跳至

首頁

尾頁

別墅

小學插班

各位澳門媽媽好:
我也是跟隨老公由香港來澳門定居的,我老公是澳門人,所以我同女兒也申請到澳門居留權,現在正忙於搵小學插班小二,上星期考了聖羅撒英小,結果不能入選,他們收了一共12個插班生,我女女考完話好淺,但有老師向其他同學提水,告訴他們錯了,解釋問題比有些學生,究竟點解會提水呢?
現在只好再試其他小學,不過我老公也交了留位費比濠江小學,請問依間小學好不好,口碑如何?邊間小學比較好呢?

伯爵府

Re: 小學插班

hoyee,
可能提水的老師和那學生識得卦~又或者佢錯在小小野,真唔知喎~好難答到你,那麼當時你在場嗎?
濠江係著重數理多d,英文就一般囉~
咁你仲有沒有報多幾間學校呀?
有沒有報"聖心"呀,那間係女子學校都唔錯架~

別墅

pinkylee,

當時我不在場,但亞女話d老師教埋其中兩學生點做,至於聖心中文部,我都有報名,在下星期六面試,如過關,仲要在六月參加考試,真是有排煩,我個女係香港讀緊都算brand 1學校,但估唔到,澳門插班都咁難.除了聖心,聖羅撒依d咁多人爭的學校,仲可以考慮邊間呢?

伯爵府

永援呀,好多人都話不錯喎~不過上到小學會好辛苦喎,係金字塔式咁西d人出來架喎~
我都幫我個囡報在那兒k1,唔知收唔收呢~

男爵府

hoyee:
你好,我做左老師都有5年時間,你唔介意我俾小小意見你,睇下對你有冇幫助,係澳門學校主要分成三大類,1、政府學校,學生散漫,政府教育部門一實行新政策學生一定做白老鼠。2、教會學校,比如以“聖”字頭行先的就是教會學校,其實教會學校間間都差不多,都是同屬教會管理,不過一定要注意一點就是一定要入到英文部才好,要不然讀第3類仲好d。3、紅底學校(即親中學校),這些學校英文比聖字頭差,但數、理、化頂瓜瓜!
至於你話你老公俾左留位費濠江..........咁你就當俾錢做左善事好了,我不是濠江畢業的但我認識好多朋友、老師都是那裡的..........,以事論事這間學校不太理想,由於收生太多所以學生莨萎不薺,就中學而言一級成十幾個班,又分“尖子班”、“愛心班”(即成績差的學生大集合),你話呀小朋友一不小心易交損友........ :evil: ,成績的“水份”比較重(這是濠江畢業的朋友說的),其實大家都是紅底學校倒不如去:勞校、鏡平、菜農........會比較好好多。
而我個人就覺得以下這些學校較好:培正、永援、聖心(英文部)更正
唔好意思長編大論左d,希望你囡囡搵到間好學校 :-P ,若有問題可以隨時問我.........。

別墅

好多謝你們寶貴的意見,永援一早已通知我話無位,至於聖心英文部沒有收小二插班生,其如:培正,粵華只有等消息但我估機會不大,那麼我想問以下幾間學校聲譽如何:
1.海星
2.聖家
3.聖約瑟
4.教業
5.勞校
我希望搵到一間不錯的學校,起碼出年有機會轉返d名校.

伯爵府

macaogirl ~
咁聖公會你覺得如何呀?
我指是(乙水)仔那間呀?

別墅

聖公會已截止報名啦!

伯爵府

插班都冇呀?
不過哥間野好多人去報讀,以k1為例,收90幾個人,足足有3-4百人去報讀~
其中我囡囡都係一份子,唔知間學校正唔正呢 ?

男爵府

勞校同教業差不多,聖約瑟呢幾年唔多掂,聖家水平低(有朋友個女讀過嗱嗱聲走左 ),海星則麻麻地,你可以試下鮑斯高粵華(男女校)我唸會收人,因為佢係粵華的分校應該都可以。

男爵府

pinkyoee:
氹仔那間聖公會太新so未收到風,等我有機會問下d朋友先.........

別墅

粵華方面,我已留下成績表副本,應該無考試,有位五月前就會收到通知,好的學校咁多人爭,相反其他就收生不足,那麼勞校及教業成績如何?
至於pinkylee,你小朋友考的是幼稚園,應該比我多好多選擇.

男爵府

記住一定要係鮑斯高粵華成數先高d,至於勞校同教業都幾好可以去問一問。

伯爵府

其實為d小朋友找學校真係好煩呀~~~~~

伯爵府

macaogirl~

咁勞校和教業有乜野好呀?

d師資邊間質數最高呀?

男爵府

pinkylee:
勞校:有胡主席訪問過名氣高一d,而且d數、理、化真係唔錯。
教業:十分注重培養學生的第二課堂,即出外參加各種文化比賽都有很好的成績。
論師資好難講,不過以入國內名大學率來計應是勞校勝一籌,因為勞校與國內很多大學關係良好。

別墅

hello:
今日報了化地瑪,咁q都係星期六考試,同聖心面試撞埋同一日,真係難搞.

macaogirl/pinkylee,你地係咪澳門人?小朋友是否讀緊幼稚園呢? :lol:

男爵府

hoyee:
我是澳門人,我小朋友仲好細個只有六個月大,不過我有好多朋友和同事d小朋友都有番咁上下大個,所以就比較了解.......... :mrgreen:

伯爵府

hoyee~
係呀,我都是澳門人來呀~~
咁你二間學校d時間撞唔撞呀?如果撞,你試下和化地瑪哥邊改一改時間囉~
我想化地瑪易入d既~~

伯爵府

hoyee!~
我個囡今年就讀k1啦~報在四間學校,不過未知收唔收呀~我想總會有一間會收卦~

首頁

尾頁

跳至