自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一般大學 , 文科 , 平平地最少要預幾多錢左右架

水晶宮

Yeung456 發表於 24-5-10 10:56

每間U學費會有d唔同,可上 ucas 個網睇睇

大宅

birdbird 發表於 24-5-10 11:14

除學費外 , 其他費用要預幾多 ?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

起碼 $150 萬 3 年

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

birdbird 發表於 24-5-10 11:14

for example

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/international-students/international-fees-and-costs

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/fees-and-funding/course-fees

https://www.ucl.ac.uk/prospective-students/undergraduate/funding-your-studies

琥珀宮

esmehouse 發表於 24-5-10 11:19
起碼 $150 萬 3 年

差不多,怕唔多夠用

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

當起Warwick University讀文科要24800英鎊一年,另外預住宿加生活費1500英鎊一個月x 9,另外再加1張來回機票當1萬港幣,最平你預40萬一年(非倫敦地區)。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實除咗學費,衣食住行好睇學生本人嘅生活水平…慳定大使。

我哋大約40萬一年,正常使費食用唔多。預40至50萬一年應該夠

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 24-5-10 11:38
差不多,怕唔多夠用
如果 London 當然唔夠啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

50 萬一年真係非一般家庭可以負擔到

子爵府

預40至50萬一年

大宅

Rhapsody2 發表於 24-5-10 13:49
預40至50萬一年

都 ok

水晶宮

yuyueng 發表於 24-5-10 11:38
當起Warwick University讀文科要24800英鎊一年,另外預住宿加生活費1500英鎊一個月x 9,另外再加1張來回機 ...

仲要簽證,NHS,留學保

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

love2talk 發表於 24-5-10 15:43
仲要簽證,NHS,留學保

D零頭都唔計啦。

男爵府

科科,學校,住既地區不同,難答
最小40万一年吧
不過文科學費平一半係真。

男爵府

回覆樓主:

40萬一年,倫敦預多十萬,如果餐餐外賣、每個term break歐遊或返港,唔止呢個數

珍珠宮

廿年前大約50,依家仲係呢個數,真係好抵
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mandy952 發表於 24-5-10 11:38
差不多,怕唔多夠用

大洗多多都唔夠

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 24-5-10 15:45
呢D零頭都唔計啦。

我哋每年40萬包哂所有野,連每年暑假返香港機票。

公爵府

webjen 發表於 24-5-10 17:32
廿年前大約50,依家仲係呢個數,真係好抵

因為英鎊平咗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊