在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

例如律師, 醫生, 會計師, 工程師, 建築師等...
妳地有咩考慮?
有冇後悔?

大宅

我係物理治療師。因為想陪BB成長同1手1腳湊大佢,所以做全職mama
首要考慮: 你個人既價值 (讀左好耐書,辛苦賺到既地位同工作, 還是小朋友既成長)
2nd: 家庭收入,老公1個賺幾個駛o唔ok。
3rd: 要同老公溝通, 睇下佢既意願係點。

開始自己都覺得有D可惜,同埋覺得人地認為自己好傻。

而且生活一定冇以前咁豪, 仲可能辛苦過返工...
不過當你可以係小朋友身邊睇住佢識轉身、識坐、識對你笑,我就覺得值得。有幾開心,自己先知~!

Wish you make the Best choice !

洋房

我係會計師, 冇後悔, 冇野要考慮, 只係為bb著想...

別墅

我係FASHION DESIGNER AND PART TIME LECTURER in university. (都係考左好多professional membership & 好耐書 & developed a widened network in my workplace globally....)

其實,我覺得有D可惜.但人生是要取舍.

做全職mama係辛苦過返工...但對住bb好開心. 我知道很多full time mothers(從我的孩子的同學)也從外國學習或是專業人士.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我係會計師, 自己冇後悔轉做全職媽媽,不過我呀媽就成日哦我,話我讀咁多書哂左 不過好彩我同老公都有共識,始終教養小朋友都係親力親為好.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

冇錯, 我永遠do會放仔女在第1選擇
原帖由 allyri 於 09-9-11 16:24 發表
我係FASHION DESIGNER AND PART TIME LECTURER in university. (都係考左好多professional membership & 好耐書 & developed a widened network in my workplace globally....)

其實,我覺得有D可惜.但人生是要取舍.
...

大宅

I am the teacher of special education school.Through the problem student,I know take care of child is a important career in the society.Because all the student cases are start from (no time )parents,including the professional and the rich people .So do not give up,you are exactly right!

大宅

絕對支持你們,世界上最珍貴的是"親情",金錢不可以買到親情

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你係教咩年紀架
原帖由 陳+6 於 09-9-13 15:43 發表
I am the teacher of special education school.Through the problem student,I know take care of child is a important career in the society.Because all the student cases are start from (no time )parents,i ...

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我以前係fashion designer,都做左好多年.
而家好多專業人士都做full time mami,
讓孩子有個美好童年,
健康成長係好重要.
做full time mami係要好捨己,
但係值得既.
學歷,經驗唔會浪費既,
就係咁先有好既價值觀俾下一代.

大宅

學歷,經驗唔會浪費既,
就係咁先有好既價值觀俾下一代. +1

我爸媽只說讓我唸那麼多書是我的嫁妝
當然人生是我們自己的選擇~
也是有讀書才會認識自己的先生.
愛孩子陪伴孩子 都好值得!

原帖由 LilianLegend 於 09-9-15 04:51 發表
我以前係fashion designer,都做左好多年.
而家好多專業人士都做full time mami,
讓孩子有個美好童年,
健康成長係好重要.
做full time mami係要好捨己,
但係值得既.
學歷,經驗唔會浪費既,
就係咁先有好既價值觀俾下一 ...

首頁

尾頁

跳至