自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為經期出血量大,所以看了婦科醫生,照超聲波後,醫生只說一切正常,但內壁有點厚,故建議做手術刮宮抽一些組織來化驗,如見到有瘜肉就順便切除。因為覺得次醫生好似好刻意要做手術,所以打算再看多一個醫生,請問大家有建議婦科醫生嗎?醫生話手術費大約$55000-65000。加上要全麻, 我覺得佢太刻意做手街.

珍珠宮

你照照聲波睇唔到瘜肉?如果唔想做就睇多個醫生先決定,我兩年前到有瘜肉仁安做好似5萬左右埋單,

男爵府

三國1 發表於 24-5-16 00:27
你照照聲波睇唔到瘜肉?如果唔想做就睇多個醫生先決定,我兩年前到有瘜肉仁安做好似5萬左右埋單, ...

就係睇唔到, 但醫生話因為我有經血過多問題 ,所以叫我做手術刮D組織出嚟驗下

珍珠宮

回覆樓主:

系政府做過,刮組織化驗,順手割左一粒瘜肉,不用200蚊,但無麻醉

男爵府

maychan1114 發表於 24-5-16 01:02
就係睇唔到, 但醫生話因為我有經血過多問題 ,所以叫我做手術刮D組織出嚟驗下
...

正常的,之前我都係有經期混亂嘅問題,佢話照唔到,你個醫生都有提出個原因就話你個內壁比較厚,係個子宮內壁到抽啲組織化驗睇吓有冇異常。
呢個多數一個小手術係私家做係要5至6萬。

當然你都可以睇多個婦科醫生攞個意見。

伯爵府

hellomiki 發表於 24-5-16 01:20
系政府做過,刮組織化驗,順手割左一粒瘜肉,不用200蚊,但無麻醉

無麻醉會唔會好痛?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

maychan1114 發表於 24-5-16 00:22
因為經期出血量大,所以看了婦科醫生,照超聲波後,醫生只說一切正常,但內壁有點厚,故建議做手術刮宮抽一 ...

我都試過,照超聲波睇唔到,又係出血,後來我睇第二個醫生,再照超聲波,佢話無野

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可以睇到個醫生攞吓意見。但做咗安心啲。因為子宮內膜厚都係一種擔憂。

如果沒有病變,順手加個藥性子宮環就可以解決多的問題。

水晶宮

回覆樓主:

經血多加超聲波子宮內膜厚,除非好後生,否則要排除子宮內膜病變,例如瘜肉,增生或癌細胞
醫生建議嘅方案係最徹底,睇得最清楚,見到息肉亦可以同一時間拔除

大宅

回覆 maychan1114 的帖子

pm you

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

價錢正常,但可以睇多個醫生攞意見

睇左幾個醫生,後來搵到一個好詳盡講解,有選擇可以先用藥控,監察情況,再去決定手術必要性

男爵府

回覆 MM2H 的帖子

可吾可以pm醫生資料俾我,謝謝!

大宅

我之前都係發現子宮內膜增厚,當時醫生俾咗3個建議我:
1. 唔理佢,keep check住,但醫生話除非我係廿幾歲就會建議我選擇呢個
2. 喺診所伸支tube入咗抽組織化驗,但醫生話呢個方法唔全面
3. 入醫做宮腔鏡,刮宮手術

我最終選咗3,St Paul,全麻,即日出院,埋單3萬8,上年年初

子爵府

因為經期出血量大,所以看了婦科醫生,照超聲波後,醫生只說一切正常,但內壁有點厚,故建議做手術刮宮抽一 ...

我年頭都係咁, 經期出血量大, 用M褲都會漏, 一日換幾條M褲, 跟住剛好公司有身體檢查發現子宮內壁厚, 轉介去婦科睇, 婦科醫生用陰超照了有瘜肉, 建議入院做手術, 我今年3月頭入院, 最後切除了3粒瘜肉, 化驗結果為良性, 3月中來M時, M血變返正常.唔使用M褲都OK了! 仁安醫院做, 埋單3萬9千1百幾, 連埋麻科同手術醫生和食了一餐LUNCH, 晚上入院的, 第二朝一早做, 做完大約兩點幾出院!

男爵府

請問你大約幾多歲?近更年期嗎?

我屋企人話臨收嗰年經期量特別多。

之前睇婦科、醫生話越嚟越少係正常,多反而唔應該,要找找原因。如果45-55,收經就正常不用理會。

我睇醫生時,子宮內膜都厚。因為當日已經排卵,醫生話睇唔清楚,叫我M完去睇多一次,之後那次就睇得清楚喇。

大宅

醒目開學勳章

我之前經期量都好多,好似倒水甘,仲會有一舊舊血塊,一黎黎十幾二十日,著M褲都漏,起碼日日換10條M褲,岩岩係政府醫院度做左檢查,我係子宮內膜增厚,同時都切左一粒息肉,但冇麻醉,係超痛,我已經食定止痛藥但都好痛好痛

珍珠宮

MLSiu 發表於 24-5-16 04:23
無麻醉會唔會好痛?

痛,做完後先最痛,子宮收縮得好勁,好痛

瑪瑙宮

我響政府醫院做,唔使乜野錢,刮左內膜增生 你唔急做,排政府婦科再check下。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

LM

伯爵府

hellomiki 發表於 24-5-16 11:40
痛,做完後先最痛,子宮收縮得好勁,好痛

咁痛左幾耐?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊