交易時匯價。

Btw, 我用匯豐信用卡, 外幣簽賬嘅promo 好好,有7.6%回贈。如果係匯豐Debit card,只得0.4%回贈,相差甚遠。

大宅

ychan^ 發表於 24-5-1 14:06
我覺得應該同credit card一樣,你報失前簽賬應該無得追,因為你要確保妥善保存張咭。報失後簽賬也有可能不 ...
渣打有得鎖卡咁當然鎖左先
聽過有一個講法係
credit card其實係銀行出住先,你一日未找數都係銀行錢
debit card係直接銀行扣數,即係係你既錢
所以被盜用都有分別

伯爵府

sisimama 發表於 24-5-1 10:22
已入咗使費至debit card, 想出發前提啲現金,邊度既匯豐提款機可以提Yen

外幣提款機。

大宅

Kc天長地久 發表於 24-5-1 12:03
多種外幣直接碌,冇手續費,勁方便好用,我外遊99%用呢張,而且發現hsbc呢張咭,交易連線速度好快,真心推 ...

可以喺香港對好晒日圓放晒入habc debit card,去到日本買名牌包包時用日圓扣賬嗎?連每次手續費都唔洗收??

琥珀宮

MissMaMa 發表於 24-5-1 16:25
我自己親身經歷過,張卡比人用來網購,HSBC 和建行,兩間做法一樣,職員都係同我講早發現,可以截到條數, ...

你講cases 只因為網購,唔關係debit 還是credit card事。

珍珠宮

木土土 發表於 24-5-2 16:39
你講cases 只因為網購,唔關係debit 還是credit card事。

咁 Debit 卡網購是否即時扣數?如果係,都要事後追返。

Btw,網上被盜取賬戶,應該比實體卡被盜更為普遍

子爵府

nldw2012 發表於 24-5-2 16:25
可以喺香港對好晒日圓放晒入habc debit card,去到日本買名牌包包時用日圓扣賬嗎?連每次手續費都唔洗收? ...

係呀,
平常啱價,不論找換店或其他銀行,唱定入返hsbc(保留兌換單據,以備查問),一張咭多國通行,好方便
日本,除咗只收現金嘅小店食食肆,基本上全冇問題,連線仲快過Credit card
不過,當然要好好保管,自己任何財物同銀行咭啦

琥珀宮

MissMaMa 發表於 24-5-2 16:42
咁 Debit 卡網購是否即時扣數?如果係,都要事後追返。

Btw,網上被盜取賬戶,應該比實體卡被盜更為普遍

Debit card網購要入 OTP
如credit 卡網購有入OTP,就算唔係即時扣數,都要卡主負責

如果網購不需入既OTP商戶,應該用唔到 debit card

珍珠宮

木土土 發表於 24-5-2 17:06
Debit card網購要入 OTP
如credit 卡網購有入OTP,唔係即時扣數,都要卡主負責。

你上網睇下,都有好多 Debit 卡被盜用的分享,之前ZA 和HSBC 都唔少 Debit 卡出事,有些只收到交易通知

琥珀宮

MissMaMa 發表於 24-5-2 17:15
你上網睇下,都有好多 Debit 卡被盜用的分享,之前ZA 和HSBC 都唔少 Debit 卡出事,有些只收到交易通知
...

如果被盜用既交易,係無OTP要求既商戶,debit card 同 credit card 一樣可以申請交易爭議去退討(下圖顯示HSBC係用同一方式處理交易爭議),唯一分別只係條數係先扣debit card,還是先扣credit card 戶口。因為

我唔覺得咁代表credit card更安全。
反而好多人開debit card,用既時候先轉錢入去,無錢就扣唔到用唔到,比起credit card 大credit limit ,debit card個risk較容易自己控制。

attach1/tmp/phpcro0gY

大宅

回覆樓主:

所以debit card賬戶內唔會放好多錢,被盗損失都係有限數,簽大賬就用回信用卡。

珍珠宮

木土土 發表於 24-5-2 17:23
如果被盜用既交易,係無OTP要求既商戶,debit card 同 credit card 一樣可以申請交易爭議去退討(下圖顯示 ...

各有喜好啦。其實驚信用卡被盜,亦可以deactivate信用卡。 當然,常常碌卡嘅,就未必會咁做。

我自己經驗,信用卡賬戶被盜用 ,只係打個電話就搞掂,都唔需要進行什麼交易爭議程序,呢個都係一個好處。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊