醫護健康

跳至

首頁
12345...10

尾頁

民房

請問有冇元朗區g6pd媽咪?我bb剛出世,想問吓你哋小朋友睇開邊個醫生,請介紹吓!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi, 我都係元朗區g6pd媽咪, 我b睇開方卓明, 都幾好, 佢好有耐性解答我既問題

原帖由 lilymango12 於 10-1-30 16:10 發表
請問有冇元朗區g6pd媽咪?我bb剛出世,想問吓你哋小朋友睇開邊個醫生,請介紹吓!

民房

THANKS! 請問你 小朋友 幾大呀?我下星期要返工, BB 要交比屋企人照顧,好擔心呢!有問題可以多D 請教你嗎?

大宅

HI 大家好! 我BB剛3月5日出生, 我好擔心呀!

我都係住元朗, 我想問元朗有邊間診所可以check G6PD酵素濃度的檢驗 ?

我在其他網上睇過以下資料, 所以想check check. thanks.

如果G6PD酵素濃度在3.5度(U/Gm Hgb)或以下,便是G6PD缺乏症。而濃度為9度或以上, 則屬正常;介乎3.6- 9度之間, 便稱之為邊緣正常, 通常是隱性遺傳G6PD缺乏症的攜帶。

而酵素濃度則在3.5度或以下。但因為不同患者的G6PD基因異變也有不同, 他們會有不同程度的G6PD酵素的缺陷。就如有些男嬰兒的G6PD酵素濃度的檢驗結果是零度! 即是他完全沒有G6PD酵素以保護紅血球免受氧化物質的威脅。父母們更要打醒萬二分精神去避免兒子接觸具氧化性的特定物質。

別墅

我想請問…仔仔兩歲啦…好吸蚊…有咩可以比佢搽呀?無比膏…無比滴又唔得…可以搽啲咩呀…thx

複式洋房

I want to know too...

大宅

你地有無幫bb

做d有g6pd 的字樣的頸鍊比小朋友戴架 ? 係邊度有得做 呢 ?

其實係香港興唔興咁做呢 ?係外國,小朋友有糖尿病的都興戴呢d頸鍊既 。

大宅

原帖由 evawa 於 10-3-23 19:44 發表
HI 大家好! 我BB剛3月5日出生, 我好擔心呀!

我都係住元朗, 我想問元朗有邊間診所可以check G6PD酵素濃度的檢驗 ?

我在其他網上睇過以下資料, 所以想check check. thanks.

如果G6PD酵素濃度在3.5度(U/Gm Hgb) ...

係唔係要幫bb check g6pd 酵素濃度架 ? 我個醫生無同講要做渦

bb就來返學啦,有o羊注意呢 ?

大宅

原帖由 carolchik326 於 10-3-23 21:08 發表
我想請問…仔仔兩歲啦…好吸蚊…有咩可以比佢搽呀?無比膏…無比滴又唔得…可以搽啲咩呀…thx

癢即消.....可以搽

男爵府

各位好, 其實我唔係G6PD既mami,不過我小朋友班中有同學係,今日貼蚊貼返學校,班主任話G6PD既同學仔唔聞後蚊貼/蚊水既味,但係我小朋友惹蚊,我又唔想影響到有G6PD既同學,咁可以用咩驅蚊而又唔影響G6PD既小朋友呢?

請指教~

大宅

原帖由 pandacat_bb 於 10-5-31 14:31 發表
各位好, 其實我唔係G6PD既mami,不過我小朋友班中有同學係,今日貼蚊貼返學校,班主任話G6PD既同學仔唔聞後蚊貼/蚊水既味,但係我小朋友惹蚊,我又唔想影響到有G6PD既同學,咁可以用咩驅蚊而又唔影響G6PD既小朋友呢?

請指教~ ...

可感激你呀,你雖然唔係g6pd 小朋友的媽咪,但係你肯為其他小朋友設想,我個親戚個g6pd小朋友的同學媽咪話:關我o羊事,叫佢個仔唔好行埋來咪得囉

我真係好驚bb第日返學會遇到咁既同學家長

我問過藥劑師(屈臣士及萬寧),佢地都話3歲後可用珮夫人個隻茄紅素的蚊貼

我bb而加用緊隨身的電子區蚊器

男爵府

咁嗰個家長又太過份,將心比己,如果自己小朋友係G6PD,人地咁講又好唔好過~

聽你咁講即係G6PD小朋友唔可以聞蚊貼/蚊水既味,除咗珮夫人個隻茄紅素的蚊貼,嗰日之後我都冇幫我小朋友貼蚊貼/搽蚊水,其實電子驅蚊器有冇效呢? 妳用咩牌子? 我嗰日想係屈人寺買,有個好心mami叫我唔好買,佢話佢囡囡用過冇效喎~

其實班主任其當日令到我同我小朋友嗰日都好唔開心,因為學校旁邊係地盤,學校特別出通告說明,學校每星期會做驅蚊措施,不過家長可自行為小朋友防蚊,班主任嗰日話蚊貼好大陣味,佢分開G6PD嗰位同學我覺得做得好啱,不過我個人認為其實當時佢可以選擇撕走啲蚊貼,放學嗰陣再同我講番,反而佢係班上面話我小朋友啲蚊貼好大味,攪到其它同學話我小朋友唔啱,我小朋友放學返黎喊住同我講啲上堂嗰陣同學話佢

為G6PD小朋友安全著想真的好重要,其實分開咗坐,啲味係班房,G6PD小朋友都會聞到,所以我到依家都唔明點解班主任唔索性撕走蚊貼,咁咪仲安全,同埋我反而覺得校方應該通知家長班上有G6PD小朋友,係我幫小朋友用蚊貼之前我完全唔知班上有G6PD學生

原帖由 LeeCC 於 10-6-1 13:30 發表

可感激你呀,你雖然唔係g6pd 小朋友的媽咪,但係你肯為其他小朋友設想,我個親戚個g6pd小朋友的同學媽咪話:關我o羊事,叫佢個仔唔好行埋來咪得囉

我真係好驚bb第日返學會遇到咁既同學家長

我問過藥劑師(屈臣士及萬寧),佢地 ...

大宅

原帖由 pandacat_bb 於 10-6-4 01:57 發表
咁嗰個家長又太過份,將心比己,如果自己小朋友係G6PD,人地咁講又好唔好過~

聽你咁講即係G6PD小朋友唔可以聞蚊貼/蚊水既味,除咗珮夫人個隻茄紅素的蚊貼,嗰日之後我都冇幫我小朋友貼蚊貼/搽蚊水,其實電子驅蚊器有冇效呢? 妳 ...

其實g6pd患者都唔可以聞樟腦同藥油,我試過轉季時, 同車d人好大陣樟腦味,我地提早落車轉踏的士

所以, 而家逢轉季日子,bb出街多數踏的士

我係萬寧買電子驅蚊器, so far都ok, 因為明知bb唔聞得蚊貼.蚊怕水,我地唔會同bb去勁多蚊的地方,因為預計到多人用呢類產品, 而且g6pd患者唔搽得一般的止痕膏, 冇必要籮黎辛苦

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囝係G6PD小朋友, 佢都用開"莫叮我"蚊貼, 無問題, 唔駛太擔心

男爵府

多謝回覆, 學校真係好多蚊,前兩日企係學校一陣,咬到成腳都係,不過我都唔敢貼蚊貼,萬寧我搵過幾間都冇手戴既電子驅蚊器,或者係屈記買個用住先啦 ~

原帖由 LeeCC 於 10-6-5 23:52 發表

其實g6pd患者都唔可以聞樟腦同藥油,我試過轉季時, 同車d人好大陣樟腦味,我地提早落車轉踏的士

所以, 而家逢轉季日子,bb出街多數踏的士

我係萬寧買電子驅蚊器, so far都ok, 因為明知bb唔聞得蚊貼.蚊怕水,我地唔會同bb去勁多蚊的 ...

男爵府

班主任唔建議我小朋友用蚊貼,因為佢怕會影響有G6PD既同學仔,其實都啱既,無謂要老師擔心,同學仔既家長又擔心~

原帖由 klng28 於 10-6-8 12:16 發表
我囝係G6PD小朋友, 佢都用開"莫叮我"蚊貼, 無問題, 唔駛太擔心

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

這些可否用呢? 我之前去BBQ, 我地全部有用, (但細B就冇用) 我們全部時間都是抱住細B. 佢又冇野喎 !

香茅驅蚊手帶
主要成份:30% 韓國純天然香茅精華油,70% 超微纖維紡織布,薰衣草提取物

唉, 我重買了很多 !!!!

複式洋房

唔該加埋我, 我兩個b都有g6pd...3月18, 三個月大, 俊燁, 俊熹 (孖仔)/將軍澳

首頁
12345...10

尾頁

跳至