興趣嗜好

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔知點解開唔到條 line黎睇呀/.\...
所以先問問..唔緊要啦..
我落樓下10蚊吉吉島...
行下買左包化學泥先~
唔該你~召藥師^^~
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

子爵府

我仔學校今年都有呀!!

上 2 年種一串紅都 ok ...

但今次要自己換盤....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 oilamyoyo 於 09-11-27 11:27 AM 發表
我唔知點解開唔到條 line黎睇呀/.\...
所以先問問..唔緊要啦..
我落樓下10蚊吉吉島...
行下買左包化學泥先~
唔該你~召藥師^^~

可能妳部電腦開唔到pdf file所以睇唔到。

如果妳有乜唔明就再問啦! 其實今年種石竹應該唔難種(我覺得三色菫難種d)。

只要夠通風,唔好長乾水或長溼泥(積水),至少半日照就ok。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

我驚剪錯,大約摘多少?

原帖由 召藥師 於 09-11-24 21:55 發表

即係生得最高個截頂芽,摘左佢先會一開二生上去(生得橫d密d)。

夠。記得係第二過或打後嘅洗米水。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 jasonhelen 於 09-11-27 06:01 PM 發表
我驚剪錯,大約摘多少?

最頂頭個芽及連帶個幾片葉都已經得。

超級版主

即係剪最上面個1-2cm,生得夠大就冇有怕。

公爵府

多陽光係米冇咁好呀

原帖由 召藥師 於 09-11-27 14:11 發表

可能妳部電腦開唔到pdf file所以睇唔到。

如果妳有乜唔明就再問啦! 其實今年種石竹應該唔難種(我覺得三色菫難種d)。

只要夠通風,唔好長乾水或長溼泥(積水),至少半日照就ok。 ...

超級版主

原帖由 wingogo 於 09-11-28 12:32 AM 發表
多陽光係米冇咁好呀

天冷時全日照最好,但如果太熱時(過25度),半日照就夠哂,最好避免正中午曬太陽(如果已經成株就唔怕)。

公爵府

咁如果多陽光
幾時淋1次水呢
原帖由 召藥師 於 09-11-28 00:56 發表

天冷時全日照最好,但如果太熱時(過25度),半日照就夠哂,最好避免正中午曬太陽(如果已經成株就唔怕)。

超級版主

原帖由 wingogo 於 09-11-28 01:05 AM 發表
咁如果多陽光
幾時淋1次水呢

一日一次已夠(盆大泥夠多可隔日),最好係早上或黃昏時段,避免正午太陽最猛烈時澆水。

想知幾時要淋水好易,用手摸泥面,如果已接近乾哂就淋,有濕氣就唔駛住。

公爵府

我棵攞返來的時候, 有5-6cm高
咁幾時需要換盆呢

原帖由 召藥師 於 09-11-28 01:10 發表

一日一次已夠(盆大泥夠多可隔日),最好係早上或黃昏時段,避免正午太陽最猛烈時澆水。

想知幾時要淋水好易,用手摸泥面,如果已接近乾哂就淋,有濕氣就唔駛住。 ...

超級版主

原帖由 wingogo 於 09-11-28 01:19 AM 發表
我棵攞返來的時候, 有5-6cm高
咁幾時需要換盆呢

已經可以換盆喇

公爵府

咁快?
其實係米預我地1拎返屋企就可換盆呢?

我有心理恐懼
因試過1換盆就c
換盆有咩要特別注意呢mouth:

原帖由 召藥師 於 09-11-28 01:22 發表

已經可以換盆喇

超級版主

原帖由 wingogo 於 09-11-28 01:31 AM 發表
咁快?
其實係米預我地1拎返屋企就可換盆呢?

我有心理恐懼
因試過1換盆就c
換盆有咩要特別注意呢mouth:

學校派個D苗已夠大要轉盆架喇,留係個丁C咁細嘅育苗格一來唔夠泥俾唔夠營養及地方生根,而且水份流失得快時有水時缺水仲易死。

換盆冇難度,新盆放入半盆泥,小心唧出苗根泥,放入盆中,再係周圍添滿泥,用手輕輕按平D泥就搞掂。

公爵府

thx

再請教
換盆應換幾大個盆呢?
岩岩換完盆, 係米可以放番之前嘅位置(充足陽光)
定要另選地方休養呢

原帖由 召藥師 於 09-11-28 02:19 發表

學校派個D苗已夠大要轉盆架喇,留係個丁C咁細嘅育苗格一來唔夠泥俾唔夠營養及地方生根,而且水份流失得快時有水時缺水仲易死。

換盆冇難度,新盆放入半盆泥,小心唧出苗根泥,放入盆中,再係周圍添滿泥,用手輕輕按平D泥就搞掂 ...

超級版主

原帖由 wingogo 於 09-11-28 02:38 AM 發表
thx

再請教
換盆應換幾大個盆呢?
岩岩換完盆, 係米可以放番之前嘅位置(充足陽光)
定要另選地方休養呢

一般用5吋盆。

可以。不過如果認為自己整傷左D根就放置於唔係最猛烈陽光照射地方幾日先。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我果棵都有咁既情況呀, 我已經唔係淋好多水架喇, 不過日日都有太陽晒住佢, 果個位由朝早到日落都有太陽照到, 係咪晒得太多呢?

你話直至泥面乾先再淋水, 咁係咪泥面乾左就要淋水淋到花盆底有水流出黎呀? 跟住又再等佢泥面乾先再淋?

同埋水多得滯會唔會惹蚊滋架? 上個月學校俾油麥菜我地種, 兩日就搞到d蚊滋飛黎飛去喇.

原帖由 召藥師 於 09-11-25 20:52 發表

要通風多陽光及疏水,如果泥過濕的確唔好,快快放係通風(唔係大風)地方,唔好再淋水住喇,直至泥面乾先再淋。

超級版主

原帖由 pmhappy 於 09-11-28 10:05 PM 發表
我果棵都有咁既情況呀, 我已經唔係淋好多水架喇, 不過日日都有太陽晒住佢, 果個位由朝早到日落都有太陽照到, 係咪晒得太多呢?

你話直至泥面乾先再淋水, 咁係咪泥面乾左就要淋水淋到花盆底有水流出黎呀? 跟住又再等 ...

依排天氣暖左,可以唔駛下午西斜時曬太陽。

係,不過要滴哂d水唔好積水。記得d泥要夠疏水先得。

公爵府

5該晒召藥師
我24/11攞返來
26/11擺上天台, 勁多陽光,日日淋水, 今日己高左好多lu
原帖由 召藥師 於 09-11-28 02:48 發表

一般用5吋盆。

可以。不過如果認為自己整傷左D根就放置於唔係最猛烈陽光照射地方幾日先。

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-18849-action-viewspace-itemid-73475
(石竹)OK ma?不過我尋日換左個10'盆,因有人話我知石竹本身係幾大棵的.5知佢係咪點我呢?

首頁
12345...10

尾頁

跳至