母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB已經2個月大了, 但老公到而家都係一抱佢, 佢就喊, 有無人都係咁, 點先可以令佢接受爸爸抱呢?
我坐月時在99到住, 即頭一個月BB無同爸爸住過, 唔知咁會唔會係原因?
老公又無耐性, 開始有D埋怨我餵人奶, 話係因為咁所以令到BB只係肯比我抱喎!

大宅

我囝囝宜家7個半月啦,距哩個零月都係唔肯俾人抱,只係要媽咪抱,連爹地都唔得..不過bb大佐都會痴住湊距個個人既..

伯爵府

原帖由 Joeydon78 於 09-6-19 01:09 發表
BB已經2個月大了, 但老公到而家都係一抱佢, 佢就喊, 有無人都係咁, 點先可以令佢接受爸爸抱呢?
我坐月時在99到住, 即頭一個月BB無同爸爸住過, 唔知咁會唔會係原因?
老公又無耐性, 開始有D埋怨我餵人奶, 話係因為咁所 ...

我囡最初都係咁既........

1) 俾多d 時間係bb 和爸爸的獨處時間, 如果我在場, 我老公抱都係唔得既, 我囡見唔到我就得
2) 出街由爸爸抱, 多數bb出街多野睇, 可分散注意力, 咁我地出街, 我在旁邊由爸爸抱都無問題
3) 叫爸爸做多d野, 如掃風, 換片, 沖涼, 哄瞓覺, 我囡最初都喊, 但慣左就無事, 而且我叫我老公和囡玩就真係無咩耐性, 男人亦真係唔係好識同bb玩, 但做這些指定工作就會實在好多, 我囡而家八個月, 沖涼,哄瞓覺都大部份係我老公做, 好熟手, 我老公哄瞓覺仲好過我, 因為見到我會扭抱.
4) 多數bb 仲意玩飛的 (舉高), 老公好力就玩多d 囉.

我有d 朋友係奶粉b, 都有咁情況, 唔一定關食人奶事的.
bb真係邊個湊多d ,見多d 咪跟邊個囉.

侯爵府

我個件又係之前爸爸, 62, 99一抱就喊. 只肯比我 + 姐姐抱, 所以我叫爸爸, 62,99抱返多d. 餵下奶, 同bb接觸多d. 依家bb 個個都跟喇!!

不過bb眼瞓時仲係我 + 姐姐先攪得掂. mouth:

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

複式洋房

多謝各位的意見, 我會同c6講吓, tks

別墅

宜家我細囡兩個月都係敢, 爸爸都抱唔到BB, 我又要返工, 放咗工又好多家務要做, 爸爸又抱唔點, 為有都係好攪, 每晚都成1/2點先訓, 五點令又要起身餵BB, 又時四點又要, 平均一晚都無五個鐘訓, 返咗工兩個星期病足成個星期.....

別墅

你叫c6同亞B,傾多的話,玩多o的,亞B訓係床仔道都可以同亞B玩,亞B聰慣左佢把聲同佢熟o的就會跟佢,我c6一同佢傾計亞B就對佢笑,鐘意C6重多過我.....

別墅

那你們就要來這個分享會了. 必然可以向爸媽請教.

潮爸傳授 “成功哺乳” 秘笈
開始時間 06/20/2009 14:30

完結時間: 06/20/2009 16:30

編號:0620
地址:香港西營盤西邊街36A 西區社區中心二樓會議室
從前,哺乳只是媽媽的事。
今天,如果爸爸不全力支持媽媽哺乳,孩子可能失去享用母乳的機會。
從孩子孕育至出生,媽媽坐月直至上班,爸爸如何演繹從旁「哺乳」的角色?一班潮爸傳授「成功哺乳」秘笈。歡迎準爸爸齊來學藝。
對象:準父母及有興趣人仕
分享嘉賓:經驗「哺乳」爸爸和媽媽
費用:【免費】 引用:
原帖由 POSEMOM 於 09-6-8 22:37 發表
父親節特備分享會.

詳情: www.breastfeeding.org.hk

原帖由 Joeydon78 於 09-6-19 01:09 發表
老公又無耐性, 開始有D埋怨我餵人奶, 話係因為咁所 ...
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

複式洋房

原帖由 ROSEC 於 09-6-19 13:28 發表
宜家我細囡兩個月都係敢, 爸爸都抱唔到BB, 我又要返工, 放咗工又好多家務要做, 爸爸又抱唔點, 為有都係好攪, 每晚都成1/2點先訓, 五點令又要起身餵BB, 又時四點又要, 平均一晚都無五個鐘訓, 返咗工兩個星期病足成個 ...

咁你都幾辛苦喎, 我都話唔洗返工, 你唔夠瞓仲要返工, 仲病埋添, 你真係要多多保重身體呀, 唔為自己都要為阿B。
TAKE CARE.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我bb而家4個月大,平時都可以俾爸爸抱但係一到左夜晚就唔得,一定要我抱,bb細個都係唔跟爸爸,不過我老公就好有耐性甘同bb傾計,bb由出世到而家都係佢幫bb沖涼,佢放工放假我餵完奶就會幫bb掃風換片,出街就永遠都係老公抱,試多d bb就會接受爸爸架啦。
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊