夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同奶奶本來一路都相處得幾好, 因為我奶奶都算係一個幾easy的人. 可惜自從b囡出左世後, 關係開始差左, 同老公感情都差左好多...

由有左4個月, 我已經話請陪月or工人, 但c6話99無野做可以幫手, 叫我唔好請. 不幸係b囡臨出世前一個月, 62驗到有cancer, 要定期去醫院化療&電療, 咁我99就無時間照顧我. 本來我話不如我返我阿媽度坐月, 但c6又話我阿媽住得遠, 阿囡同我搬左返去, 6299就無得睇個孫. 咁我話不如買產後28方自己煲, c6又話唔駛, 叫我阿媽煲野俾我食.

到生左, 我99先話佢咩都唔識煲, 又唔知坐月要食d咩, 只係炒過薑飯俾我食, or買外買油雞俾我.

坐月果陣, 因為我阿媽住得遠, 年紀又大 (已經70歲喇), 我唔忍心要我阿媽出出入入, 最後我阿媽只係黎左幾次, 煲好晒煮好晒, 又整定晒d餸擺低. c6見到咁, 佢都有叫我99係我阿媽黎時學下點整. 之後我99知道食豬腰好, 佢都有買, 不過只係洗好晒就咁擺係我雪櫃, 諗住我自己調味自己煮. c6知道我坐月唔濕得水, 就話佢阿媽咁樣唔得, 點知99一路上網打麻雀一路話"我對煮野無興趣, 所以學唔識... "

因為我奶奶要照顧62, 所以我坐月果陣都係自己湊b, 有時連奶樽都要自己帶手套洗. 日日起身都係自己熱飯熱餸食, 又要pump奶俾阿囡 (因為阿囡唔肯埋身食), 又要洗pump又要餵. 到最後餵左3個week因為無奶就頂唔順唔餵, 其實我自己都好內疚, 點知我99仲話我點解咁快唔餵! 連阿媽都無飽飯食, 又無時間休息, 點餵阿囡!? 好辛苦好勉強先捱到一個月...

生之前講好左話99黎我地屋企湊b, 點知到阿囡出左世, 我先知99唔識湊b, 連c6細個都唔係佢湊, 佢連同bb沖涼
都唔識, 開奶茶係咩點煲又唔知... 未夠6個月就俾d雪左既野佢食, 又食西瓜, 我話唔好, 我62就話大人都係咁食! 我由得佢地, 最後搞到阿囡氣管炎!

我見99湊唔掂, 我話不如請工人, c6又話62好番, 99可以有時間湊. 但62好返, 佢又好似大帝咁要我99服侍. 因為c6未有野做, 所以就朝早我餵埋阿囡食奶先返工, 之後我c6睇住, 99下午先過黎, 夜晚放工我自己湊番. 到而家阿囡就黎11個月都係咁, 朝早99煮粥, 佢下午拎粥過黎餵阿囡. 我c6又話我99辛苦, 我地而家連晚飯都唔駛佢煮, 自己出街食. 又話要佢阿媽行黎行去, 但其實我地住得好近, 10mins路程仲全程冷氣有蓋天橋! c6話要搬阿囡去99度湊, 但99果度好細, toilet連擺個盤俾阿囡沖涼
都唔得, 搞到阿囡有時等我放工返黎只得抹身... 我都唔知99有幾辛苦, 只係煮兩餐粥同餵粥, 連奶樽阿囡著過的衫都係我/c6洗, 所有阿囡食既用既, 我都買埋拎埋去.

我見99湊b有問題又無記性, 我話唔好俾阿囡睇咁多電視, 佢又係咁攬住佢一齊睇; 買左個potty叫99日日俾阿囡坐下等佢習慣, 坐左3日咁大把~ 我又唔好意思講, 我就叫c6同佢阿媽講, 佢又覺得我成日話佢阿媽. 但有時我都叫自己隻眼開隻眼蔽, 好似阿囡而家係佢屋企坐學行車, 我叫佢提99要整好d枱布同擺埋d枱上既野, c6話叫左, 但上到99屋企又係咁, 62又將d一杯杯的水, 一碗碗的粥擺係枱邊, 我唯有唔出聲...

卒之星期六果日, 我同c6開火, 佢話我要佢日日都話佢阿媽, 係唔係要佢阿媽死先安樂! 又話你咁本事你自己湊番, 我都想! 但我唔返工, 邊度有錢供樓+養家+養b! 又同我阿媽講, 話佢阿媽唔舒服都無時間睇醫生, 講到好似我虐待佢阿媽, 但查實我一知佢唔舒服已經叫佢睇醫生, 佢weekend無去睇, 我星期一就早d放工湊阿囡俾佢去睇, 點知佢又唔去, 咁我可以點!? 我忍唔住同c6嘈, 佢就一個紙巾盒車埋我度, 又一腳伸我!!! 仲執野走嗌離婚, 又話呢生人仲後悔就係同我一齊! 我同佢連囡都生埋, 佢咁對我...

佢去佢阿媽度訓左一晚, 星期日同佢阿媽返左黎, 我擺低阿囡俾佢地, 話我星期五會返黎湊番阿囡走, 我自己就執野返左外家. 我屋企人知佢郁手都撐我, 話點都唔好自己返去, 但就話我點解留低阿囡, 其實我真係好想帶埋阿囡走, 但可惜我要返工, 我阿媽年紀大又湊唔到, 而家我好掛住阿囡, 又擔心c6會心情唔好打阿囡, 但又唔可以打番去問佢點... 個c6同99到而家都一個電話都無打俾我...

我而家真係唔知可以點做? 其實係唔係我要求太高? 但c6咁對我, 我真係好傷心... 好想自己帶番阿囡同佢離婚!

對唔住, 好長篇... 不過我真係唔知點好, 又唔好意思將呢d野同朋友講...

伯爵府

請鐘點幫手﹐你阿媽可以睇住個鐘點或者工人照顧BB﹐你去接返個女返黎。 你老公成家人都晤識照顧BB﹐你要保護自己個女。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇完我都覺得你老公講得岩架
你咁多要求 自己湊番啦..
我相信掉番轉 你老公日日咁話你亞媽你都會唔鐘意啦..

不過講到最尾 男人打女人就係唔岩

大宅

原帖由 gucci_ha 於 09-10-20 01:22 發表
睇完我都覺得你老公講得岩架
你咁多要求 自己湊番啦..
我相信掉番轉 你老公日日咁話你亞媽你都會唔鐘意啦..

不過講到最尾 男人打女人就係唔岩 ...

我都好想自己湊, 但c6無野做, 我唔做野, 邊度有錢!? 而家屋企同阿囡所有開支都係靠我份糧...

叫佢搵野做, 佢又叫我俾d時間佢, 話有生意傾緊, 但其實我已經俾左兩年有多時間佢.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 mokcnine 於 09-10-20 01:30 發表

我都好想自己湊, 但c6無野做, 我唔做野, 邊度有錢!? 而家屋企同阿囡所有開支都係靠我份糧...

叫佢搵野做, 佢又叫我俾d時間佢, 話有生意傾緊, 但其實我已經俾左兩年有多時間佢. ...

咁簡單D講 冇錢靠你養 仲要打你既男人 要唔要都罷

最重要 快D帶番囡囡走..

大宅

兩年都搵唔到野做, 搵鬼信LA!
呢D男人要來做咩...仲要有個衰99..!!!
你又唔係冇錢要靠佢養, 又唔係冇能力照顧女女. 上面的姐妹講得好ARM, 可以請個工人/鐘點照顧你女女同媽媽, 仲唔使受你個所謂老公同99的氣, 又唔使再養埋佢地.
你帶埋個女走, 佢地要驚就真, 因為冇左你呢個經濟支柱!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 gucci_ha 於 09-10-20 01:47 發表

咁簡單D講 冇錢靠你養 仲要打你既男人 要唔要都罷

最重要 快D帶番囡囡走..

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

養左c6 2年?2年來佢無工作又吾湊囡?仲要一腳伸你 我係你一腳伸開佢9年

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原帖由 mokcnine 於 09-10-20 01:30 發表

叫佢搵野做, 佢又叫我俾d時間佢, 話有生意傾緊, 但其實我已經俾左兩年有多時間佢. ...

睇完你第一個post我都覺得你老公只係打人唔對...佢原來無野做??
無野做都唔可以湊女咩? 點解要你99幫手? 佢自己一個大男人其實已經可以攪掂啦. 無人一出世就識湊小朋友架喎..佢有無自己努力去學先.

佢覺得你點佢mami, 佢自己學識湊咪無事囉.
仲要打人..咩男人呀呢個

別墅

樓主你已經好叻家啦, 呢兩年一個人撐住頭家. 而家最緊要係照顧好自己同亞女.

如果無人湊亞女, 你可以試下搵社署, 佢地有提供暫託, 或者請鐘點.
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

至於應唔應該同c6分開, 旁人俾唔到意見. 或者你地係大家ready時慢慢傾.

TAKE CARE~

洋房

我唔係好明你諗咩 ......

點解你樣樣野.. 不論大事小事都要從你老公把口同99講既? 點解你唔直接同99講?

加上﹐樣樣野都係你比錢﹐點解你請唔請工人同陪月都要問你老公? 佢係男人﹐當然唔明白工人同陪月既重要性! 尊重佢而問佢.. 但你真係需要時你要請﹐佢地都吹你唔脹。比錢個個係你 ...

頭家又係你養﹐女又係你湊﹐老公又0貢獻﹐0體諒﹐仲要打你 .. 你自己諗下啦!

水晶宮

婆媳關系很難處理...這件事一開始你地兩公婆的敏感度就不足...你老公更加是沒有做好協調工作...如果可以的話請工人湊B煮飯...你99就唔會甘多借口...或者請鐘點煮飯清潔...ANYWAY...冇錢都唔系大問題...但一個男人唔做也不思上進就真系難搞...連安全感都比唔到老婆...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

好媽媽勳章

係老公有咩貢獻呀?
冇工返又唔湊女,仲要打你....
靜係打你呢條罪就可以同佢離10次婚啦
搵工要2年時間仲要比幾多時間佢呀?
佢都知道要供樓啦,你陀住bb既時候生性既都會積極搵工啦
至憎d打老婆既男人

大宅

原帖由 sandy1425 於 09-10-20 09:53 發表
養左c6 2年?2年來佢無工作又吾湊囡?仲要一腳伸你 我係你一腳伸開佢9年

其實佢都有嘗試去揾d生意搞下, 但可惜次次都無咩進展, 我唔知係真係係唔順利, 定係佢自己無上心...

加上發生左d事, 令佢返唔到大陸, 但佢做果行又份份工都要返大陸, 叫佢轉行佢又唔想, 我都唔知可以點...

其實佢都有幫手湊囡, 餵奶換片沖涼洗奶樽都會做, 但當然有時都會話好攰叫我自己做番.

大宅

原帖由 OWY-S 於 09-10-20 10:24 發表
我唔係好明你諗咩 ......

點解你樣樣野.. 不論大事小事都要從你老公把口同99講既? 點解你唔直接同99講?

加上﹐樣樣野都係你比錢﹐點解你請唔請工人同陪月都要問你老公? 佢係男人﹐當然唔明白工人同陪月既重要性! 尊重 ...

我怕唔好意思直接同99講, 好似唔知點咁... 我試過有次叫佢唔好整定d蘋果擺雪櫃俾阿囡食, 話生晒鐵秀都無益, 點知佢就有d變樣唔係幾鍾意, 仲話我都係咁整俾62食. 之後c6返到黎, 又係佢面前話阿邊個邊個都叫唔好幫人湊孫, 實多說話聽...

如果我私自請工人, c6實話我唔尊重佢, 實嘈交! 佢又話唔鍾意多個人係屋企住.

大宅

其實我之前有請家務助理, 兩星期黎一次打掃. 請家務助理都係同佢嘈完, 我個朋友幫口先有得請! 點知我個家務助理病左入埋院, 有排都黎唔到, 上星期日都係我自己tidy up間屋.

我有諗過唔要佢阿媽瀕撲, 想賣左間屋同6299間屋, 之後買/租間大d一齊住, 佢阿媽又唔肯... 人地只有新抱唔鍾意同99住, 但我反而俾99厭棄...

所以我都有底線, 就係6299屋企d費用, 我一毫子都唔俾! 我已經要養自己頭家, 又要養阿囡同自己阿媽, 養埋佢地我真係唔掂!!!

珍珠宮

即刻湊返個女返外家, 可以搵住育嬰院做住日託......如果有位就安排個女係育嬰院到湊, 你返工前送佢去, 放工再接返外家.....

你老公無收入, 無工返係屋企湊女都話攰, 加上打你, 食緊軟飯重要擺大爺款....一早應該踢走佢啦......

有老公=無老公, 無錢無家用無關心無問候, 只有一大堆氣受, 俾我一定早走早著
好好過每一天......

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實你自己1個都養得起bb,離婚啦,甘既老公真係唔值得要,我好討厭軟飯王!!你帶埋bb返你mami度,請個工人湊bb又可以照顧你父母,,,最重要係你比得要錢,你有錢怕咩養唔到bb

珍珠宮

原帖由 mokcnine 於 09-10-20 10:57 發表
其實我之前有請家務助理, 兩星期黎一次打掃. 請家務助理都係同佢嘈完, 我個朋友幫口先有得請! 點知我個家務助理病左入埋院, 有排都黎唔到, 上星期日都係我自己tidy up間屋.

我有諗過唔要佢阿媽瀕撲, 想賣左間屋同6 ...

就咁睇你對男家真係好忍讓, 老公咁大男人, 佢話唔請工人要佢呀媽湊你就立刻應承...

不過我覺得如果你真係要和好, 都千萬千萬唔好一齊住+俾個女99湊...唔係遲早都係會離婚.....
好好過每一天......

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

妳真係好老婆, 養隻佬2年, 隻佬重巴閉, 識得話人唔尊重佢, 好心佢自重去揾野做啦, 醒下la樓主, 都無人錫妳, 妳重咁顧及佢地感受, 為下自己同個囡著想先呀, 個老豆都唔可倚靠架la!!!

首頁

尾頁

跳至