論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

真係好難架!因為有經驗既唔會再肯湊初生.因為初生係最辛苦既.又要全天候睇住,仲要半夜起身!
如果係香港有經驗既賓賓一定唔做.因為佢地會搵D小朋友已經返緊學既工.仲要係最好讀小學乜都唔駛佢照顧個D.
如果你搵到.可能個賓賓都好大年紀/比人炒個D.係出面好難搵工個類.到時可能你又唔鐘意佢太大年紀......

禁止訪問

等待驗證會員

唔止賓姐, 想請印姐湊NB都好難.

禁止訪問

回覆 4# maycheng 的文章

禁止訪問

民房

原帖由 maycheng 於 09-8-26 15:54 發表
我想請賓呀, 有好介紹就PM我喇

I am having the same problem. So hard to find a maid who is willing to take care new born! That's why I try to look it up from different agents but still no luck! Maybe I didn't find the good maid agent! Anyone can help!

男爵府

不如請d 有湊小朋友既經驗, 自已又生過bb 既工人啦...., 至於湊初生自已慢慢train 啦, 我第1and 2 個工人都係咁....

民房

原帖由 rowong 於 09-8-26 16:41 發表

I am having the same problem. So hard to find a maid who is willing to take care new born! That's why I try to look it up from different agents but still no luck! Maybe I didn't find the good maid a ...

I have same problem too. My maid just left. She said her mom got sick and need to resign. But I found the news from her friend saying that she has gone to Europe already. Why they don't like to take care new born?

大宅

我嘅情況一樣. 我剛剛生咗bb一個月. 本來以為自己攪得掂所以2請工人. 点知原來湊bb真係辛苦到暴. 所以決定請工人. 但就算我睇過工人嘅資料覺得ok. 但因為我冇一間緊房比賓姐, 所以佢地都唔想來我到做嘢. 找咗一段時間都冇合適工人. 但今日agent介紹咗一個賓姐比我. e個賓姐之前做過兩個雇主, 一個6年, 另一個12年. 我見e個賓姐咁stable就好有好感. 但e個賓姐有52歲. 我想問吓工人年齡大係唔係真係好有問題?

大宅

52歲太大了, 萬一有健康問題就煩, 而且老賓唔易handle, 她們已有自己一套, 做野多數求其.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 yamiyami 於 09-8-26 17:21 發表
不如請d 有湊小朋友既經驗, 自已又生過bb 既工人啦...., 至於湊初生自已慢慢train 啦, 我第1and 2 個工人都係咁....

個問題係好多工人都寧願湊小朋友(由其係返小學個啲)都唔肯湊初生B, 因為佢地嫌辛苦! 早排我問家中印姐有無朋友想湊初生B, 佢居然話:"太太, 呢度做緊野既姐姐唔會肯湊BB呀, 佢地想湊婆婆ga ja! 只有响印尼無工做個啲先至肯黎湊BB ga!"

伯爵府

原帖由 Flo0602 於 09-8-29 21:06 發表

個問題係好多工人都寧願湊小朋友(由其係返小學個啲)都唔肯湊初生B, 因為佢地嫌辛苦! 早排我問家中印姐有無朋友想湊初生B, 佢居然話:"太太, 呢度做緊野既姐姐唔會肯湊BB呀, 佢地想湊婆婆ga ja! 只有响印尼無工做 ...

而家D工人選工來做的,即使佢來到你家,一見唔對路,就話唔做,我都唔明簽約來有什麼用!初生更唔會同你做啦!

公爵府

我啱啱有個四年完約工人走咗, 現在應該揾緊工, 佢都好想再揍BB. 46歲, 湊我BB由初生到4歲. 個人矮細但担得抬得, 仲好醒識轉彎, 話頭醒尾, 又從來冇搏咀. 如果BB有病發燒, 出玫瑰疹, 哮喘氣管敏感, 你一定唔駛担心, 因為佢知道哂點去handle同知道用/食乜嘢藥.

不過佢絕對唔係perfect, 一定要限住佢用電話, 如果你講明工作時間唔準佢用而佢又ok, 我諗以揾一個菲傭揍BB來講, 佢就一定升任有餘囉! 因為好多話識揍BB, 甚至話已生過又揍過佢自己個BB, 但其實都唔係好得架.

原帖由 maycheng 於 09-8-26 11:17 發表
如題
搵過幾間AGENT, 都唔岩心水, 點算好呀?
好賓去晒邊呀?

大宅

可唔可以俾你個工人既資料我呀, 我想搵人揍nb呀, thx!

原帖由 jellomama 於 09-8-29 22:52 發表
我啱啱有個四年完約工人走咗, 現在應該揾緊工, 佢都好想再揍BB. 46歲, 湊我BB由初生到4歲. 個人矮細但担得抬得, 仲好醒識轉彎, 話頭醒尾, 又從來冇搏咀. 如果BB有病發燒, 出玫瑰疹, 哮喘氣管敏感, 你一定唔駛担心, ...

公爵府

I PM you already.
原帖由 balllawball 於 09-8-30 10:39 發表
可唔可以俾你個工人既資料我呀, 我想搵人揍nb呀, thx!

洋房

原帖由 maycheng 於 09-8-26 11:17 發表
如題
搵過幾間AGENT, 都唔岩心水, 點算好呀?
好賓去晒邊呀?

我之前生個時,都請左過話"有經驗"湊B既
工人,但點知到頭來都係要教一次。
最後,我都係請左個陪月員,費時一陣個
工人亂咁舞呀B。

禁止訪問

大宅

原帖由 爽媽 於 09-8-29 19:51 發表
我嘅情況一樣. 我剛剛生咗bb一個月. 本來以為自己攪得掂所以2請工人. 点知原來湊bb真係辛苦到暴. 所以決定請工人. 但就算我睇過工人嘅資料覺得ok. 但因為我冇一間緊房比賓姐, 所以佢地都唔想來我到做嘢. 找咗一段時 ...

52歲我唔會請.呢D請返黍可能腰心腰肺!
因為佢太熟識啦!其實我之前都講過.只會請到D年紀大既賓姐.因為佢地無選工既條件!
唔好講健康問題先.到你個B差不多一歲你就知啦!
自己30歲彎腰同呀女學行路都辛苦啦!可況52...個個仲唔係自己個女添.咁大年紀你真係要諗清楚!

首頁

尾頁

跳至