嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 先天性心臟病

知多d,個人都定d

-->兒童心臟基金會
-->兒童循環系統疾病
-->Heart1.com

祝各bb健健康康!

複式洋房

我阿B出世第四天已經被發現個心有雜音,第五天去照心,證實係VSD,個窿大約5mm。
之後一直都係由梁醫生跟進,未睇過公立醫院。阿B宜家已經歲半大,但從都未食過心臟藥(e.g.去水丸)。梁醫生的comment係話現階段都係觀察住先,好有可能慢慢生返埋,影響不大…
所以我覺得如果你地B的窿仔只係0.4 – 0.5mm,應該問題不大的。

複式洋房

Pls check PM.

複式洋房

[size=xx-large]身體健康

複式洋房

Hi cm93002,

我諗個窿仔係3mm的話應該問題不大的. 我bb個窿仔5mm都無乜問題, 你睇睇我之前的留言吧, 不多講了.

建議你上兒童心臟基金會網頁睇下, 了解多d.

不必太擔心的. 都就黎覆診啦, 準備定d問題問醫生吧.

你個b好得意啊! 祝身體健康!

cm93002 寫道:
我bb出世時聽到心臟有雜音,照超聲波後發現有VSD3mm,醫生當時冇詳細解釋比我聽,又冇話使唔使做手術,淨係約我三月再覆診,我當時又唔識問,請問有冇媽咪bb同我bb情況差唔多可以比D意見我?THX!

複式洋房

上星期同bb覆診照心, 醫生話個窿仔已經收細了, 而家只係差不多一條頭髮咁幼. 醫生仲話下次覆診(一年之後)應該會完全生埋.

複式洋房

多謝你!
阿b而家21個月大.

yf 寫道:
供喜你呀!! bb好番晒!... bb而家幾大呀?

複式洋房

小b上次照心係一年前,下次照心係一年後。
剛出世時就發現有VSD,大概5mm大。佢從來都無食過心藥架。
我覺得"心事"無影響到佢既發展同學習喎,只係覺得佢體型較瘦囉。佢而家21個月,81cm高,只係重10.4kg。不過都算係跟住條curve發展o既。 :-P

yf 寫道:
星夢美少女,

你個b而家係咪一年覆一次診架? 仲洗唔洗食藥? 原本個洞有幾大呀? "心事"有無影響到佢一路既發展同學習呀?

複式洋房

大瓜,

妳是擔心bb有唐氏綜合症多d,還是擔心bb心漏多d呢?

首先,你bb現在已經發現了VSD,但其實VSD都不是很大問題的,很多VSD都會自動痊癒。就以我囝囝為例,他出世時VSD 5mm,現在都差不多好返哂。我替妳憂慮的,就是不知道bb出世時個窿仔會變成點,可能會變大,可能會生埋,亦可能會多過一個...

至於唐氏,我諗妳應先了解下自己係唔係高危人士,妳今年幾多歲呢?有照過頸皮和驗血嗎?妳醫生話“心漏B有唐氏可能性會增加”,但我睇過好多關於心漏的資料,都無講心漏會增加患唐氏的可能性的;相反,很多唐氏的嬰兒可能同時有先天性的心臟及其他器宮的缺陷。

建議一:睇多個醫生,一來可證實下係咪真係有VSD,二來可以問多d意見。

建議二:自己睇下d資料
先天性心臟病:
http://www.childheart.org.hk/site/chin_aboutus.htm
唐氏綜合症:
http://www.fetalmedicine.hk/tr/downsynd.asp
http://www.info-ds.com/
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006042101542

建議三:問下d有經驗的人,聽下佢地的意見。不要問d唔識野既三姑六婆,她們只會講d無建設性(甚至傷害性)的說話,令妳更煩。

複式洋房

我地支持妳

大瓜 寫道:
我同丈夫決定要個BB. 本月8號約左心臟科醫生見面. 希望佢出世時健康la!

大瓜

複式洋房

忘記它吧。
保持心境開朗,準備迎接bb出世!

複式洋房

咁o既情況通常保險都唔會受的.
之前我都問過保險agent,佢話最好等bb好返之後至去投保,因為如果bb有心臟病時去投保,一來保險公司唔受;二來佢地會record底bb o既病歷,咁就成個保業界都可以知道,將來即使痊癒後想買保險都會好麻煩.
所以如果你想問關於bb保險,都要暗地裡問,千祈唔好隨便將自己和bb的資料俾保險公司呀.

mrswhat 寫道:
對不起,我未能細閱25頁的留言.
我的bb出世後醫生發現有vsd 4mm (心室間隔缺損), 而家要早晚食去水藥, 醫生話佢既情形係唔會自己好,可能遲d要做手術…佢而家2個多月, 成日都會好倦, 食藥又嘔, 飲奶時有氣喘同埋面色(嘴唇附近)紫紫地, 希望佢可以健康成長啦!

我想同佢買醫療保險, 驚將來要去私家醫院做手術.唔知受唔受保呢?

複式洋房

極力爭札..??

我阿b都唔鍾意俾醫生做檢查, 不過醫生可以開d 訓覺藥俾佢飲, 訓左之後就做咩都得啦.

首頁

尾頁

跳至