自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-6 20:23
由英治時代開始,已炒的士牌幾十年.

呢幾十年, 炒到天價,

所以較少影響的方法係發網車牌, 但呢個唔係BK會員心目中的uber呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

將佢合法化,造福市民

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

1314625 發表於 24-5-6 15:52
回覆 qpalzm 的帖子

如果我係的士牌主, 我當然唔願意唔同意, 因為我利益受損

明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

qpalzm 發表於 24-5-6 20:29
所以較少影響的方法係發網車牌, 但呢個唔係BK會員心目中的uber呢

網約車(唔會單比 uber) 合法化應該都要有堆條件法例要跟,唔會就咁現狀變合法的

總有離別的時候

大宅

FennieMan 發表於 24-5-6 10:50
我都唔贊成踢走Uber。
啲人點解明知貴過的士,亦都冇保險,都選擇搭呢?
其實政府可以立例規管Uber點樣去 ...

收返uber的士牌價一樣價錢!就比佢做囉!如果可以無牌經營,咁醫生律師都唔洗牌啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

引入高德打車,明碼實價,希望系統可以評分和投訴!每架車有攝錄機,另外,最少要有一種電子支付工具

伯爵府

qpalzm 發表於 24-5-6 20:19
但uber的本質, 係阿豬阿狗都開得呢

uber 本質唔係阿豬阿狗都開得。外國uber 一樣有同當地政府協商,有牌照。

香港uber 一樣有同政府傾過,但香港政府一路拖住唔解決。

子爵府

mlcbb 發表於 24-5-6 22:48
uber 本質唔係阿豬阿狗都開得。外國uber 一樣有同當地政府協商,有牌照。

香港uber 一樣有同政府傾過,但 ...

香港牌照係跟車的

每個uber司機都用市價投標一個網約車牌得唔得先?

伯爵府

半生緣 發表於 24-5-6 22:41
收返uber的士牌價一樣價錢!就比佢做囉!如果可以無牌經營,咁醫生律師都唔洗牌啦!
...

2014 已經有uber, 依家到2024, 政府十年都唔肯行一步開放市場。

內地,星加坡同好多國家,一早表明立場,可/唔可以。唯獨香港拖足十年

大宅

mlcbb 發表於 24-5-6 22:56
2014 已經有uber, 依家到2024, 政府十年都唔肯行一步開放市場。

內地,星加坡同好多國家,一早表明立場, ...

香港揸uber會比人拉,即係唔合法!政府咁都唔係表明立場?其實係法官唔重判呢班無牌白牌車啫!

伯爵府

qpalzm 發表於 24-5-6 22:51
香港牌照係跟車的

每個uber司機都用市價投標一個網約車牌得唔得先?

政府肯發牌,計完數有錢賺自然就會有人做。

但政府為左保護某批人,的士牌又唔發,網約車又唔批,的士服務俾人鬧足咁多年,就話人地搶生意所以自己服務唔好。

大宅

mlcbb 發表於 24-5-6 22:56

內地,星加坡同好多國家,一早表明立場, ...

不如叫所有的士轉用私家車經營,唔洗一定要用核突紅色垃圾豐田皇冠!好似台灣咁!可能大家開心啲!

伯爵府

半生緣 發表於 24-5-6 23:01
香港揸uber會比人拉,即係唔合法!政府咁都唔係表明立場?其實係法官唔重判呢班無牌白牌車啫!
...

https://www.wenweipo.com/s/202311/22/AP655d1021e4b0fdf828a78b5d.html

俾你睇下咩叫表明立場

如果政府咁明確唔合法,點解唔封左個apps

大宅

半生緣 發表於 24-5-6 23:08
不如叫所有的士轉用私家車經營,唔洗一定要用核突紅色垃圾豐田皇冠!好似台灣咁!可能大家開心啲!
...

香港的士顏色真係好核突!有啲醜!

男爵府

「Uber服務質素較好,是因為Uber不受監管」。即係的士服務差,因為有監管?呢啲係乜嘢邏輯?完全本末倒置

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mlcbb 發表於 24-5-6 23:08
https://www.wenweipo.com/s/202311/22/AP655d1021e4b0fdf828a78b5d.html

俾你睇下咩叫表明立場

唔係個 apps 或者網約車唔合法,係架車無 載客取酬既合識牌照, 如果網約車啲車全部有牌照咁咪冇事囉
總有離別的時候

子爵府

mlcbb 發表於 24-5-6 23:04
政府肯發牌,計完數有錢賺自然就會有人做。

但政府為左保護某批人,的士牌又唔發,網約車又唔批,的士服 ...

發牌係無問題喎, 向政府用市價投個牌返黎揸無問題吖, 不過你認為uber / uber司機會咩?

Uber兒家零牌費賺錢, 你要佢用市價投個牌, 即係損害既得利益者的利益啫

伯爵府

Chowying 發表於 24-5-6 23:14
唔係個 apps 或者網約車唔合法,係架車無 載客取酬既合識牌照, 如果網約車啲車全部有牌照咁咪冇事囉
...

uber 提供緊平台去配對非法行為,咁都合法?

伯爵府

qpalzm 發表於 24-5-6 23:17
發牌係無問題喎, 向政府用市價投個牌返黎揸無問題吖, 不過你認為uber / uber司機會咩?

Uber兒家零牌費賺 ...

十年連想發牌定完全禁止都未諗掂,就覺得一發牌就無人做。如果真係咁,點解唔即時發牌,咪立即解決左uber?

翡翠宮

mlcbb 發表於 24-5-6 23:28
uber 提供緊平台去配對非法行為,咁都合法?

有冇法例直接管到我唔識,有冇法例直接可以禁個 apps 我唔知,所以政府好精,揀架車司機告
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊