論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

原帖由 工廠妹 於 09-9-5 02:02 發表
我睇完呢單case真係好嬲,淚水也按奈不住掉了下來!
忍唔住e咗封信畀特首辦,copy埋呢個案例,希望阿特首大人有幸睇到!
[email protected]
結尾我咁寫:
何為息事寧人?法律不是公道平等嗎?為何在這個年代還可以被這樣冤枉?特 ...

我都忍唔住寫左封emai比特首...我能做到的就這麼多

特首辦回了我的電郵~

先生/女士:

九月五日致行政長官的電郵,我獲授權認收,謹此謝謝你提出的意見。我們亦已把你的意見轉交勞工及福利局參閱。
行政長官私人秘書

轉交左之後又點呀

男爵府

anyone can send to newspaper

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我之前咪比個印告我~
我家姐話, 呢班無業游民唔好嘢佢, 比咗錢送佢哋返屋企算啦, 錢無咗咪找過, 但係現今無咗份工都唔知係邊度找, 慳番D精神及時間係工作上咪好lor...

下次請工人要精明D.... 家最好有攝錄機, 拍低所有的証據, 等佢知道冇得放屁!

原帖由 JJSale 於 09-9-5 02:07 發表
我睇完都好嬲架! 個班正人渣!貪得無厭!!我個工人11/9到,攪到我都好驚! 你個係印or賓??

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唉....
以家請工人
好似要預左一筆俾佢地屈咁....
但無奈
我要請多一個約
到bb2歲就同佢講再見

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我覺得d官, 調解主任每日都處理呢d case , 佢地都知好多僱主被屈........ 我覺得佢地勸僱主比少少擺平件事,好過你繼續爭持, 可能最後付出左好多, 但得不償失. 呢點係事實, 亦都係外傭僱主的無奈, 而d 官,調解主任日日都舉另一d case 做例來令僱主軟化, 了事; 因為佢地份工都要比成績佢地上司睇, 佢又成功調解左幾多 case, 咁好似能夠減少左打落去的政府資源/ 成本........講真, 如果僱主唔係聽左佢地呢番話而買佢怕, 堅持到底; 外傭及工會唔會咁"狼". 僱主如不委屈, 如臝左, 外傭及工會亦不一定上訴到; 即係唔係佢要玩落去就比佢玩, 要d官審批過個工人, 否則工人/ 工會唔會咁狼. 其實, 如d 官, 主任出點力反映上去, 做d野, 咁就有良心; 並不是下下 settle 左就算. 不過,既然件事已成過去, 唔好諗咁多; 同家人一齊去relax 下啦!
原帖由 小百合mama 於 09-9-4 23:06 發表
老實講,我覺得今次提堂依一個官、調解主任&翻譯人員都唔係話真係無良知,佢地都知"D"印印係玩野,但佢地都要跟香港的垃圾法律做事。
我自己見個官都有恐個工人,要個工人知難而退,但公會太勁啦!!香港的法律的確保了障佢地多 ...

大宅

我也是這種人. 所以, 我堅持下去--------> 贏左工人 .
原帖由 sweetcouple 於 09-9-5 09:44 發表
同意, 又同情...................................

衰D咁講, 某程度上, 我幾想工人告我--因為我超級講原則, 加埋而家唔駛做野超級有時間, 如果我有樓主的遭遇, 一定會企硬, 然後學上文網友話齋, "揚"晒個CASE出黎, 我 ...

大宅

有一點不太明白, 最初補錢的時候不是用支票嗎? 如果用支票應該可以當作證據, 因為我2次炒工人的時候都是用支票的.

子爵府

其實有一點我都想請教吓...

點解工人告僱主, 僱主要負責庭費, 工人可以申請法緩? 點解庭費唔係由告人果個俾? 法緩唔係淨係俾香港(永久?)居民申請既咩? 原來工人零付出仲分分鐘(應該話好大機會)有$$$落袋, 怪不得xx會成日教工人告僱主, 攞到$$$再分佣啦.

如果個邏輯係咁, 咁我地僱主應該可以告政府"不平等對待僱主 / 歧視僱主", 等政府俾庭費, 我地申請法援. 香港咁多人請外傭, 唔好話每個僱主都告政府, 有一半人告, 續單case上庭, 法庭都好唔得閒.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

已刪除用户

已刪除用户

大宅

原帖由 babyellow 於 09-9-4 22:43 發表
我覺得,工人、法官同調解主任串謀勒索你。

睇完樓主件事本應喊緊, 但係見到你個post, "kit" 一聲笑左出黎. 可吾可以告佢地勒索?

個次我有個case都係工人玩野, I didn't give up and put the case on court. Finally the maid get nothing. 但係我吾係好清楚樓主而家係咪未有去法庭? 咁個個係咩官?

伯爵府

D狗屁官明知每日都要一百幾十宗呢D CASE仲不停去縱容呢D事去發生, 出發點真係為僱主好咩, 法庭係張顯公正既地方, 係香港卻0岩0岩相反, 不停叫僱主比錢去解決, 卻因呢種行為令到呢D咁既事情不停發生, 而且愈來愈多, 政府同埋0個D所謂官幾時先醒.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

I'm really crying. We all hate the zero protection. But we have to think of some solution to against this situation. Should we share with the media? Everybody sent one email can absolutely draw attention.

Apple Daily - [email protected]

其實周不時見到咩小市民出黎告政府, 其實都係背後有支援組織比錢, 我地都要. 每人$200告到班PK 甩褲

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 cecichow 於 09-9-5 13:46 發表
我有個諗法,不如炒佢時,一d錢都唔俾,叫工人告自己,在庭上先俾$$(原來上庭俾錢先至算係証據),咪唔驚要再俾多次囉?!

可以book去勞工處到做settlement !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁
12345...8

尾頁

跳至