嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 先天性心臟病

民房

yf,

好耐無check on forum. 相信在此討論區內, 大家都會從各方人士收到不少情報。而家bb差唔多戒奶啦, 佢好意同大人一齊食飯和食麵,雜食不是太多;單從外表, 未必知道她是病患者呢! (除左佢心口前後的疤痕外).

你bb而家幾大呀?

洋房

Sisiangle,

我個仔一入醫院醫生就話係心臟衰竭要轉去 GH; 一照聲波就話要立即做手術因為佢的肺動脈太粗所以太多血流去個肺令佢食野同呼吸都好辛苦. 而且佢要做 3 - 4次手術先叫做好番. 因為佢有心房間隔缺損, 動脈導管末閉, 心室間隔缺損同大血管異位. 佢有 2個心漏但唔可以補因為佢個心結構上有問題, 其中1 個心室太細至沒有功能.

醫生話佢屬於係嚴重先天性心臟病, 當時我都唔知哭了幾多次, 但都無辦發啦為有面對羅, 期間我聽左好多難聽的說話一時奶奶話我大肚時食錯野, 一時話我返工時動了氣. 後來我連份工都遲左因為可以等個仔出院後有人細心照顧. 我個細仔由 GH轉去 TKO 醫院成6個月都要插住胃喉每次我用連胃喉 "偉" 佢食奶都唔知幾大壓力, 好彩而家食野方面叫做好d. 所以我同你講只要等 bb 出院之後俾d心機照顧好快就轉好家.

加油呀 !!!

禁止訪問

複式洋房

我只是為你們打打氣,人間滿希望,明天會更好!

我姐姐一出世有心臟問題,做手術後更曾心臟停頓及盲了(因腦部積瘀血),但後來慢慢康復,現已是一個孩子的母親,有自已一個家。

不要放棄!

珍珠宮

jennychow
pls check pm (私人信息),係最右上角架
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

對不起,我未能細閱25頁的留言.
我的bb出世後醫生發現有vsd 4mm (心室間隔缺損), 而家要早晚食去水藥, 醫生話佢既情形係唔會自己好,可能遲d要做手術…佢而家2個多月, 成日都會好倦, 食藥又嘔, 飲奶時有氣喘同埋面色(嘴唇附近)紫紫地, 希望佢可以健康成長啦!

我想同佢買醫療保險, 驚將來要去私家醫院做手術.唔知受唔受保呢?

複式洋房

咁o既情況通常保險都唔會受的.
之前我都問過保險agent,佢話最好等bb好返之後至去投保,因為如果bb有心臟病時去投保,一來保險公司唔受;二來佢地會record底bb o既病歷,咁就成個保業界都可以知道,將來即使痊癒後想買保險都會好麻煩.
所以如果你想問關於bb保險,都要暗地裡問,千祈唔好隨便將自己和bb的資料俾保險公司呀.

mrswhat 寫道:
對不起,我未能細閱25頁的留言.
我的bb出世後醫生發現有vsd 4mm (心室間隔缺損), 而家要早晚食去水藥, 醫生話佢既情形係唔會自己好,可能遲d要做手術…佢而家2個多月, 成日都會好倦, 食藥又嘔, 飲奶時有氣喘同埋面色(嘴唇附近)紫紫地, 希望佢可以健康成長啦!

我想同佢買醫療保險, 驚將來要去私家醫院做手術.唔知受唔受保呢?

大宅

thanks 星夢美少女.
我都知保險公司唔會做蝕本生意...

大宅

好耐無入o黎, 各位媽咪好嗎? bb精靈嗎?

Sisiangle,

睇到你o既case, 真係好心痛, 比心機呀, 我o地都會支持你架.

男爵府

我昨天係私家的化驗中心照結構性超聲波, 現時22周, 最後醫生發現bb有心漏, 有2mm, 佢比我的即時意見係最好去抽洋水, 看看bb染色體有無問題, 因為怕會係唐氏bb, 但我之前係12周都有去威院做早孕期一站式(唐氏檢查), 結果係低危, 我有問題係 ...

1)22-23周才做抽洋水, 會唔會好危險?
2)我怕bb係唐氏, 抽洋水係唔係100%可以確定到有定無?

希望大家可以幫下我.

iloveilove 寫道:
木瓜
我bb有心漏都係我懷孕時發現架!記得嗰時bb同你現在懷孕週數差不多,你的心情我都感受過,好難受!醫生都叫我考慮下要唔要個bb,我個心好痛,剛剛可以感受到bb嘅存在時,又要我考慮放唔放棄,我寧願自己有事,當時我成日都會問點解?點解要簡我個bb?一諗起就喊!同時醫生又幫我做了抽胎水撿查,証實我同老公啲基因無問題!經過咗多星期嘅商量,最終都決定要bb,原因係bb到咗出世係可以醫返好!點解要放棄佢?我bb依家差不多1歲,將要做多次手術!我唔會放棄!木瓜,我哋一齊努力撐下去!加油 [quote]
大瓜 寫道:
本人懷孕21周4日, 於日前超聲波檢查發現BB有心漏(VSD), 0.2cm長. 不知BB的心漏會否康服? 醫生話心漏B有唐氏可能性會增加(x5times). 由於看見各位大部份心漏B都是於出世後才發現.....十分擔心.

未知有沒有其他媽媽發現BB出世前有心漏, 又會否考慮人工流產? :cry: :cry: :cry:
[/quote]
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

我bb晌16日大時曾經有肺炎入左QE, 後來QE既醫生聽到bb心跳有雜音, 叫我等bb4個月大時(9月)帶bb返去覆診, 醫生話bb太細個睇唔倒個心有咩事, 但係我睇你地d留言話bb一出世就檢查到bb心臟有問題, 點解我個醫生會咁講呢?? 同埋我bb好鐘意瞓覺, 瞓到我覺得好似有d問題, 24小時裏面佢瞓左成20個鐘, 同我大仔完全唔一樣, bb唔係飲好多奶, 一飲奶就大喊, 要安撫一陣, 到差不多瞓著時先餵到4oz, 佢而家岩岩3個月, 有6.5kg, 唔知有無問題, 我可以點做先至知道佢心臟有咩事, 係咪真係要等到9月覆診至知呢? 我好擔心!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

大宅

carriechan
你唔怕遠可以去瑪嘉烈試下
果到兒科好好
我個囡由一出世就係果到跟

四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

男爵府

另外我想問下, 有心漏的BB, 多唔多機會係唐氏?
因為我知唐氏的BB多數有先天性心臟病.
雖然之前係12周都有去威院做早孕期一站式(唐氏檢查), 結果係低危, 但我都係好擔心, 請大家幫手答答, 同比D意見我啦.

hellokitty1011 寫道:

我昨天係私家的化驗中心照結構性超聲波, 現時22周, 最後醫生發現bb有心漏, 有2mm, 佢比我的即時意見係最好去抽洋水, 看看bb染色體有無問題, 因為怕會係唐氏bb, 但我之前係12周都有去威院做早孕期一站式(唐氏檢查), 結果係低危, 我有問題係 ...

1)22-23周才做抽洋水, 會唔會好危險?
2)我怕bb係唐氏, 抽洋水係唔係100%可以確定到有定無?

希望大家可以幫下我.

[quote]
iloveilove 寫道:
木瓜
我bb有心漏都係我懷孕時發現架!記得嗰時bb同你現在懷孕週數差不多,你的心情我都感受過,好難受!醫生都叫我考慮下要唔要個bb,我個心好痛,剛剛可以感受到bb嘅存在時,又要我考慮放唔放棄,我寧願自己有事,當時我成日都會問點解?點解要簡我個bb?一諗起就喊!同時醫生又幫我做了抽胎水撿查,証實我同老公啲基因無問題!經過咗多星期嘅商量,最終都決定要bb,原因係bb到咗出世係可以醫返好!點解要放棄佢?我bb依家差不多1歲,將要做多次手術!我唔會放棄!木瓜,我哋一齊努力撐下去!加油 [quote]
大瓜 寫道:
本人懷孕21周4日, 於日前超聲波檢查發現BB有心漏(VSD), 0.2cm長. 不知BB的心漏會否康服? 醫生話心漏B有唐氏可能性會增加(x5times). 由於看見各位大部份心漏B都是於出世後才發現.....十分擔心.

未知有沒有其他媽媽發現BB出世前有心漏, 又會否考慮人工流產? :cry: :cry: :cry:
[/quote][/quote]
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

hello,大家好,
我個女冬冬就快3歲,出世時冇耐發覺佢心有雜音,係VSD,隨着長大,佢心個孔仔也跟住大,初初4mm,現在5-7mm,touch wood佢一直冇氣喘或心衰歇,但以我所知,佢個孔仔是不能埋的,做手術是不能排除,到10幾歲時可從血管pass把類似遮仔的阻塞器去塞住個孔仔。

最近,我有些不開心,我一直如常和一個家長在bk聊天討論,但當我告知她我個女有心漏時,她已冇再覆我了,心有點兒痛,可能一般人不大明白何謂心漏,佢哋以為會傳染,但真喺唔會。我仲覺得我個女幾聰明添。唉!真充無奈! :-( :-( :-(

禁止訪問

男爵府

我自己有心漏, 係ASD, 細個都話大個會埋番, 但都無, 我成廿歲先做手術, 因為我一直都無野, 好正常, 又係照做運動.
而家check住BB 有無. 唔好擔心, 其實唔係大件事, 只要有感冒同睇牙小心d, 就ok.

大宅

多謝你哋先!真感激有个地方比我哋ventilate 吓,keep in touch!

LittlePigmom,
咁你一直都冇嘢,如果唔做手術得唔得,而你做咗,咁係基於咩原因?你是否做導管那種方法?係GH做?做咗同未做時有咩分別?
咁你拍拖嗰陣,你老公知唔知,佢介唔介意?
因我媽娶新胞時,當佢知道个新胞係心漏,極度反對婚事,但最後阿哥都不理,佢哋現在不知幾好,生个女部冇事。

我个女第一次到健康院時發現有雜音,現在就快3歲,touch wood 一直不用吃藥,但个孔好近心辮 (valve),随着年齡增大,个孔也跟住大,医生話應該不能生埋,都應該遲啲做,at least 10幾歲做。

大宅

long time no see

大宅

我想請教大家:
我bb一出世就做咗主動脈狹窄手術,術後尚算ok!
近一歲時就補咗心漏,但術後醫生話手術成功,但心漏未完全補到!仲有少少漏,佢地話有機會bb人越大個漏位會黏返埋,只要一路留意住就可以,但近日去覆診,另一個醫生又話bb個心仔仲有雜音,佢話暫時唔安排做多一次手術,因為bb極力爭札!做唔到任何檢查!所以我都唔知點算好!身為一個媽媽,我感到傍徨了!

首頁

尾頁

跳至