嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Re: 先天性心臟病

hi all,

我仔仔一出世就知左邊心反開得唔好..都係半迫切要動手術既~終於13個月已經向葛亮洪做左心導管手術, 一齊都嘗算順利..而家keep住半年覆診就得..
有咩想交流下可以pm我..我怕睇唔到大家既留言

水晶宮

hokiubb,

唔好太擔心.通常有病在身的小朋友都係比較瘦..我仔仔18mth都係得20lbsjar~ 又係長期見營養師, 又係食加營素..有無叫你加polycal ar??? 佢叫我唔好太緊張,只要有增長跟住條curve上就得 :wink:
我而家比仔仔食羊奶n 食羊片law..都ok幾好..d肉地都實d

Joy,
我向葛亮洪睇係政府ka

水晶宮

fumiko,

其實都有一定危險,但都好安全ka la..(好醫生腔呵 )
都幾複雜ka..你check pm

水晶宮

hokiubb 寫道:
connie117,請問羊奶及羊片點樣食,羊奶係未溝落加營素度? 請指教。平時佢都有食sevenseas個隻維他命 (以前食polyvisol)。

唔好咁客氣!
我仔仔係食~卡洛塔妮羊乳片/奶粉~
有d mami就加落去奶樹, because隻未都soso地怕小主唔肯飲, 我就係臨sleep個支奶比佢飲law..佢肯飲ka..
我無比全羊奶佢飲because營養師話佢始終都唔及加營素. so我就比羊奶片佢當小吃, 比佢咬下食下law..功效都係同奶一樣
BK都有1,2個topic係講羊奶ka..你可以留意下 :mrgreen:

水晶宮

honeybabybee,

真係好~可以幫下其他有呢個病小朋友既mami, 暢發下~問下! :wink:

水晶宮

honeybabybee

我都係member~我向Grantham都住左1個week..4圍睇~睇到d board有呢個會~但好 咩都未有參與

水晶宮

honeybabybee 寫道:
connie
我都會為呢個會做義工,可以的話幫助一o的有需要o既人,幾happy o架。 :-P

ic..我next month會番去grantham覆診, 到時再了解下sin

水晶宮

nglee,
你同仔仔都加油ar~已經過左一關, 另一關一定難唔到你地.
我覺小朋友生命力真係好強, 甘大既開胸手術10天就可出院

我仔仔都係經歷左一個大關, 住左好長時間既醫院, 心臟又一關都過左, 早排又捱左一輪出入e院多過去玩. :-(
但佢都可以比我堅強, 比我硬正! 我先

水晶宮

heddylaw,

其實我好明你妹妹既感受!
一個快做mami既女人..知道自己既bb有先天既缺陷, 壓力好大, 大到hubby都未必share得到
Because我仔仔都係有先天既缺陷 我既決定就生佢出來law~因為我仔仔既病e生都有把握去e law..但出到來結果唔係law..我仔仔1出世就住左8個月e院, 其中1半時間都係住icu :cry: 我都係出出入入e院為常, 就係唔易過ka
叫你妹妹想清楚, because小朋友會唔會出來好痛苦呢? because出世要捱太多真係大人小b都好累~
但佢自己一定好想生BB出來, because只要有1線希望都會

水晶宮

Joy 寫道:
honebabybee,
有時真係不敢講野, 果日才說個囝好耐沒有哮喘..... 昨晚就喘得好勁入院了..... :cry: :cry: :cry:

小朋友真係唔讚得~
Joy你仔仔真係抵打ar
天氣轉都係差d ka..小心身體

水晶宮

heddylaw:
sorry 我家有D事,遲些再Call你。 :cry: :cry: :cry:

保重ar~
支持你n你的家人 :wink:

tsznok,
你B好可愛 :wink:

水晶宮

joy,

點ar??結果順利ma??? :wink: 好緊張too~

我都係今個月15號派成績表ar 都緊張都水

QBABY
仁安堂保嬰丹都係大藥廠..我就食余仁生

你家裡都事好點MA
多多保重~

水晶宮

joy,
恭喜你..
我都感受到你的喜悅和憂心ar
我知ka la..都唔係第一次覆診..我次次都好似回鄉咁ka na~ :mrgreen: 我live tuen mun好遠ar~ so我連自己既糧食都帶埋 :mrgreen:
我而家都等緊15/2日子來臨

雖然分擔唔到你的憂慮..你自己都多點休息..唔好比自己太多壓力..希望都總左明天, 明天都是美好的一天 :exclaim:
我地默默支持你~

水晶宮

Joy,

Thank you你~我都好緊張~
知道~我會report給你地ka na~

yes, in grantham ar~ 我時間係1400~都過左lunch lu~
次次都要18:00左右sin走得ka.. so要帶定d野食比我個為食仔~
聽你咁講放心好多na..take care!~

marscayc,
一定會情人節快樂既~放心~
等你good news~

[size=medium]
你地都好有心~
Thank you so much~
大家都新年快樂~身體健康~事事如意~

水晶宮

marscayc, joy n honeybabybee,

215覆左診..e生話算理想..我都放左心頭塊大石
because 由last year 6月到而家係比較易復發ka..e生話睇this moment情況都ok無worse既情況出現..日後復發機會都比較細 :wink: so 我同hubby2個都開心到即刻錫左囝囝一啖 而家1/2yr先check up 一次law :wink:

marscayc,
你都唔使太擔心la, 唔急既迫切手術即係唔係好嚴重, 信e生佢地好pro :wink:

臭豬豬,
你係咪都向grantham睇ar??唔好太擔心la..我地呢樹都有些小朋友做過胸手術ka..而家都好好無事, 如果急e院會比快期你ka..keep住覆診就ok~

我又幾好彩, 次次都係睇番同一個e生, 個e生仲係幫阿仔做手術既tim

水晶宮

各位媽咪,今日睇報紙,見到一單新聞,一名三個月男嬰,沖涼時心臟病發,昏迷入院,心臟曾一度停頓, :cry: 現時情況危硊,睇完很很唔開心&傷心,希望佢冇事啦。 :cry: :cry: :cry:

我都睇左news...心都up up地 :cry: :cry:

水晶宮

candietweety 寫道:
自己準備好自己啦,因為隨時有死雞jup架!基本上手術條list係有sudden,urgent,early,normal同optional,有時排左但有人要救命都會俾人打尖,但有時約好嘅小b突然發燒或咳,響唔係高百份比安全嘅情況下,手術可能臨時delay,哩個時候醫院會係early條隊到call人入院攝位!如果bb時常係最佳狀態,話唔定可以早d做!

係ar~我都係攝期ka jar~e院都係1week之前通知我, 3days前confrim

水晶宮

honeybabybee, marscayc

thank you so much~
唔使sin mo我, 你寶寶好快無樹ka na~

水晶宮

Joy 寫道:
connie,
恭喜你.

前天醫院打來說我個仔甲狀線素高出一倍, 要回去再抽血驗 & 覆診........ too bad. :cry:

Joy,

thanks~
唔好擔心~check下sin..睇下e生點講 :wink:

水晶宮

Joy,

你同仔仔都要加油ar~~無事既!..雖然關關都好難過..但只要一家同心..一定能過得到ka~ 我次次見仔仔入手術室都係有咁既信念..總之一家人一條心..咩都無問題..

我都幫你同仔仔打氣!加油 ar~

咁arm既, 原來大家都有試過食齋去為仔都祈福~我覺得好靈ka~

bluecat,
hi~ nice to c u here~
仔仔近來嗎??
d 99係咁ka na..我果個又係~so我都唔多理佢, 個仔係我又唔係佢既..又唔使日日對住佢..like咪見多d, 唔like咪番去小d law~

sister,
bb 有咳就要小心d ar~~要話比e生聽, 睇下arm唔arm 做OT or not ar?? 平常心..唔好比太大壓力自己..排左幾時ar??

首頁

尾頁

跳至