興趣嗜好

跳至

首頁
45678...54

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-7 22:01 發表

同埋記得要分底面呀,條線頭响你右下角時就係面,响你左下角位置就係底,即係原本你面(俾人睇嗰面)係:高低高低高,你响底面嗰邊織時係相反: 低高低高低...

同埋嗰D織圖係由下面睇上去,最低嗰行至係你第一行織嗰度黎, ...

嘩..好深呀..

水晶宮

原帖由 tammy2008 於 09-12-8 00:52 發表

手織係咁架! 如果唔係點睇得出係溫暖牌呢~

如果手織做到同機織一樣死板板.....咁就無晒 feel 架啦~

我覺得妳的手工已經算是中級偏上 (呃妳都無用 ~ 好老實的評語來架 )

色水唔評, 因為我個人唔鐘意呢d色 ~ :mr ...

多謝您~~~氹得我計咁開心~~~我實情自己係勁沉迷鐘意紫色架,even明知紫色唔多襯自己(肥婆一名),但真係好難唔揀(我出襯街一見有紫色衫賣,我實半秒已經標咗入店內睇 )~~~不過呢次我又揀得太花,實情真係揀番我仔要嗰隻純紫色會好D(我仔都鐘意紫色),至少睇落無咁亂&殘.

我見出面店舖show出黎嗰D手織真係織得好靚架!至少個邊唔會有冷線C字咁gut出黎嘛...所以你見我依家織緊老公嗰條藍色不知幾咁小心同整齊,所以咪慢吞吞囉!仲諗住織番幾條俾我奶奶、老豆、亞媽、細佬同我大佬添...="=我諗織哂都已經係夏天.........

水晶宮

原帖由 tammy2008 於 09-12-8 01:00 發表
收完針之後, 最好係四條邊輕輕拉扯一下, 令冷線平均分怖一點 ~

織好後用柔順劑浸洗一次, 用洗衣袋包好放入洗衣機用輕力轉乾 (有得調效話 ~ )

我家嗰部仲係十幾廿年前既愛妻號(仲係綠色殼...),佢有fing乾function架,不過就無得調速度,佢都好fing下...我諗我都係手洗然後隔住毛巾用iron暖暖地整乾...

係咪手織D野織完都要先咁樣洗一次至靚架?查實我一直都有咁既疑問,但又怕自己手多做多咗,搞到條頸巾wea哂或者縮哂水...我係比較易出事既人黎...="=

水晶宮

原帖由 tammy2008 於 09-12-8 00:57 發表
用冷織的頸巾最緊要暖 ~ 織得太花起晒洞洞嗰d保唔到暖.....

可以係顏色方面著手 ~

2條邊第一針通常唔織, 挑起便算 (要手鬆咁挑) 留少少長度, 否則如果全低 / 全高針時, 兩條邊會卷起~ ...

係咪即係兩邊既第一針都係就咁用右捧liu過就算,唔駛穿線織,去到第二行至織呀?

水晶宮

原帖由 lovejy 於 09-12-8 01:16 發表

嘩..好深呀..

一係你睇以下既LINK啦,我都係睇佢至知要咁睇圖同埋咁樣分前後架.

http://knittingclub.yokolab.com/knitting12.html
(睇圖方法)

http://knittingclub.yokolab.com/question.html#qa5
(分底面---呢個要打開個file至睇到)

再睇埋呢個youtube片示範就會明架喇~~(記得留意佢响圖畫既箭咀方向同埋佢織時個線頭係左定右)

http://www.youtube.com/profile?user=luis0117#p/u/13/j1UBY2dXIfE

水晶宮

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-8 01:35 發表

一係你睇以下既LINK啦,我都係睇佢至知要咁睇圖同埋咁樣分前後架.

http://knittingclub.yokolab.com/knitting12.html
(睇圖方法)

http://knittingclub.yokolab.com/question.html#qa5
(分底面---呢個要打開個file至睇 ...

順便幫你搵埋高針織法:

http://www.youtube.com/profile?user=luis0117#p/u/14/ybSHAOo4tfc

記得睇哂成條片呀,佢成條片係教哂兩個唔同方式(手勢)織野架~~

伯爵府

水晶宮

高低空針的變化....起到咁多名既......

睇到眼都花...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-8 00:47 發表

我都明白您講乜既~

不過織出黎會係咩款色架?同埋我仔已經十一歲,到我耳仔,如果織廿八針會唔會幼得滯?

28針 ~ 粗冷 + 粗針 (大約 8-9號針, 好似手指尾咁粗)

水晶宮

好齊呀!!!又有片跟住睇!thx thx 哈哈媽~~~!!!

水晶宮

原帖由 newchun 於 09-12-8 11:18 發表

28針 ~ 粗冷 + 粗針 (大約 8-9號針, 好似手指尾咁粗)

收到~~~等我織埋老公嗰條就試織您教呢種織法~~~thx thx ~~~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-8 16:55 發表

收到~~~等我織埋老公嗰條就試織您教呢種織法~~~thx thx ~~~

等我今晚返屋企搵吓仲有冇多餘冷先
如有, 我織個 sample 比你睇左先啦
如你喜歡個花先跟我織.

伯爵府

好媽媽勳章

等我又湊熱鬧。

Knitting我係跟媽媽學起針同高低針,然後慢慢睇書識既。我覺得日本書打曬個圖出來比較容易明做乜,如果要改size都會知點搞,但係織果時就要好有concept正反係點,因為反面就要高低反轉。英文果D我就覺得比較困難,好似蒙眼比人拖住行咁。

我覺得拆番唔係咩大件事,如果織左一陣發現唔妥,冇理由勉強繼續嘛。D冷拆落來時捲得鬆D,放幾日等D纖維鬆番就可以再織。

竹針織全羊毛冷或全棉冇咁"線",手感比較良好。如果織有人造纖維成分既冷先會用金屬針。

條邊要靚,唔使用滑針(我覺得會太鬆,尤其係織衫要留邊縫針時),只要拉緊同埋每一行織到果度要順住高低,即係如果正面第一針係低針,反面最後一針(等於正面第一針)一定要織高針(等於正面係低針)。咁處理條邊就會靚好多。

鉤針我係上過兩堂課咁大把,一堂係小學六年班學鉤狗仔,一堂係幾年前無啦啦走左去學番基本針法,之後又係慢慢睇書摸索。成唔成功?整張相俾大家睇下先。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

水晶宮

原帖由 小蘅媽媽 於 09-12-8 21:28 發表
等我又湊熱鬧。

Knitting我係跟媽媽學起針同高低針,然後慢慢睇書識既。我覺得日本書打曬個圖出來比較容易明做乜,如果要改size都會知點搞,但係織果時就要好有concept正反係點,因為反面就要高低反轉。英文果D我就覺得比較 ...

織得好靚呀~~~!!! 感激您咁詳盡既分享,我又學到好多野喇~~~!!!

如果您玩開钩針同棒針,你覺得邊樣多花款玩D?我個人未試過用鈎針織,所以都好有興趣想學,我之前响我仔治療師嗰度,見過一位媽咪用鈎針織披肩同其他小手工,我覺得真係織得好靚又好多野可以玩.

水晶宮

原帖由 newchun 於 09-12-8 17:07 發表

等我今晚返屋企搵吓仲有冇多餘冷先
如有, 我織個 sample 比你睇左先啦
如你喜歡個花先跟我織.

好呀~~~多謝您呀~~~~終於有個師父可以跟喇~~~咁等我聽日又去冷舖買番包五十九蚊十舊既尼龍冷黎學野&練習下先~~~

thx thx ~~~~

水晶宮

頭先奶奶牛一同男家食飯,我有個亞嫂都織咗條超級靚既茄士咩溫暖牌頸巾俾佢老公仔,真係勁靚架!搞到我自卑添!

不過佢話嗰D茄士咩粗冷都好貴下,成九十幾蚊一舊....聽到我都打冷震,但摸落又真係好滑又靚又軟熟...好想織番條...出面嗰D有無D係平D架(我指茄士咩冷線)?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-8 23:14 發表

織得好靚呀~~~!!! 感激您咁詳盡既分享,我又學到好多野喇~~~!!!

如果您玩開钩針同棒針,你覺得邊樣多花款玩D?我個人未試過用鈎針織,所以都好有興趣想學,我之前响我仔治療師嗰度,見過一位媽咪用 ...

多謝你既讚賞。我個人比較喜歡鉤,因為講花樣肯定鉤針好玩D(又快)。如果講保暖,或者想做到薄又密既細緻效果,鉤針就真係比唔上棒針。一般冷都係用棒針,線就會用鉤針。此外好多有花既冷(e.g.段染或tweed)都係織既效果比較好。

Cashmere冇錯係好暖,不過真係太貴了,閒閒地過$100一舊。純cashmere一定係幼冷(粗既100%cashmere我真係未見過),織到後期會覺得好悶。我覺得Merino都好夠,輕、滑、小朋友幼嫩皮膚都OK,保暖度理想,價錢又合理。

我通常都係織$40-$80一舊冷/線,太平既覺得浪費工夫,太貴既覺得好大壓力唔多enjoy個過程。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

水晶宮

原帖由 小蘅媽媽 於 09-12-9 00:04 發表

多謝你既讚賞。我個人比較喜歡鉤,因為講花樣肯定鉤針好玩D(又快)。如果講保暖,或者想做到薄又密既細緻效果,鉤針就真係比唔上棒針。一般冷都係用棒針,線就會用鉤針。此外好多有花既冷(e.g.段染或tweed)都係織既效果比 ...

我見我個亞嫂嗰隻茄士咩毛冷都有三分之一至一半尾指咁粗架!又圓圓地又滑,又未致於係最粗嗰隻冷既粗度黎既...

我都係買咗純WOOL,不過多手買錯咗買咗幼冷,我老公嗰條溫暖牌,我開咗五十七針,用8號竹針都似乎好窄,可能又加上我係織羅紋花(三高三低),結果縮埋一舊窄咗好多...所以我諗下次都會揀番粗冷織...等我下次試下買你講嗰隻質料先...始終我都想搵D唔會拮肉/痕既冷.

鈎針我等我織埋我仔嗰條後就學佢,可能到時我都會俾錢响出面學,始終我都想自己織D野玩下同埋裝飾下屋企同織靚衫~~希望成功啦.

男爵府

請問有冇起彈弓腳的片段? 謝謝.

伯爵府

好媽媽勳章

如果係50g 125米既冷(呢隻我都係用8號針,織出來鬆D),23平針大約係10cm闊。57針又有花似乎窄左D。不過睇下你想咩效果,有D頸巾又真係窄先好睇。

如果試新冷或新花,可先織一塊25針x25行既tension square 試下個效果。織衫如果要依比例放大縮小個size或拉長拉闊某個位,一定要靠tension square 先準。

首頁
45678...54

尾頁

跳至