自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

https://www.stheadline.com/realt ... B%E5%88%91%E4%BA%8B
明顯有盜竊成份
《東張》主持李旻芳隨後訪問陸偉雄大律師,問到聯名戶口是否其中一人可以隨便提款,陸律師表示:「喺銀行嘅角度嚟講係,但要先睇呢個戶口係點組成。阿媽(翟婆婆)好明顯係呢個戶口唯一存款人,個仔一毫子都冇貢獻過,加細仔個名純粹係為咗方便打理,產生咗信託嘅關係,細仔用任何錢都要同阿媽交代。」陸律師續指如果細仔將錢用作自己用途,是破壞信託關係:「呢種行為係屬於盜竊罪入面,較為嚴重嘅類別,如果佢真係被判坐監,佢會坐得長啲。」陸律師更表示今次個案明顯有盜竊成份:「好明顯,雖然佢(細仔)係戶口其中一個持有人,但佢身份只係一個代理人,工作只係保管或者管理呢筆錢。呢個戶口嘅組成已經有個目的喺度,你係唔駛將啲錢轉去另一個私人戶口,而且個戶口係你私人戶口,呢度正正有一個表徵,證明有可能當呢啲錢係自己嘅。」

陸律師得悉翟婆婆個案後,親自陪同她再到警署落案。進入警署逗留4小時後,陸律師終於成功說服警方,將案件列為刑事案件處理:「頭先去CID刑事調查科錄咗份口供,有可能交畀其他區處理,而家已經啟動第一步。」報案後,一直眉頭深鎖的翟婆婆成功落案後,心情似乎輕鬆不少,終於重拾笑容。到警署落案5日後,大仔獲葵涌警署聯絡,再次落口供。雖然司法程序或會擾攘多時,但翟婆婆終於能看到曙光

複式洋房

撇除大陸女人坤老野,我主要想知道個女咁樣做同偷有無分別?法律就喺法律,就算個官明知道個大陸女人呃阿伯但假如細女真喺犯法都一樣要判歸還d錢。

奇怪東張點解唔請教吓律師。

複式洋房

其實畢錢如果真喺何伯自己搵返嚟,仔女咁樣做確實喺不孝。

大陸女人無罪假定,其實呢一刻點為知呃?縱使大家都覺得喺呃。但唔可以未審先判,反而有案例証明個細女有機會喺衰盜竊。

珍珠宮

其實係人地家事
5個仔女一個都無開聲就算啦
食花生食到咁

複式洋房

掉轉嚟諗,你仔女一次過攞曬你棺材本。就算個大陸女人走咗都唔一定比返你。東張段片剪接過又唔訪問大律師。咁大家都有罪假定咁話何伯何太抵死。會唔會唔太make sense.

洋蔥頭媽咪    發表於 24-5-7 12:09

珍珠宮

回覆樓主:

樓主又嚟喇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

男女關係非常.................煩

複式洋房

或者咁講,筆錢如果真喺老豆,咁佢點洗其實仔女都無權管。就算明知道比人呃你。仔女只能阻止而唔喺未得同意擅自據為己有咁commond sense嚟講喺算偷喔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

阿爸明明有錢但比女人呃曬,到有病老左就揾仔女,仔女條氣一定唔順。

大宅

caughtinhell1 發表於 24-5-7 11:36
或者咁講,筆錢如果真喺老豆,咁佢點洗其實仔女都無權管。就算明知道比人呃你。仔女只能阻止而唔喺未得同意 ...

樓主係咪就係大陸女人何太

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 hkvcar 的帖子

佢又出post

珍珠宮

hkvcar 發表於 24-5-7 11:40

唔係何太都係啲同黨 [/smi

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

好心你啦...............
對手咁強就唔好再嘥時間!
搵嗰第二個老細啦!
BK 唔係 乜燈, 你無可能講幾句就可以洗腦。
施主請回!

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

銀行比得佢嘅屋企人拎就係合法啦
我諗正常人都想去佢仔女呃好過比呢個大陸肥師奶呃,佢就戇居啦,如果我係男人又肯俾得起錢,大陸搵個18歲都仲得,要個咁既肥婆行出嚟介紹都俾人笑

大宅

何太乜又係你呀,又出post博乜

複式洋房

其實個女有無罪同何太無關係。如果大家撇除何太咁個細女咁做同之前幾單案性質其實一樣。如果細女同個官講話擔心老豆比人呃而轉走筆錢之前案例已經講咗個官唔接納。一樣都喺偷

侯爵府

覺得佢個女有犯法咪報警囉,喺度出post有乜用?

男爵府

你都幾幫個大陸婆喎。

男爵府

hkvcar 發表於 24-5-7 11:40

琥珀宮

caughtinhell1 發表於 24-5-7 11:21
https://www.stheadline.com/realtime-entertainment/3195066/%E6%9D%B1%E5%BC%B5%E8%A5%BF%E6%9C%9B%E4%B ...

打官司都攪幾年,唔信個肥婆肯養阿伯咁耐
而且阿伯好明顯想仔女接受肥婆,未必真係會同佢攪到咁彊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊