親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問北海道几時開始落雪呢?

我們報咗團12月18日-22日.

一心諗住帶囡囡去北海道玩雪GA.

喺YAHOO睇天氣預告, 都仲未開始落....

THX!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我上年11月尾去已經有雪了~~
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

水晶宮

好難講, 有時10底已經落, 睇你好NG好采LA,
不過放心, 好多時都一定會見到落雪

大宅

THX!

咁都放心D! 我地買晒雪褲成套裝備, 諗住同D雪死過GA嗎

水晶宮

D YEN好高WOR, 原本我都唸住去架, 而家轉去東歐LU
原帖由 KarenLam 於 09-12-2 16:37 發表
THX!

咁都放心D! 我地買晒雪褲成套裝備, 諗住同D雪死過GA嗎

大宅

原帖由 0120 於 09-12-2 17:33 發表
D YEN好高WOR, 原本我都唸住去架, 而家轉去東歐LU

係啦! 原本我諗住遲d先去, 或者下年. 但係老公話唔想囡囡同奶奶失望.....
我諗住要再去多次睇花田添. 可能2011年啦.

大宅

我幾年前都是在聖誕節期間去北海道, 一落機, 全部都是雪, 一連5天都下雪, 很美, 很美, 你一定要帶一條又厚又闊的頸巾, 因為你去玩雪上電單車的時候, 在雪地上飛馳, 那些雪在你面前迎面飛過來, 好涷呀! 所以要用條頸巾把個咀都遮住, 會好一點.

大宅

原帖由 kck123 於 09-12-3 12:43 發表
我幾年前都是在聖誕節期間去北海道, 一落機, 全部都是雪, 一連5天都下雪, 很美, 很美, 你一定要帶一條又厚又闊的頸巾, 因為你去玩雪上電單車的時候, 在雪地上飛馳, 那些雪在你面前迎面飛過來, 好涷呀! 所以要用條頸 ...

THANKS! 唔該晒,

真係好期待呀!

男爵府

原帖由 kck123 於 09-12-3 12:43 發表
我幾年前都是在聖誕節期間去北海道, 一落機, 全部都是雪, 一連5天都下雪, 很美, 很美, 你一定要帶一條又厚又闊的頸巾, 因為你去玩雪上電單車的時候, 在雪地上飛馳, 那些雪在你面前迎面飛過來, 好涷呀! 所以要用條頸 ...

雪上電單車超好玩呀..... 真係比 d 雪打落塊面度架.... 諗起都想再玩

大宅

好媽媽勳章

回覆 1# 米妮 的文章

我都會起x'mas時帶d小朋友去北海道睇雪,
以前未結婚時玩雪上電單車都覺得好好玩,
不過今次帶住兩個4歲 & 6歲的小朋友,
吾知有冇得玩?!

旅行社d人就話女人玩雪上電單車係吾可以載人,
所以兩個小朋友要跟我老公車云云...
請問你地有冇人試過呀?

大宅

我三年前Christmas去北海道, 都係日日落雪, 但又唔係好凍, 可能全程有著雪靴, 只是一件cotton樽領加羽絨, 當然仲有冷帽, 頸巾同手襪. 北海道真係好好玩, 日日既行程都好精彩, 有超好玩既雪上電單車, 超可愛既企鵝, 超凍既破冰船同超美味既海鮮魚生. 而"4超"既代價就係回來香港時身形超漲但錢包超dry lah. 不過, 都係值得既. 當年d yen係6.8/6.9, 跟住三年間去左大板, 東北同今年暑假北海道, d yen一次比一次貴, 今年暑假對8.4時覺得好貴, 點知依家..... plan左下年Easter去東京, 到時希望回到8.4已經執到, 真係慘, 明知貴, 但又好掛住日本, 成日都想住去.

子爵府

我都好期待呀,報左團12月26出發去北海道,希望可以見到落雪啦
***南無阿彌陀佛***

子爵府

原帖由 大眼仔mama 於 09-12-5 22:35 發表
我三年前Christmas去北海道, 都係日日落雪, 但又唔係好凍, 可能全程有著雪靴, 只是一件cotton樽領加羽絨, 當然仲有冷帽, 頸巾同手襪. 北海道真係好好玩, 日日既行程都好精彩, 有超好玩既雪上電單車, 超可愛既企鵝, ...

請問 1 月頭有冇得睇破冰?

大宅

我12月尾去都有少量破冰, 但並非太震撼, 因為地球暖化既關係, 如果去既時候唔夠凍, 分分鐘連冰都無. 所以只要夠凍就有得睇破冰, 不過記著上破冰船果日d衫要晒冷, 因為真係非常非...常...凍
原帖由 bbqueen 於 09-12-5 23:48 發表

請問 1 月頭有冇得睇破冰?

子爵府

原帖由 大眼仔mama 於 09-12-7 00:31 發表
我12月尾去都有少量破冰, 但並非太震撼, 因為地球暖化既關係, 如果去既時候唔夠凍, 分分鐘連冰都無. 所以只要夠凍就有得睇破冰, 不過記著上破冰船果日d衫要晒冷, 因為真係非常非...常...凍
...

咁有幾多度? 係未要好早去到?

大宅

原帖由 大眼仔mama 於 09-12-7 00:31 發表
...

好可惜我個無破冰船行程, 之前報名時,旅行社話12月中旬D冰未有得破呀. 唔知真定假.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

不過有時太大雪又好煩~~
我今年2月去個陣勁大雪呀~~~行步路都好辛苦,無玩得咁free呀~~~
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

大宅

好似大約9點去到碼頭, 都唔算要好早起身. 我諗在船上大約負10度8度, 張臉同著左手襪既雙手都凍到僵硬兼赤痛, 因為d海風好勁, d"冰風"將我地冰封 , 所以最後都棄冰入客艙飲番杯熱飲, 但都係一次難得又值得既經驗. 當時個guide話之前幾個星期因為天氣唔夠凍, 所以d團都無冰睇, 所以我地好好彩, 但話明夠凍先有得睇, 上得船就預左要凍. 另外, 我地仲入左駕駛艙同船長影相, 我見有個日本小朋友由船長艙出黎, 我地梗係唔執輸拍門要求入去參觀同拍照, 船長好好人. 但後來多左人要求入內, 船長就無再開門.

原帖由 bbqueen 於 09-12-7 00:38 發表

咁有幾多度? 係未要好早去到?

首頁

尾頁

跳至