興趣嗜好

跳至

首頁
12345...10

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 頭痛的媽媽 於 09-11-29 09:59 AM 發表
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-18849-action-viewspace-itemid-73475
(石竹)OK ma?不過我尋日換左個10'盆,因有人話我知石竹本身係幾大棵的.5知佢係咪點我呢? ...

係就係可以好大棵,不過我地通常只係種3個月,冇大得咁快(種得好好就會),到時要拎返學校就好唔方便。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

唔該哂召藥師 .如果我再換番細小小ga盆會5會整死棵花?Thx

原帖由 召藥師 於 09-11-29 13:13 發表

係就係可以好大棵,不過我地通常只係種3個月,冇大得咁快(種得好好就會),到時要拎返學校就好唔方便。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 頭痛的媽媽 於 09-11-29 02:32 PM 發表
唔該哂召藥師 .如果我再換番細小小ga盆會5會整死棵花?Thx

如果棵石竹生得好就冇問題,如果死吓死吓咁就唔好轉,以免傷到d根。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我想問你棵石竹種左幾耐? 我果棵種左一個星期, 好似冇乜點大到, d 葉仲好似dup落黎咁, c6話佢d葉大塊左重得滯所以會dup落黎, 係咪真係咁架.
唉...我唔想咁快又死0係我手上呀...

原帖由 頭痛的媽媽 於 09-11-29 09:59 發表
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-18849-action-viewspace-itemid-73475
(石竹)OK ma?不過我尋日換左個10'盆,因有人話我知石竹本身係幾大棵的.5知佢係咪點我呢? ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我棵都換左盤生得好好呀!!

別墅

我摘左心之後幾日都冇再出新葉,冇大過,係咪摘得唔好都會有影響架?

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

我囡o個盆24號係學校派lai,我25號落盆,冇摘到個心.

原帖由 pmhappy 於 09-11-29 22:33 發表
我想問你棵石竹種左幾耐? 我果棵種左一個星期, 好似冇乜點大到, d 葉仲好似dup落黎咁, c6話佢d葉大塊左重得滯所以會dup落黎, 係咪真係咁架.
唉...我唔想咁快又死0係我手上呀...

...

公爵府

畀面勳章

學校要求種到2月咋, 到時開花未呢???
另想問貓食左石竹有冇事架??啱啱接放學返黎見隻貓咬左兩片葉, e家又擔心隻貓又擔心棵石竹

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

想問下, "摘心" 係咪即係要摘去最頂端那部份, 出新葉那處呀?
同埋係咪10cm 高度就要摘o架啦?是否用手摘?
好驚摘左佢會死..........

超級版主

最好有10-15cm高後才去頂,如果棵植物睇落好弱就唔好摘。

去頂摘心用手都得(怕自己論盡就用較剪),只要去除最頂個芽就得,過一排佢就會係頂個度一開二生分枝。

如果正確去頂後好耐都未生分枝,可能唔夠陽光及肥料。

超級版主

原帖由 noodles9112002 於 09-12-1 09:43 AM 發表
另想問貓食左石竹有冇事架??啱啱接放學返黎見隻貓咬左兩片葉, e家又擔心隻貓又擔心棵石竹

我諗冇毒卦......佢有冇嘔?

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

thanks 召藥師,
咁想問下, 如買肥, 有無話邊隻牌子好, 及係水質好or藥丸咁好呢?

超級版主

原帖由 ymon 於 09-12-1 05:54 PM 發表
thanks 召藥師,
咁想問下, 如買肥, 有無話邊隻牌子好, 及係水質好or藥丸咁好呢?

應該冇所謂,只要唔好落過量就得。(有d肥料係針對開花用)

不過如果屋企有bb或貓貓狗狗就唔好買粒肥,以免俾佢地拾來食。

男爵府

今早睇下棵石竹,頭頂位置一開二分株,而且好似有花蕾,但我又無摘頂喎! 主株旁四圍陸續有很多小分株出現,原來咁快就有花,等我仲以為要兩三個月添!

原帖由 noodles9112002 於 09-12-1 09:43 發表

侯爵府

要專登買肥料架? 先前見你哋話一個月用一次洗米水, 係咪唔夠架? 幾耐施一次肥?

超級版主

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-12-2 12:39 PM 發表
要專登買肥料架? 先前見你哋話一個月用一次洗米水, 係咪唔夠架? 幾耐施一次肥?

如果係新買嘅泥,本身已夠肥沃,期後用洗米水都夠;如果係舊泥就要落肥先會快大。

如果唔介意生得慢(正常生長),可以唔落肥,只係冇咁快大同生得密。

我自己就用洗米水、堆肥及魚缸過濾物做肥料。

侯爵府

原來咁多嘢要搞, 我無乜信心種好佢囉
另外想問吓:《石竹種植比賽》! 嬴取特別網上勳章! 係咪一定要依家就開始不定期post D相出嚟? 可唔可以到1月/2月一次過post D相出嚟架? 係咪要勝出者先至有勳章架?
原帖由 召藥師 於 09-12-2 14:21 發表
如果係新買嘅泥,本身已夠肥沃,期後用洗米水都夠;如果係舊泥就要落肥先會快大。
如果唔介意生得慢(正常生長),可以唔落肥,只係冇咁快大同生得密。
我自己就用洗米水、堆肥及魚缸過濾物做肥料。 ...

大宅

想請教

亞仔幼兒班, 今日先派石竹返嚟, 已是用5吋盆, 大約10cm 高, 頂部好似已經有個小花蕾, 咁我仲要唔要摘頂?

超級版主

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-12-2 02:39 PM 發表
原來咁多嘢要搞, 我無乜信心種好佢囉
另外想問吓:《石竹種植比賽》! 嬴取特別網上勳章! 係咪一定要依家就開始不定期post D相出嚟? 可唔可以到1月/2月一次過post D相出嚟架? 係咪要勝出者先至有勳章架?
...

唔駛而家post,遲d都得,不過可能會提早投票活動,所以早d post會著數d。

只要參加者都有,而勝出者個勳章再獨特d及更限量。

超級版主

原帖由 lovememe 於 09-12-2 02:55 PM 發表
想請教

亞仔幼兒班, 今日先派石竹返嚟, 已是用5吋盆, 大約10cm 高, 頂部好似已經有個小花蕾, 咁我仲要唔要摘頂?

如果有排先交返去,想佢大棵d同多花d,可以摘左佢等佢再生大棵d,否則就唔駛理佢。

首頁
12345...10

尾頁

跳至