嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 先天性心臟病

Hi all mami

我大仔都係有先天性心臟病, 出生後6日已經發現, 4條肺靜脈血管的位置都唔正確, 醫生話好危險, 13日大做手術矯正位置, 住左 2個星期 ICU, 2日特別護理, 仔仔滿月果日出院, 之後都係定期覆診, 不過後來發現有一條血管有問題, 需要做手術塞住條血管唔比佢有血流通, 佢前年已經做左手術啦, 以後應該都無問題, 只要定期覆診就可以啦,

仔仔今年已經十歲啦, 重做左哥哥呀, 弟弟21個月大

祝各位BB早日康復, 身體健康
del by bk

複式洋房

大瓜,

妳是擔心bb有唐氏綜合症多d,還是擔心bb心漏多d呢?

首先,你bb現在已經發現了VSD,但其實VSD都不是很大問題的,很多VSD都會自動痊癒。就以我囝囝為例,他出世時VSD 5mm,現在都差不多好返哂。我替妳憂慮的,就是不知道bb出世時個窿仔會變成點,可能會變大,可能會生埋,亦可能會多過一個...

至於唐氏,我諗妳應先了解下自己係唔係高危人士,妳今年幾多歲呢?有照過頸皮和驗血嗎?妳醫生話“心漏B有唐氏可能性會增加”,但我睇過好多關於心漏的資料,都無講心漏會增加患唐氏的可能性的;相反,很多唐氏的嬰兒可能同時有先天性的心臟及其他器宮的缺陷。

建議一:睇多個醫生,一來可證實下係咪真係有VSD,二來可以問多d意見。

建議二:自己睇下d資料
先天性心臟病:
http://www.childheart.org.hk/site/chin_aboutus.htm
唐氏綜合症:
http://www.fetalmedicine.hk/tr/downsynd.asp
http://www.info-ds.com/
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006042101542

建議三:問下d有經驗的人,聽下佢地的意見。不要問d唔識野既三姑六婆,她們只會講d無建設性(甚至傷害性)的說話,令妳更煩。

禁止訪問

大宅

Hi yf,

手術前唔洗食藥, 不過手術後要食藥, 第一次食去水藥, 第二次食亞士匹靈
我覺得"心事"無影響到佢成長呀, 因之前 check 過佢 IQ 無問題, 反而比其他人高, 不過通常有"心事"的小朋友都比較難教及脾氣大
第二胎有既機會係會高d, 不過要看第一胎搵唔搵到原因,
不過第二胎時醫生會幫你做一D比較長細的檢查, 睇第二胎會唔會有"心事"
我個人覺得除非醫生話係遺傳, 如果唔係應該都唔需要太擔心, 我細仔都無事啦, 反而我覺得要睇你有沒有時間再照顧多一個BB, 因為有D小朋友比較多覆診及進出醫院的時候, 大人可能只能照顧到大, 照顧唔到細, 要找人代勞

希望幫到你啦
KITTY

yf 寫道:
kitty,

仔仔做手術前洗唔洗食藥架? 你覺得"心事"有無影響到佢成長呀? 如果第一胎有"心事", 禁第二胎有既幾會係咪都會高d呀?

del by bk

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

kittty 寫道:
Hi yf,

........我覺得"心事"無影響到佢成長呀, 因之前 check 過佢 IQ 無問題, 反而比其他人高, 不過通常有"心事"的小朋友都比較難教及脾氣大..............

sorry又搭訕,
我不是心仔心女媽媽但識好多哩d媽媽,其實心仔心女一般難教及脾氣大係父母做成,因為佢有病驚佢唔激得,一般都會好就佢同忍佢,有細佬妹都係要人地讓佢,亦可能因為內心覺對佢有虧欠而想補償,慢慢會養成小霸王成格!唔易同人相處!其實心仔心女先天已經無人地咁好氣好力,將來搬抬擔拓一定無佢地份,做人一定要食腦同要靠eq,所以有好多心仔去到青少年期就因為唔識同人相處而有好多情緖同行為問題!所以惜還惜,一定要俾佢同其他小朋友多交流,唔好要人就佢,佢係大毫照要求佢做好榜樣同惜細佬妹,因為你唔可以庇蔭佢一世,出面人唔會好似你咁對佢,一定要佢學識待人處事!

大宅

木瓜
我bb有心漏都係我懷孕時發現架!記得嗰時bb同你現在懷孕週數差不多,你的心情我都感受過,好難受!醫生都叫我考慮下要唔要個bb,我個心好痛,剛剛可以感受到bb嘅存在時,又要我考慮放唔放棄,我寧願自己有事,當時我成日都會問點解?點解要簡我個bb?一諗起就喊!同時醫生又幫我做了抽胎水撿查,証實我同老公啲基因無問題!經過咗多星期嘅商量,最終都決定要bb,原因係bb到咗出世係可以醫返好!點解要放棄佢?我bb依家差不多1歲,將要做多次手術!我唔會放棄!木瓜,我哋一齊努力撐下去!加油
大瓜 寫道:
本人懷孕21周4日, 於日前超聲波檢查發現BB有心漏(VSD), 0.2cm長. 不知BB的心漏會否康服? 醫生話心漏B有唐氏可能性會增加(x5times). 由於看見各位大部份心漏B都是於出世後才發現.....十分擔心.

未知有沒有其他媽媽發現BB出世前有心漏, 又會否考慮人工流產? :cry: :cry: :cry:

禁止訪問

大宅

我bb食緊雪印!

禁止訪問

大宅

我bb差不多1歲,對上半個月磅只得16磅左右,咁你呢?yf

禁止訪問

民房

我同丈夫決定要個BB. 本月8號約左心臟科醫生見面. 希望佢出世時健康la!

大瓜

複式洋房

我地支持妳

大瓜 寫道:
我同丈夫決定要個BB. 本月8號約左心臟科醫生見面. 希望佢出世時健康la!

大瓜

大宅

我地支持妳

禁止訪問

大宅

yf
每次帶bb去覆診醫生都話磅數okay,只要有重過就得! :cry: 咁你bb食乜奶粉架?係醫生嘅suggestion?

禁止訪問

大宅

yf
Thx!咁係一樽樽,定係自己調配架,難買嗎?
我下次帶bb去覆診我都要問下醫生lu!

禁止訪問

洋房

大瓜,

你今日睇完醫生點呀 ?

首頁

尾頁

跳至