想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

人地話6週開始, 我真係好準時....
兩日前開始一日嘔3,4次.... 就算嘔完都唔係冇野... 胃仲係想嘔, 不過冇可能不停咁嘔....
乜胃口都冇... 好辛苦....
請問有乜方法可以冇咁辛苦?
食話梅已經冇乜用....
點算?? 仲要嘔到幾時先停呢?

子爵府

jh724724
唔該晒你呀..
請問係食咸濕野果0的, 定係生薑呀?
係呢, 你有冇嘔呀?
我之前幾日仲話,點解自己咁得意冇害喜咁好0既?
點知唔夠2日就黎料...
原帖由 jh724724 於 09-6-29 19:58 發表
試吓食薑

子爵府

唔該晒...等我整定0的薑片先....
我都聽講其實有害喜先至好.... 咁都值0既....
你老公好好笑, 見你嘔仲咁開心....
我老公都好鬼衰, 佢話: 唔緊要啦, 嘔完再食啦.... 食飽再嘔過0羅....
大佬, 你估好過癮呀?:;pppp:
原帖由 jh724724 於 09-6-29 20:07 發表
生薑,你切定D生薑片放入密實袋, 一想嘔就攞出嚟含.
係無線電視D節目教嘅,你試吓.
我之前都有作嘔,不過嘔唔出,今日第一次真真正正嘔得出啦.
晏就食咗一個焗豬扒飯,跟手就嘔返半個出嚟~嘻嘻
有害喜係好事嚟嫁,我老公知 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

食 d 梳打餅會唔會好d.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 siufung 於 09-6-29 19:51 發表
人地話6週開始, 我真係好準時....
兩日前開始一日嘔3,4次.... 就算嘔完都唔係冇野... 胃仲係想嘔, 不過冇可能不停咁嘔....
乜胃口都冇... 好辛苦....
請問有乜方法可以冇咁辛苦?
食話梅已經冇乜用....
點算?? 仲要 ...

siufung,

忍耐下啦, 我又係6W開始嘔, 直至12W停止, 你要小食多餐, 盡量唔好食太多流質食物, 例如粥, 面, 因為呢類食物食後會係胃部發漲, 會增加嘔o既機會架, 我知嘔係好辛苦, 但換個角度睇, 你有嘔, 代表小b健康成長緊, 未嘗唔一件好事呀

子爵府

都好啵...感覺好易入口...
等我買定0的先...
多謝你miffy....
原帖由 miffymiffy 於 09-6-29 21:24 發表
食 d 梳打餅會唔會好d.

子爵府

ck鼠鼠
多謝晒你....
即係仲有個幾月,都好....希望唔使好似有0的媽咪咁, 嘔到7,8個月啦....
唔該你提醒... 我仲以為食0的流質野易入口0的添...
我都聽講有嘔唔係壞事....
雖然辛苦,但可以懷孕, 已好滿足, 少少唔舒服都算係一種經歷黎0既....
原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-29 21:31 發表

siufung,

忍耐下啦, 我又係6W開始嘔, 直至12W停止, 你要小食多餐, 盡量唔好食太多流質食物, 例如粥, 面, 因為呢類食物食後會係胃部發漲, 會增加嘔o既機會架, 我知嘔係好辛苦, 但換個角度睇, 你有嘔, 代表小b健康 ...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 siufung 於 09-6-29 21:38 發表
ck鼠鼠
多謝晒你....
即係仲有個幾月,都好....希望唔使好似有0的媽咪咁, 嘔到7,8個月啦....
唔該你提醒... 我仲以為食0的流質野易入口0的添...
我都聽講有嘔唔係壞事....
雖然辛苦,但可以懷孕, 已好滿足, 少少唔舒服 ...

siufung,

每個人嘔o既時間不同, 有長有短, 希望你盡快脫離嘔o既日子啦

我果時嘔到無晒胃口, 以為食面, 濕濕地易入口d, 點解食2啖已經對住碗面好似誓願咁, 後來又問過醫生, 原來有嘔o既時候, 真係唔好食太多流質食物, 我係最近呢個幾星期先敢再食面咋

別墅

其實嘔係代表好唔好架?

我係作嘔, 但又冇嘔得出wor

子爵府

而家你過左3個月, 開始係蜜月期喇...
有番胃口食中意食0既野喇....
我都好想快0的過3個月呀... 始終而家個心仲係唔係好定咁....
我7月3日會去照, 到時只有6week幾日, 好驚仲未照到心跳...
你係幾時開始照到心跳0架?
原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-29 21:56 發表

siufung,

每個人嘔o既時間不同, 有長有短, 希望你盡快脫離嘔o既日子啦

我果時嘔到無晒胃口, 以為食面, 濕濕地易入口d, 點解食2啖已經對住碗面好似誓願咁, 後來又問過醫生, 原來有嘔o既時候, 真係唔好食 ...

子爵府

有人話有嘔其實係好0既.... 仲話係胎兒健康0既表現....
不過亦有人話, 其實因人而異, 有0的人呢胎有嘔, 第二胎又冇.....
好多冇嘔0既媽咪bb都精靈健康, 所以可能真係冇乜關係....
不過有嘔0既話, 對我黎講, 係感覺到bb就0係度生長緊....
有強烈懷孕0既感覺0羅...
原帖由 小Ann子 於 09-6-29 22:34 發表
其實嘔係代表好唔好架?

我係作嘔, 但又冇嘔得出wor

別墅

原帖由 siufung 於 09-6-29 23:10 發表
有人話有嘔其實係好0既.... 仲話係胎兒健康0既表現....
不過亦有人話, 其實因人而異, 有0的人呢胎有嘔, 第二胎又冇.....
好多冇嘔0既媽咪bb都精靈健康, 所以可能真係冇乜關係....
不過有嘔0既話, 對我黎講, 係感覺到 ...

吓...咁我點算...我到今日都未嘔呀.....
除左個胸脹痛之外就無....

子爵府

真係好辛苦架 !
我5W嘔到11W 而家通常朝早起身就反胃, 有時嘔黃膽水, 平時間中會反胃, 就嘔唔出 !mouth:mouth:" />
最辛苦係6W至9W果陣, 超辛苦 完全無胃口食野, 個口好淡, 有時個口係好苦, 食兩啖又頂住, 再食多兩啖就嘔喇, 而家好好多喇 ! 你最好少食多餐, 都無咩方法可以唔嘔 !

別墅

原帖由 siufung 於 09-6-29 23:07 發表
而家你過左3個月, 開始係蜜月期喇...
有番胃口食中意食0既野喇....
我都好想快0的過3個月呀... 始終而家個心仲係唔係好定咁....
我7月3日會去照, 到時只有6week幾日, 好驚仲未照到心跳...
你係幾時開始照到心跳0架? ...

我今日都照左(陰超)...都只係得個胎囊....

子爵府

傻妹...
唔使驚0架... 有0的人真係由頭到尾都唔嘔0架...
其實佢地都幾好0架, 你估一日嘔10鑊好過癮呀, 哈哈.....
你而家幾多週呀?
唔嘔都係正常0架.... 每個人身體反應唔同姐....
放心啦....
原帖由 wings080905 於 09-6-29 23:14 發表

吓...咁我點算...我到今日都未嘔呀.....
除左個胸脹痛之外就無....

洋房

我都係6個星期開始嘔, 嘔到7個月都仲嘔緊。。
有時一日嘔足10幾次。。真係黃胆水都嘔埋出嚟。。。

不過依家BB已經2歲,所有辛苦都已經唔記得lor..

別墅

原帖由 siufung 於 09-6-29 23:19 發表
傻妹...
唔使驚0架... 有0的人真係由頭到尾都唔嘔0架...
其實佢地都幾好0架, 你估一日嘔10鑊好過癮呀, 哈哈.....
你而家幾多週呀?
唔嘔都係正常0架.... 每個人身體反應唔同姐....
放心啦....
...

我bb同你差唔多大ga.....
我 6 week 1day

子爵府

qq70,
最辛苦0既幾個星期你過左喇....
我以前不嬲個胃都好敏感, 食錯少少野, 油膩少少都會嘔.... 嘔對於我根本唔係好陌生
但係一日嘔十次八次, 真係唔係好頂得住....
而家我個胃就算冇野, 都會嘔白泡, 同埋超酸又苦0既胃液....
嘔親都口水鼻涕一齊黎.... 辛苦無比
希望真係到左3個月就唔使嘔到咁啦....
原帖由 QQ70 於 09-6-29 23:15 發表
真係好辛苦架 !
我5W嘔到11W 而家通常朝早起身就反胃, 有時嘔黃膽水, 平時間中會反胃, 就嘔唔出 !mouth:mouth:" />mouth:" />
最辛苦係6W至9W果陣, 超辛苦 完全無胃口食野, 個口好淡, ...

子爵府

嘩....
你好勁呀! 好偉大呀! 嘔到7個月仲嘔....
都幾辛苦呀!!
好彩都值得... 而家有個可愛bb.....
我而家都係咁同自己講....呢種辛苦係值得0架....
原帖由 ceciliayou 於 09-6-29 23:23 發表
我都係6個星期開始嘔, 嘔到7個月都仲嘔緊。。
有時一日嘔足10幾次。。真係黃胆水都嘔埋出嚟。。。

不過依家BB已經2歲,所有辛苦都已經唔記得lor.. ...

別墅

我嗰陣都反胃到6個月, 不過好彩係反胃啫, 唔會經常嘔. 不過陀 BB 時嘅嘔係一種福氣嚟架. 見你哋嘔得辛苦之餘又咁開心, 搞到我都不知幾咁羡慕添

首頁

尾頁

跳至