夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今朝一早c6話同我傾下future's 安排,傾傾下,5夠5句,佢拍抬大鬧發哂脾氣,講哂粗口,仲講到我係到謀住/害佢屋企人,想佢地死!甘佢父母又5係得佢一粒仔,無埋由淨係得佢一個人負責養,3個人(他有1弟1妹)共同分擔都好正常姐.....佢父母要養要食, 甘我地個仔就5駛食5駛養呀?!2個人係內地曾城住,餐餐自己煮,駛5駛每個月要成HK$6,000??我地1家4口,每月家用只得HK$5,000(之前未生ar B都係呢個數),仲要佢some of the personal expenses要我俾,七除八扣,都5知有無HK$2,000叫做真係既家用!!仲有拍枱爆粗鬧人!!

真係頂5順la....終於幫佢pack好佢既野。趕左佢走。

★★★★

珍珠宮

o下......................

別墅

好媽媽勳章

你趕咗你c6走a?
原帖由 bobomami 於 2009-10-12 10:07 發表
今朝一早c6話同我傾下future's 安排,傾傾下,5夠5句,佢拍抬大鬧發哂脾氣,講哂粗口,仲講到我係到謀住/害佢屋企人,想佢地死!甘佢父母又5係得佢一粒仔,無埋由淨係得佢一個人負責養,3個人(他有1弟1妹)共同分擔都好正常姐.....佢父 ...
如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

侯爵府

畀面勳章

原帖由 bobomami 於 09-10-12 10:07 發表
今朝一早c6話同我傾下future's 安排,傾傾下,5夠5句,佢拍抬大鬧發哂脾氣,講哂粗口,仲講到我係到謀住/害佢屋企人,想佢地死!甘佢父母又5係得佢一粒仔,無埋由淨係得佢一個人負責養,3個人(他有1弟1妹)共同分擔都好正常姐.....佢父 ...

唉..佢愛佢家人都明既,有咩事慢慢講,pack 野係唔係幾好架...你可慢慢講比佢知,你擔頭家好辛苦,佢一大鬧,你咪唔講住囉..兩個人,係一齊,全餐黎架,好食又要食,唔好食,都要食架...明嘛 ???

大宅

好媽媽勳章

唔好嬲...唔好嬲...為人地影響兩個感情無謂嘛...我氹番你呀...乖~~乖~~funny:

子爵府

原帖由 tobybaby1221 於 09-10-12 10:43 發表
你趕咗你c6走a?

yes

★★★★

子爵府

原帖由 潘高壽 於 09-10-12 10:46 發表

唉..佢愛佢家人都明既,有咩事慢慢講,pack 野係唔係幾好架...你可慢慢講比佢知,你擔頭家好辛苦,佢一大鬧,你咪唔講住囉..兩個人,係一齊,全餐黎架,好食又要食,唔好食,都要食架...明嘛 ??? ...

冰封三尺,非一日之寒!

己經5係第一次,傾過好多次,次次佢一大鬧,我咪學你甘講,唔同佢講住囉....拖拖下仔生左出黎產假又完,再係甘5逼佢由佢拖落,容乜易拖到個仔出埋身都係甘呀?

★★★★

子爵府

原帖由 Sueita 於 09-10-12 11:04 發表
唔好嬲...唔好嬲...為人地影響兩個感情無謂嘛...我氹番你呀...乖~~乖~~funny:

點解你5識我都會氹我,一個與我同床共枕既人就5會氹我

★★★★

洋房

冷靜d......慢慢就會有解決辦法!!

別墅

好媽媽勳章

有d咩慢慢傾,,2公婆冇野係傾唔掂..你老公都算考順父母,,但係比$6000真係多咗d,,仲要係大陸住,,錢唔係唔比,但比少D父母,你c6 d兄弟姊妹1個都冇比?quote]原帖由 bobomami 於 2009-10-12 11:04 發表

yes [/quote]
如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

水晶宮

妳好硬朗! 需我不是"教人離婚" 但事實我也受不了, 早前我初婚也有過類似問題...有3個仔但只有我地要比佢亞媽...好唔公平, 因為我地2公婆有野做收入多d..! 咁我便唔做野專心照顧2個仔吧!

原帖由 bobomami 於 09-10-12 11:10 發表

冰封三尺,非一日之寒!

己經5係第一次,傾過好多次,次次佢一大鬧,我咪學你甘講,唔同佢講住囉....拖拖下仔生左出黎產假又完,再係甘5逼佢由佢拖落,容乜易拖到個仔出埋身都係甘呀? ...
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

原帖由 tobybaby1221 於 09-10-12 11:25 發表
有d咩慢慢傾,,2公婆冇野係傾唔掂..你老公都算考順父母,,但係比$6000真係多咗d,,仲要係大陸住,,錢唔係唔比,但比少D父母,你c6 d兄弟姊妹1個都冇比?

Yes....

★★★★

別墅

好媽媽勳章

一係你主動同佢哋傾下..睇下佢哋點講..你都係為頭家姐...可能佢哋會體諒你,,唔好唔開心,,明天會更好
原帖由 bobomami 於 2009-10-12 13:22 發表

Yes....
如何愛你的孩子:   
家校合作樂滿載

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Relax.....唔好太嬲住。。。慢慢傾。。你地仲有小朋友,諗下小朋友,你都唔想佢地冇左DADDY架。。
有事慢慢傾囉。

子爵府

原帖由 mickeywinnie3 於 09-10-12 11:36 發表
妳好硬朗! 需我不是"教人離婚" 但事實我也受不了, 早前我初婚也有過類似問題...有3個仔但只有我地要比佢亞媽...好唔公平, 因為我地2公婆有野做收入多d..! 咁我便唔做野專心照顧2個仔吧!

...

我5可以5做,否則靠佢我地要瞓街!

我叫佢同弟妹商量,每人每月夾1千, 甘佢米可以俾少2千父母,俾多2千我。點知佢話佢妹妹(未婚,與人同居,男的經濟ok ga)人工低,弟弟 (結左婚,老婆大6人在深圳工作,於內地置業)要供樓負擔重。

甘5通我地負擔5重咩?!人地有$俾首期有自己物業,我地連瓦姐頭都無,仲係租緊樓住咋......

★★★★

大宅

男爵府

好媽媽勳章

唔好嬲啦, d男人係咁架啦.

如果每個月你都要嘔多好多出黎, 不如你比返家用佢等佢管囉, 佢攪唔掂就會同佢兄弟姐妹父母講, 唔駛理佢點做.

如果佢比既錢係夠, 你就唔好叫佢比少d父母, 咁真係好似謀住佢父母. 你有收入咁另外幫自己仔女儲, 唔駛同佢講知架.

子爵府

原帖由 tobybaby1221 於 09-10-12 13:33 發表
一係你主動同佢哋傾下..睇下佢哋點講..你都係為頭家姐...可能佢哋會體諒你,,唔好唔開心,,明天會更好

坐月時他媽媽來我家住,弄得十分不愉快,我日日喊,最後攪到我要帶埋大女住酒店避開。c6覺得我因為5鐘意佢媽媽,所以家陣要迫佢5俾佢養/俾$佢媽媽。

★★★★

子爵府

原帖由 ng.case 於 09-10-12 14:01 發表
係深圳租個單位都係千幾蚊, 賣餸又平, 同埋佢阿爸阿媽幾大年紀? 攞唔到生果金嗎?
你係咪肯定佢每月真係比6千屋企? 定係佢用在去其它地方?

They lived in China, so攞唔到生果金. and I don't know whether 佢每月真係比6千屋企or定係佢用在去其它地方 as I never ask for proof.

★★★★

子爵府

原帖由 mywong 於 09-10-12 14:07 發表
唔好嬲啦, d男人係咁架啦.

如果每個月你都要嘔多好多出黎, 不如你比返家用佢等佢管囉, 佢攪唔掂就會同佢兄弟姐妹父母講, 唔駛理佢點做.

如果佢比既錢係夠, 你就唔好叫佢比少d父母, 咁真係好似謀住佢父母. 你有收入咁另外幫自己仔女儲, 唔駛同佢講知架.

This is responsibility. He have to contribute to take care his son!!

我租金都成 HK$10,000...佢俾$5,000, 扣埋佢問番我攞番果d, 都5知有無2千蚊剩,得夠咩呀?

★★★★

首頁

尾頁

跳至