嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無煲粥好介紹

唔係呀.我而家用old款果d電飯煲(樂聲牌)要回飯火果d煲d粥仔都好綿架.之前用西施煲就真係唔掂呀.
nnfonder
我仔仔就黎6個月.咁如果我用魚煲粥仔比佢但係佢又未食得.咁我應該點做好呀.
因為我而家只係用"折"瓜瘦肉煲只係比d粥仔佢食ja.當然d折瓜溶哂都有食到.咁我仲可以比咩佢.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

大宅

ATTA: 六個月大O既BB 食O既粥仔真係唔係太多選擇, 因為BB岩岩開始試SOLID FOOD, 又要睇下佢D 大大靚唔靚, 通常都係用魚, 豬肉呢兩味, 菜類可以選擇由YELLOW FRUIT 開始, 例如: CARROT, 蕃薯, 粟米蓉, GREEN VEGETABLE 就大少少先試啦, MAKE SURE 以上O既野 BB食左 D 大大係靚O既先.

最簡單O既方法, 係煲左個魚湯做湯底, 然後用D湯黎煲粥仔, 可以加入GERBER O既粟米蓉/ 蕃薯蓉/ CARROT 蓉, 如果有時間就自己HOME COOKING 呢D 菜蓉都得. 仲有, 雞蛋黃都得, 不過一開始就係用四分之一隻雞蛋黃!到BB大個D啦, 八個月開始就可以多少少選擇架喇!

我果陣用FUSSY LOGIC 果D電飯煲架, 真係用到我驚, 成個鐘先煮好飯, 煲粥仔又係咁, 依家我就用返西施煲囉, 不過我都係PREFER 用瓦煲黎到煲粥仔
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

侯爵府

自己點搞栗米蓉

子爵府

nnfonder

我想問六個半月大食薯蓉得唔得,因我菲傭成日叫我買薯仔. 如果得食薯蓉要不要加其他東西.

大宅

nnfonder,

唔該晒你!!!

男爵府

nnfonder
thx~~我都唔知點睇佢d 大大好因為本身佢都要兩三日先去一次.我都已經比水佢飲都係咁.所以都唔知點好.咁我想問
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

大宅

YANYANMAMA: 如果要整俾六個月大O既BB食, 就咁用滾水煮粟米, 大概30分鐘就林架喇, 取出, 去衣, 用BLENDER打碎, 可以加入粥仔之中, 再煮, 咁就食得.到BB十個月大喇, 可以參考粟米蓉

WAWA: 薯仔基本上都冇問題, 不過我自己就到個仔八個月大先俾佢食, 因為六個月大O既BB 岩岩開始試 SOLID FOOD, 我驚STUFFY 得制, 口感唔好, 個仔唔鐘意食, 又浪費哂D心機O者, 你真係好想試呢, 都係要加入粥仔架喇.

ATTA: BB O既大大軟軟地就為知靚, 如果你BB D 大大係軟軟地就算你BB 2-3日去一次都唔緊要, 咁只係代表左佢吸收得好架O者,木瓜汁我自己就未俾過個仔飲喎, 反而就咁整D木瓜蓉俾佢食就有, 都係八個月大之後O既事喇, 你唔駛太心急, 好多BB都鐘意食糊仔架, 始終糊仔O既TEXTURE 都比粥仔 SOFT D. 佢唔鐘意食O既, 千祁唔好迫佢, 過多一個星期再試丫.

你BB 大大如果係比較硬, 佢去大大果陣又好似要好出力咁 (渣住個拳頭仔, 面仔通紅), 咁你可以煲開奶茶 或生熟意米水囉, 如果佢冇以上O既情況, 就唔駛煲呢D野俾佢飲
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

nnfonder,

我個囡囡依家7個幾月就黎8個月大,前兩日我奶奶煲田雞粥比BB食,我覺得好似唔係咁好,其實有無問題架?

侯爵府

我未試過, 怕有蟲蟲

大宅

我知好多老人家都會整田雞飯仔俾BB食,話好補架喎, 不過我唔知有咩補, 只知田雞好多蟲, 仲要係煮都煮唔死, 所以我自己唔食, 亦都唔會整俾個仔食.

你試下解釋下俾老人家知啦. 有蟲O既野真係博唔過.

大宅

我奶奶話D田雞粥煲左成個鐘唔怕喎,但我已經叫左我老公同佢講唔好再煲喇,希望佢肯聽啦. :-( :-( :-(

複式洋房

nnfonder

你好叻, d媽咪有咩問題你都識, 我有d'野'想請教一下你, d生熟意米水份量如何, 要煲幾耐呀. thanks

男爵府

如果大人要食田雞,都要放冰箱雪幾個鐘,咁d蟲就會死,果隻蟲煲係未必死架!所以唔好在街食田雞呀! :-x

大宅

KITTY: 唔好客氣! 請參考以下O既方法丫

你可以去藥房買五蚊生熟薏米, 分兩次煲, 大概俾六碗水, 先將d生熟薏米洗一洗, 浸住. 水滾就放哂落去, 大火煲10分鐘, 細火再煲佢30分鐘, 待涼, 就可以當水咁俾bb飲架喇.

伯爵府

hi nnfonder
don't u know how to make sweet potato congee??

大宅

蕃薯粥仔CLICK HERE

大宅

肉Hi nnfonder,

我有D問題想請教, 之前你教過煲准山粥及蜜早粥,需唔需要放廋肉和菜

大宅

DEEPPURPLE: 淮山粥仔可以加瘦肉, 蜜棗粥仔就加龍牙百合囉 (唔加瘦肉都夠哂清甜架喇).

洋房

Dear nnfonder,

Why can't we use the purple coloured sweet potatoes to cook congee for baby before 2-year-old? Can we let babies eat taro?

Thanks!

大宅

nnfonder
淨煲蜜棗粥需唔需要加鹽架?咁龍牙百合响邊樹可以買到呀?
Thanks!

首頁

尾頁

跳至